Akne pri 30ih letih

sandra , October 05 2017
s
sandra

Pozdravljeni,

Stara sem 32 let in imam ponovno zdaj probleme z aknami. Že kot mladostnica sem jemala Diane35 kontracepcijske tablete, ki so res dobro učinkovale na mojo kožo, čeprav so imele nekaj stranskih učinkov od glavobolov do slabosti.

Trenutno imam akne predvsem na bradi in okoli ust ter na čeljustih. Pojavljajo pa se tudi drugje. Vedno je koža slabša v času menstruacije. Včasih akne vztrajajo kar cel cikel.

Ko sem zanosila sem prenehala z jemanjem tabletk in po kakšne pol leta ali nekaj manj, so se mozolji povrnili. Ali je to morda glavni vzrok?

Prebrala sem že marsikaj vendar vsak daje nek svoj nasvet. že tako uživam vegeterijansko prehrano in sojo. Ali lahko hrana povzroča mozolje?

Zdravnik vztraja in mi je predlagal ponovno jemanje kontracepcijskih tabletk, ki pa jih predvsem zaradi stranskih učinkov več ne želim. Drugače redno skrbim za kožo, poskušam obvladovati stres in upam da se stanje samo popravi. Kaj lahko še storim, prosim za vaš odgovor.

Lep pozdrav

m
masa

Pozdrav!

Mislim da je vaš zdravnik kar pravilno ocenil vaše stanje in potrebo po jemanju kontracepcijskih tabletk, ki so verjetno najboljše možno zdravila v vašem obdobju. Za akne so verjetno krivi hormoni, kaj točno je narobe presodi endokrinolog, vendar menim da res lahko ponovno poizkusite s tabletkami.

Ni rečeno, da boste ponovno imeli takšne stranske učinke in preverite lahko tudi možnost jemanja druge vrste tabletk!

Endokrinološke preiskave se izvedejo z napotnico, glede na stanje je možen odvzem krvi, ali pa provokacijski testi. Čakalna doba je verjetno dolga, samoplačniški poseg pa drag. Ambulanta je na Ginekološki kliniki. Tam bodo točno ugotovili vaše stanje hormonov in kakšni ukrepi so potrebni.

že tako uživam vegeterijansko prehrano in sojo. Ali lahko hrana povzroča mozolje?


Hormoni so odgovorni za akne, ne pa hrana, oziroma vsaj nima takega vpliva kot ga nekateri želijo prikazati! Če bi bila prehrana tako pomembna pri aknah bi bile predpisane diete za zdravljenje, pa niso! Tvegate tudi nastanek brazgotin, če aken ne zdravite. Seveda pa je dobro da uživate raznoliko hrano zaradi splošnega zdravja.

Če se vseeno ne odločite za zdravljenje, potem poizkusite z redno rutino kože, z nežnim čistilnim gelom ali peno. Umivanje obraza dvakrat na dan.

Lep pozdrav

Powered by ChronoForums - ChronoEngine.com