Zakaj nastanejo rdeči madeži od mozoljev? 

Ker so akne vnetna bolezen se imunski sistem odzove s povečano proizvodnjo belih krvničk in jih pošlje na točko infekcije. Poveča se pretok krvi, te celice pa nato v boju proti infekciji povzročijo vnetje, čeprav želijo pozdraviti kožo. To dodatno vnetje še poveča mozolj, povzroča bolečino, rdečino in posledično madeže ("fleki") in zatekanje. Rezultat tega so od roza do rdeče barve madeži, ki lahko ostanejo na koži še dolgo, ko akne izginejo. 


Dve različni vrsti madežev lahko nastaneta po aknah

Roza, rdeči madeži - Po vnetni eritem (PIE)

Že zgoraj omenjeni rdeči, roza madeži, ki ostanejo po mozoljih in tudi drugih infekcijah ter vnetjih na koži. To niso pigmentni madeži, saj so za tovrstne spremembe krive krvne žilice tik pod kožo, ki so v času vnetja dovajale več krvi in so se bolj razširile. Rdečina je lahko vidna na večjem predelu kože. 

Rdeči, roza madeži od mozoljev, aken

Temni, sivi, rjavi madeži - Po vnetna hiperpigmentacija (PIH)

Najpogosteje nastanejo pri ljudeh s temnejšim tenom kože. Nastanejo zaradi vnetne reakcije ali ranjene kože. Če odvečen melanin nastane v zgornjem delu kože (epidermis), je obarvanost temne ali rjave barve. Če nastane globlje (dermis), pa je za te madeže značilna tudi siva ali sivo-modri odtenek. Za to vrsto madežev je na voljo več učinkovin, ki jih bledijo. 

Rjavi temni madeži od mozoljev - hiperpigmentacija

Možno je, da imate eno in drugo vrsto madežev hkrati.

Kako preveriti? Postavite se pred ogledalo s prosojnim kozarcem v roki. Kozarec pritisnite na madeže in opazujte spremembo barve. Če barva zbledi imate po vnetni eritem, če pa ostane pa imate hiperpigmentacijo, kot posledico melanina. To je pomembno zato, ker vse belilne sestavine ne delujejo enako dobro na različne vrste madežev. 


Kdaj bodo madeži izginili? 

Te madeži ali lise niso trajni in jih ne smemo zamešati z brazgotinami, a vendar lahko v nekaterih primerih izginejo šele v več mesecih. Ljudje z bolj svetlo poltjo bodo imeli večinoma roza in rdeče madeže, medtem ko tisti s temnejšo bolj rjavkaste. Temnejša koža ima v sebi več melanina, ki se aktivira v vnetnem procesu aken in lahko ostane še dolgo, ko se je mozolj posušil in ranica zacelila.  Še najbolje je čimbolj omejiti nastajanje mozoljev. 

V nekaterih primerih cističnih in nodularnih aken je lahko vnetje tako hudo, da povzroči razpad tkiv, ki podpirajo kožo - kolagena in elastina. Na teh mestih pa nastanejo brazgotine od mozoljev različnih oblik. 

Zmanjšajte možnost nastanka madežev in brazgotin od mozoljev

S temi nasveti lahko pripomorete, da bo na koži nastajalo manj madežev in brazgotin. 

 • Uporabljajte nežne izdelke za nego kože brez alkohola in s pomirjevalnimi in proti-vnetnimi sestavinami kot so: likopen, kamilica, vitamin A,...
 • Ne dotikajte in ne ščipajte kože. Tekom dneva se čim manj dotikajte obraza. Če želite stisniti mozolj, naredite to pravilno
 • Cistične akne vzemite skrajno resno! Velike podkožne mozolje ne skušajte reševati sami, ampak raje obiščite zdravnika. Ta vam bo lahko predpisal antibiotike za nanos na kožo ali za zaužitje, kateri bodo zmanjševali vnetje in otekline (bulice) od mozoljev
 • Ne izpostavljajte se UV sevanju na močnem soncu in v solarijih. Potemnela koža lahko zmanjša kontrast, vendar nezaščiteno sončenje podaljša čas zdravljenja, poškoduje kolagenska in elastinska vlakna, kar ustvarja še slabši izgled madežev, gube in brazgotine. 

Kako se znebiti rdečih madežev in lis od mozoljev

Rdeči madeži niso brazgotine in bodo sčasoma izginili! Razen redkih izjem, izdelki za nego kože težje odstranijo rdeče madeže in razbarvanost kože od aken. Nekatere sestavine za beljenje kože (kojična kislina, arbutin) se uporabljajo za pigmentne madeže in ustavijo proizvodnjo melanina, ki povzroča obarvanost. Zato ti izdelki uspešno bledijo hiperpigmentacije, a vendar niso nujno tako učinkoviti za roza in rdeče lise, pri ljudeh z bolj svetlo poltjo.  

 • Led Rdeči  Nižja temperatura upočasni prekrvavitev in zmajša zatekanje. Nekateri uporabniki priporočajo nanos ledu zavitega v krpico, na rdeče predele kože za približno 5 minut. Rezultati so v najbolšem primeru kratkotrajni. 

