Težave s kožo

Kaberina , June 07 2018
K
Kaberina

Zdravo!

Stara sem 26 let. Po končanem jemanju kontracepcijskih tablet (jemala sem jih 3 leta), so se mi po dobrem mesecu začeli pojavljati mozolji, največ na bradi in licih, ter tudi drugje po obrazu, hrbtu. Mozolji izgledajo kot nekakšne bulice, včasih pa beli ogrci, koža je hrapava in nečista. Prej nikoli nisem imela hujših težav z mozolji (tudi pred jemanjem KT), zato je zame to še bolj moteče.
Sklepam, da so ti mozolji bolj hormonskega izvora? Ali je težava kje drugje?
Kožo si redno čistim (2x na dan čistilni gel, tonik, krema). KT ne bi rada uporabljala, saj so mi povzročali vnetja in sem jih tudi zato prenehala jemati.

Kaj bi mi svetovali? Obstaja kakšen bolj naraven način (namesto tablet)?

Hvala ter lep dan,
K.B.

m
masa

Hvala za vprašanje. Mogoče je da so za težave z aknami odgovorni hormoni, ni pa to nujno.

Na katerih delih obraza se največkrat pojavijo?

Glede na vaša mlada leta predvidevam, da verjetno ne boste še dolgo naprej imeli težave z mozolji. Upamo, da bo to res držalo.

Ker običajna mazila brez recepta verjetno ne bodo zadostovala, vsekakor priporočam obisk zdravnika. Ker kontracepcijskih zdravil ne želite jemati, imate še vedno na voljo druge vrste zdravil, ki so prav tako učinkovita proti mozoljem (kot v drugem forumskem prispevku omenjeno, se uporaba večine zdravil odsvetuje samo pri nosečnosti).

Med tem pa je potrebno skrbeti za redno rutino čiščenja kože, kar že delate pravilno. Poizkusite lahko še zamenjati kozmetiko z bolj kvalitetno. Vsebuje tonik veliko alkohola?

Kot v vašem primeru, žal tudi redna nega kože lahko ni dovolj. Predstavljajte si tudi mlade fante in punce, ki morajo v določenem obdobju jemati najmočnejše zdravilo proti aknam (Roaccutane). Verjemite mi, da če bi obstajala milejša zdravila oziroma naravni preparati, tega ne bi jemali. Žal je zaradi hudih oblik aken to potrebno in dejansko pride do ozdravitve. V teh primerih nobena naravna sredstva ne bodo dovolj, včasih lahko zaradi nevednosti, uporabimo tudi napačne sestavine, ki lahko slabšajo kožno strukturo.

Vendar tudi nekatera zdravila niso zgolj umetna:

Za blažje težave lahko zdravniki proti mozoljem predpišejo npr:
Azelainska kislina

V vašem primeru bi lahko prejeli tudi antibiotike v mazilu:
Klindamicin, Duac proti mozoljem

Glede na ugotovitve vsekakor najprej pojdite k zdravniku, ki lahko preveri, kakšna možnost zdravljenja obstaja za vas ali pa pred tem še poizkusite z drugo vrsto kozmetike proti aknam.

Lep pozdrav

K
Kaberina

Najlepša hvala za Vaš odgovor. Tudi sama sem razmišljala, da bi poskusila z drugo kozmetiko, in sicer z izdelki Soraya.
V kolikor ne bo nikakršnega izboljšanja, pa se bom posvetovala tudi z zdravnikom, da mi svetuje, kaj bi bilo zame najprimerneje.

Hvala vam za vse nasvete ter lep pozdrav

m
masa

Pozdravljena!

Ste uspeli razrešiti težave z mozolji na prizadetih predelih kože? Ste se odločili za obisk zdravnika ali ste poizkusili s kozmetiko in če, katero?

Lep pozdrav

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com