Nos je del T-cone obraza, kjer je prisotnih več žlez lojnic, zaradi tega pa je koža tudi bolj mastna, porasta in nagnjena k mašenju por. Mozolji na nosu so največkrat komedonski (črne in bele pikice - ogrci), rade pa se razvijejo tudi nekoliko večje, vnetne akne. Seveda je možen tudi pojav hujših oblik aken, vendar se to bolj redko zgodi.

 

Nos z nekoliko širšimi porami in črnimi ogrci. Z rednim čiščenjem kože in por lahko tak videz učinkovito izboljšamo
Nos z nekoliko širšimi zamašenimi porami z odprtimi komedoni (ogrci). Z rednim čiščenjem kože in por lahko tak videz učinkovito izboljšamo

Razširjene pore

Zaradi lojnic ima nos veliko število por, katere so pri ljudeh različno vidne in široke. Prav razširjene pore in ogrci so nekaj, kar največ ljudi moti v estetskem smislu. Zelo velike pore so bolj pogoste pri ljudeh s temnejšo poltjo. Slaba novica je, da samih por ne moremo, vsaj drastično ali opazno, zožati. Velikost por je predvsem gensko pogojena, lahko pa z nepravilnim ravnanjem koži škodujemo tako da pore še bolj širimo. Agresivno stiskanje lahko vodi do poškodb kolagena, ki utrjuje stene por.
Z redno in pravilno nego kože pa lahko pore vzdržujemo čiste, preprečimo nadaljnje širjenje in ustvarjamo gladek videz kože. Primarni vzrok za širjenje por je po opravljeni raziskavi prav izločanje loja. Več kot ga lojnice izločajo, večje so pore. Zato se tam lažje naselijo bakterije, odmrle kožne celice in umazanija. Priporočljiv in učinkovit način je zdravljenje prekomernega maščenja kože. Če por redno ne čistimo izgledajo se večje! 

Po raziskavi in zaključkih objavljenih v British Journal of Dermatology, je glavni faktor velikosti por količina izločanja loja, nato pa tudi spol in starost. Pri ženskah se velikost por po raziskavi izrazito poveča v času ovulacije menstrualnega cikla, vendar to ni imelo vpliva na intenzivnost aken, ki ni bila povezana z velikostjo por, niti pri moških niti pri ženskah. Raziskava je nedvomno pokazala, da pa je količina sebuma sorazmerno povezana z velikostjo por in da se zdravljenje, usmerjeno v reguliranje sebuma (zmanjšanje), lahko izkaže kot najbolj učinkovito proti razširjenim poram.

Za odstranjevanje ogrcev na nosu 

Uporabi odstranjevalec mozoljčkov za lažje odstranjevanje ogrcev z nosu

Odstranjevalec ogrcev in mozoljčkov

 

Kaj so pore

Pore so majhne odprtine lasnih mešičkov, v njih pa se nahajajo žleze lojnice, ki proizvajajo sebum (loj - maščoba), ki ohranjajo kožo vlažno. Pri nekaterih ljudeh so te žleze lojnice izrazito povečane, kar vodi do prekomernega maščenja kože. Večje pore se lažje zamašijo z odmrlimi kožnimi celicami, umazanijo in bakterijami, in tako postanejo še bolj vidne. Pore na obrazu se največkrat pojavijo v T-coni: nos, lica, brada, kjer je največ žlez lojnic. Maščoba in umazanija se nabirajo v porah, kjer se širijo tudi bakterije. Komedon se lahko vname in nastanejo vnetne akne. Dejstvo je da se por ne moremo znebiti, s pravilno nega pa jih ohranjamo čiste in preprečujemo mašenje ter širjenje.

Suhi tip kože: Pri ljudeh s suhim tipom kože so pore v povprečju manjše, koža ni nagnjena k maščenju.

Kako narediti pore manj vidne

Info Por se ne da zožiti, saj je velikost predvsem gensko pogojena,
zelo pomembno pa 
da jih redno čistimo ter tako preprečujemo 
nadaljnje širjenje, odebelitev in razbremenimo kožo pritiska.
Videz por lahko uspešno zakrijete s primernim,
nekomedogenim pudrom.

Stiskanje in ščipanje ne pripomore k ozdravitvi, nasprotno, lahko celo škoduje! S tem boste sicer mogoče odstranili vsebino vendar bo pora še vedno vidna, koža pa razdražena. Pore se lahko povečajo. Nastanejo lahko tudi brazgotine.

Manj kot se dotikate kože bolje bo saj ne boste prenašali bakterij in umazanije. Namesto tega raje kupite antibakterijska mila, ki jih lahko uporabite pri umivanju.


Glej tudiNega mastne kože

Čeprav povezava med prehrano in aknami ni potrjena, pa je to lahko vzrok za mastno kožo. Ste kar jeste. Nekontroliran vnos hrane lahko povzroča prekomerno maščenje in večje pore. Nasprotno, hrana bogata z vitamini, omega 3 in 6 maščobnimi kislinami in cinkom pripomore k boljšemu ravnovesju v telesu. Vaša prehrana vpliva na organe vašega telesa, tudi na kožo.

Telesna vadba je pomembna, saj tudi vpliva na hormone v telesu, ki so lahko vzrok maščenja kože.  Pomembno pa je tudi da si kožo pred in po vadbi očistite, da s potom ne prenšsate bakterij, umazanije, potu in ličil po koži in porah. Po vadbi ali topli kopeli si vedno zaščitite kožo pred mrazom!