 • Azelainska kislina Rdeči Temni Azelainska kislina je v veliki meri nadomestila hidrokinin in ima vsaj približno enake belilne učinke na temne madeže. Je naravna sestavina z manj možnosti draženja kože. Najbolje naj bi delovala na ljudi s temnejšo kožo. Ker je azelainska kislina tudi zdravilo proti mozoljem, je uporabna tudi za preprečevanje rdečih madežev na koži in zato zelo dobro za vse, ki se soočajo z aknami. Ker deluje proti vnetno, ne more priti do povečanega pretoka krvi in rdečih madežev. 

 • Kojična kislina (cojic acid) Temni  Ena najmočnejših sestavin za beljenje kože, vendar uporabna predvsem za pigmentne, temne madeže. Je zelo učinkovita, a za nekatere lahko preveč dražilna. Običajno v koncentraciji od 1-4%. Prisotna je v kremah proti pigmentnim madežem. 

 • Arbutin Temni Varnejši derivat hidrokinina, ki je imel veliko stranskih učinkov, zavira encim imenovan tirozinaza, ki vzpodbuja nastanek melanina. Arbutin je eden redkih, ki ima boljše učinke na svetlejšo polt kože, kot na temnejšo. 

 • Lasersko odstranjevanje madežev Rdeči Temni  Doslej najbolj učinkovit način odstranjevanja rdečih madežev naj bi bil poseg z laserjem tipa PDL (Pulsed Dye Laser). Po raziskavah se dobo obnesejo tudi laserji tipa IPL, vendar predvsem na svetlejši koži. V raziskavi je bilo opazno izboljšanje rdečine in zmanjšanje števila in intenzitete, brez stranskih učinkov. Poseg z laserjem naj ne bi bil ovira pri hkratnem jemanju zdravil proti mozoljem. Drugi stranski učinki so lahko tudi hiperpigmentacija, hipopigmentacija in brazgotine, vendar so le redki. 

 • Mikrodermoabrazija (Diamantni piling) Temni  Kozmetični poseg, ki ga opravlja dermatolog ali usposobljen izvajalec. Fini kristali aluminijevega oksida (korund) pod pritiskom se pršijo na površino kože, ti pa nato odstranjujejo najbolj vrhnjo plast kože. Skupaj s tem pa se odstranjujejo tudi temni madeži. Vzpodbuja obnovitev in pomladitev kože. Postopek traja približno dvajset minut, vendar ga je potrebno ponoviti vsaj 3 do 5 krat.

 • Retinoidi (tretinoin) Rdeči Temni Na voljo so samo na recept in najboljši je tretinoin. Uporablja s tudi za zdravljenje aken. Poleg tega da preprečuje razvoj aken in vnetij, pa vzpodbuja obnovo kožnih celic in s tem hitrejše odstranjevanje temnih madežev po aknah. 

Drugi pomembni nasveti za nego kože

 • Nanesi zaščitno vlažilno kremo vsak dan s faktorjem vsaj SPF 15 in s široko zaščito (tako proti UVA kot UVB žarkom). Brez izjeme, vsakodnevno. Ultravijolično sevanje prodre tudi skozi oblake in pušča posledice na koži kot so pigmentni madeži, razjede, tudi rakave bolezni. Koža se tudi počasneje obnavlja brez zaščite. Vsakodnevna zaščita je absolutno nujna za bleditev različnih madežev in preprečevanje novih.  Razmislite tudi o make-upu s sončno zaščito!
 • Uporabljaj izdelke za nego kože z veliko vitamini sestavinami, ki popravljajo celično strukturo in blažijo rdečico. Tovrstni izdelki bodo preprečevali nadaljnje širjenje in nastajanje madežev, hkrati pa bodo pospešili obnovo in popravljanje kožne strukture. Vnetje bo zmanjšano in čas celjenja krajši. Dobre sestavine so: likopen, vitamin A, vitamin C. Za pomirjanje kože veliko uporabnikom ustreza tonik s hamamelisom - adstringent, ki krči tkivo in med drugim tudi žilice, zaradi katerih je vidna rdeča barva kože.  
 • Uporabljaj piling dvakrat tedensko ali piling - Piling je lahko kemični običajno s salicilno kislino, ki je hkrati odlična tudi za mastno kožo. Deluje proti vnetno in preprečuje mašenje por. Je zelo dobrodošla tudi v čistilih za mastno in aknasto kožo.  Piling z mehanskimi delci je tudi lahko učinkovit, saj odstranjuje vrhnjo plast kože in pospešuje obnavljanje. 


Kaj ne deluje: Domači pripravki kot limonin sok, drugi sadeži in rastline ne delujejo. Kislina je namreč premočna in ne more luščiti odmrlih kožnih celic, hkrati pa so lahko sokovi teh sadežev tudi dražeči in podaljšajo čas celjenja. 

Viri:
Easy as PIE (Postinflammatory Erythema), Yoon-Soo Cindy Bae-Harboe, MD and Emmy M. Graber, MD 
Mechanisms underlying post-inflammatory hyperpigmentation: lessons from solar lentigo. Cardinali G1, Kovacs D, Picardo M.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam