Za sodelovanje v temah se registrirajte.

Akne na obrazu so se vrnile in zelo mastna koža

Gost , September 21 2017
?
Gost

Živjo

Imam spet težave s kožo na obrazu...

Star sem 19 let. Zadnji mesec sem dobil akne po celem obrazu kljub temu da je bilo nekaj časa zelo dobro je sedaj obraz zopet posut z belimi pikicami.

Vmes sem akne že prebolel nisem jih imel že nekaj več kot 2 leti potem pa letos pred poletjem ponovno začnejo rasti mozolji. Te dve leti sem redno uporabljal Skinoren kremo, ki je do sedaj delovala, a izgleda da ne pomaga več.

Tudi koža je naenkrat zelo mastna, kar prej ni bila nikoli. Redno si umivam obraz, jem zdravo hrano ostalo nič posebnega.

Zakaj so se akne vrnile in zakaj imam tako mastno kožo?

Hvala za pomoč

J
Janu

Jaz sem meu kar naenkrat cel obraz mozoljev in mi kreme niso tud mal ne pomagale, oziroma takoj so se pojavili novi mozolji, ko so stari izginili.


No potem sem dobil eno močnejšo kremo pri dermatologih in je trajal sicer skor dva mesca, d se je normalizirale. Ne spomnim se kreme. Drgač pa s čistilnim gelom še zmeraj umijem, ko ti tako fajn odstrani olje s kože.

m
masa

Pozdravljen,

dostikrat natančno ne moremo ugotoviti zakaj akne nastajajo a verjetno je pri tebi hormonsko ozadje, kjer svoje naredi hormon testosteron. Skinoren krema je sicer

Super da redno čistiš kožo, a to ne delaj več kot dvakrat dnevno. Uporabljaš lahko nežen čistilec oziroma čistilni gel za mastno, aknasto kožo.

Poglej, Skinoren ni edina krema proti mozoljem ki jo dobiš na recept. Najprej obilčajno predpišejo blažjo kremo, če se težave ponovijo pa močnejšo. Možna opcija bi bil antibiotik recimo v tem zdravilu Zalna: https://mozolji.si/lokalni-antibiotiki-za-akne#zalna . In tudi druga mazila...

Seveda pa čimprej obišči zdravnika, ki ti bo lahko natančno svetoval.

Redno si umivam obraz, jem zdravo hrano


Super da redno čistiš kožo, a to ne delaj več kot dvakrat dnevno. Uporabljaš lahko tudi nežen čistilec oziroma čistilni gel za mastno, aknasto kožo. Drugače pa dobro skrbiš za kožo. Hrana pa mislim da nima opaznejšega vpliva na akne.

Pozdravček

B
Beauty18

Lep pozdrav vsem!
Imam skoraj 18 let in ko sem imela 16-17let sem se skoraj 1 leto borila z mozolji,ki so se spreminjali v rdece madeze oz akne,ki se jih nisem mogla znebiti.Uporabljala sem do kozmeticnih izdelkov do domacih pripravkov.Nekaj casa je pomagalo,nato se je pa nekje kar zaustavilo.Pred poletjem se mi je koza cudezno ocistila in tako do sedaj nisem imela niti enega mozoljcka.Bila sem zelo veliko na soncu,jedla sem vitamine(E,A,B3),ki jih dobis na policah v trgovini,uporabljala sem cistilne gele,vlazilne kremce(SPF10-15) in zelo malo pudra.Odkar se je zacela jesen imam zopet tezave in sem zelo nesrecna,kajti zelo vplivajo na mojo samopodobo in samozavest in nikamor negrem brez pudra na obrazu.To me zelo onesrecuje.Obraz si umivam z kamilicami(inhalacija,ciscenje,same kamilice na obrazu kot maska),uporabljam vlazilno kremo in cistilni gel Balea(silicilno k.,cink,oglje),na zacetku je pomagalo potem se je pa spet ustavilo in novi so se pojavili in ne vem vec kaj narediti.Zanima me kaj naj uporabljam za nego koze za cez dan in ponoci,kaksne sestavine,in ali je bolje da uporabljam izdelke za suho ali mastno kozo? Hvala vam za odgovor!

m
masa

Pozdravljena!

Del odgovora o aknah in domačih zdravilih sem že podala v temi o kamilici. In lahko še enkrat povem da kamilica dejansko ima blagodejen učinek na kožo v več primerih, ne samo pri aknah.

Bila sem zelo veliko na soncu,jedla sem vitamine(E,A,B3),ki jih dobis na policah v trgovini


Sicer dobro da se nahajaš na prostem, a kakšnega večja učinka na izboljšanje aken sonce verjetno nima. Vitamini seveda lahko navznoter pripomorejo tudi k izboljšanju kože, vsekakor pa ne toliko, da lahko akne pozdravijo.

Odkar se je zacela jesen imam zopet tezave in sem zelo nesrecna,kajti zelo vplivajo na mojo samopodobo in samozavest in nikamor negrem brez pudra na obrazu.To me zelo onesrecuje.


Razumem te in vem kako se počutiš. Poskušaj ostati pozitivna in odmisliti težave ko si v družbi. Pogosto si v glavi sami ustvarimo percepcijo sramu, medtem ko nas drugi vidijo v pozitivni luči. Ni pa prav nič narobe s pudrom, če se ob tem bolje počutiš.

Zanima me kaj naj uporabljam za nego koze za cez dan in ponoci,kaksne sestavine, in ali je bolje da uporabljam izdelke za suho ali mastno kozo?


Razlik med dnevno in nočno nego ni. Edino kar res ne potrebuješ je vlažilna krema z zaščitnim faktorjem ponoči, ko ni sonca :) Mislim da v tvojem primeru lahko kombiniraš oziroma hkrati uporabljaš izdelke ki niso ne premastni in ne premalo mastni. Oziroma uporabljaj take izdelke, ki ti dajo vtis da so kožo dovolj navlažili, če je suha.

uporabljam vlazilno kremo in cistilni gel Balea(silicilno k.,cink,oglje)


Super da uporabljaš čistilni gel, in s takimi sestavinami bi že moral biti ustrezen. Saj to veš, da moraš kožo čistiti dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer?

Zdi se mi da v tvojem primeru delaš prave korake k ozdravitvi aken. A vendar pogosto to ni možno z blagimi pripravki. Res je da pri tvojih letih k aknam največ pripomorejo hormoni in skoraj ni človeka, ki v tem obdobju ne bi imel vsaj nekaj mozoljev.

Jaz bi na tvojem mestu obiskala zdravnika, oziroma po potrebi endokrinologa. Možnost zdravljenja je precej, vsekakor pa se na recept dobi že močnejše kreme, ki pa nimajo hudih stranskih učinkov (npr. azelainska kislina - Skinoren).

Druga možnost je tudi jemanje kontracepcijskih tablet, katere uravnavajo hormone in hkrati uredijo tudi tvojo kožo. To je precej pogosta metoda.

Za vse te možnosti pa ti lahko svetuje samo tvoj zdravnik in toplo priporočam obisk.

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com