Za sodelovanje v temah se registrirajte.

Souporaba dnevne/nočne kreme in zdravil proti aknam

nina , May 30 2018
n
nina

Pozdravljeni,

zanima me kako je z uporabo dnevnih in nočnih vlažilnih krem ter hkratno uporabo zdravil proti aknam (v mojem primeru antibiotikov- raztopina klindamicina in zdravilo Belakne). V navodilih je namreč napisano, da se zdravilo lokalno nanese na očiščen prizadet predel, ni pa omenjena uporaba kozmetike. Je potrebno vlažilno kremo nanesti naknadno, ko se zdravilo vpije ali se je na tak predel sploh ne nanese? Ali je bolje da se po čiščenju nanese vlažilna krema (in UVA/UVB zaščita), počaka da se ta vpije in šele nato nanese antibiotik?

Najlepša hvala za informacije.

m
masa

Pozdravljena,

načeloma velja pred uporabo drugih sredstev za nego kože, se posvetovati z dermatologom. Sicer običajno verjetno res ni kakšnih posebnosti, razen tega, da je pred nanosom vlažilne kreme potrebno počakati vsaj 10 ali 15 minut, saj lahko v nasprotnem primeru zdravilo izgubi efektivnost.

Tudi zdravilo potrebuje dovolj časa, da se v celoti absorbira v kožo, zato bi jaz na vašem mestu nanesla kremo kasneje, v tem časovnem razmaku.

Uporaba vlažilne kreme pred zdravilom verjetno v nekaterih primerih ni dobra. Namreč nekatere kreme lahko vsebujejo vlažilce, ki ustvarijo tudi zaščitni film, maščobni sloj na koži, ki se ne vpije v celoti. Spet je otežena absorpcija klindamicina in drugih zdravil.

Nujnost nanosa vlažilne kreme je spet odvisna od vaše kože, ali je lahko včasih precej suha? Tudi vaša našteta zdravila precej dražijo kožo (retinoidi nasploh), zato je uporaba vlažilne kreme verjetno pametna stvar. Vsaj čez dan pa je seveda zelo zaželjen nanos kreme z UV zaščito.

Po čiščenju kože je ta sicer najbolj dovzetna za prejem aktivnih sestavin.

Nekaj nasvetov iz tujih forumov:
https://www.acne.org/messageboard/topic/374998-if-i-apply-moisturizer-after-clindamycinbenzoyl-peroxide-cream-will-it-move-around-the-medication-and-ruin-the-benefits/

https://www.acne.org/messageboard/topic/138669-clindamycin-phosphate-moisturizer/

Vsekakor pa o vsem tem še vprašajte vašo dermatologinjo oziroma zdravnico.

Lep pozdrav

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com