Samo redno čiščenje bo preprečevalo širjenje por in dajalo lep izgled kože. Čez dan uporabljajte zgolj nekomedogeno vlažilno kremo in make up, izogibajte se težkim substancam kot so Sodium Laureth Sulfate, olja (razen jojoba, makadamije...) ali parabenov. Vsak produkt, ki ga kupujete, mora imeti označene sestavine (tudi na spletu). V kolikor sestavin ali oznake o nekomedogenosti (ne maši por) ne najdete, ne kupujte takega izdelka! Pred spanjem vedno umijte obraz z nežnim čistilnim gelom ali peno - s tem boste odstranili umazanijo, make-up in odvečni loj, ter s tem preprečili mašenje por. 

Kako lahko stanje še poslabšamo - rdeč nos, razvoj komedonov, vnetnih aken in širše pore

Stiskanje por in ogrcev na nosu bo stanje samo še poslabšalo. Koža bo postala razdražena, nastanejo lahko rdeči madeži in mozolji. Agresivno stiskanje in drgnjenje lahko trajno poškoduje kožo in trajno razširi pore! Za čiščenje por uporabite za to namenjene kozmetične izdelke.

Pomembno Ne uporabljati kozmetike,
ki vsebuje pretežno alkohol (ne sme biti na prvem mestu).
Kožo bo izsušil, zaradi naravnega odziva,
bo to vzpodbudilo še več izločanja loja.

Na vidnost in širino por vplivajo tudi drugi dejavniki:

  • Če por redno ne čistimo, se odmrle kožne celice in sebum ujamejo in mašijo pore. S tem nastane komedon in kasneje mozolj, ki širi pore.
  • UV žarki so zelo nevarni za kožo, saj slabijo kolagen, ki daje čvrstost koži. Zato lahko nezaščiteno izpostavljanje soncu vodi do razširjenih por in tudi drugih kožnih bolezni.
  • Tudi s starostjo se zmanjšuje čvrstost koze - svetuje se uporaba pomlajevalnih produktov, ki s proizvodnjo kolagena ohranjajo kožo gladko in mehko.

Zdravila in kreme za čiščenje por in ogrcev - piling za obraz

Manjše pore na nosu in zaprti komedoni - črni ogrci
Manjše pore na nosu in zaprti komedoni - črni ogrci

Najboljša učinkovina, ki pomaga proti razširjenim poram na nosu in aknam, in je na voljo že brez recepta, je salicilna kislina. Najdemo jo v čistilnih tonikih, penah, antibakterijskih gelih, pilingih za obraz ter tudi vlažilnih kremah. Ta je topna v maščobah in zato lahko prodre v pore. Vzpodbuja čiščenje por odmrlih celic in obnovo kožnih celic. Koži daje gladek in napet videz. Piling s salicilno kislino odstranjuje odmrle kožne celice, ki širijo pore. Nežen piling se lahko izvaja dnevno, če vaša koža ni preveč občutljiva, če ne pa vsaj dvakrat ali trikrat tedensko.

Podobo kot aspirin tudi salicilna kislina stimulira cirkulacijo krvi in izločanje loja. Zmanjšuje vnetje in rdečico. Koncentracija salicilne kisline mora biti dovolj močna (priporočljiva koncentracija v produktih proti aknam je od 0,5 do 2%), in najbolje da kar 2%. Čez to mejo raje ne pojdite saj lahko na koži pusti (začasne) sledi in jo izsuši, to bi tudi občutili. 

Kako nanesemo: Salicilno kislino lahko nanašamo enkrat do dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, v kolikor so koncentracije manjše (na primer v čistilnih tonikih) in nimate preobčutljive kože. Z bombažno krpico jo nežno vtremo v kožo in pustimo delovati okoli 30 sekund. Nato obrišemo in si umijemo obraz z mrzlo vodo. Odvečno vodo pivnamo z obraza.

Učinki pilinga s salicilno kislino:

  • globinsko čisti pore
  • odstrani odmrle celice
  • koža postane bolj mehka in gladka

AHA Piling za obraz vsebuje sadne kisline in spada med nežne pilinge s sadnimi izvlečki. Globoko očisti kožo in je idealen za nečisto kožo, primeren tudi za domačo uporabo

AHA kisline odprejo pore, odstranijo ogrce in odmrle kožne celice. Po pilingu je koža pripravljena na nego z zdravili ali z vlažilnimi kremami. Spodbuja obnavljanje kožnih celic in že po prvi uporabi vidno izboljša stanje gubic ali pigmentnih madežev. AHA kisline niso tako učinkovite pri mastni koži. Boljša je že azelainska kislina

Pomembno Pilingi lahko vsebujejo tudi drobne delce, ki na kožo učinkujejo mehanično. To so lahko kroglice, sladkor ali druga sredstva. Teh se raje izogibajte razen, če imate problem samo s porami ali ogrci pod površjem. V kolikor imate vnetne akne (mozolj, podkožne mozolje, rdečica in pordela koža) potem bo to povzročalo še dodatno iritacijo že tako vnete kože. Priporočljivi so mehanski pilingi z res finimi delci (kjer zrnavosti ob dotiku z roko skoraj ne občutimo).  

Vlažilna krema po pilingu

Vedno je potrebno uporabljati tudi vlažilno kremo. Ta bo ohranjala naravno vlažnost in preprečila izsušitev. Obvezno potem nanesite tudi nekomedogeno zascitno kremo proti uv zarkom (vsaj faktor 15), saj je vasa koza po posegu bolj občutljiva na sonce. Na trgu je veliko takšnih vlažilnih krem z zaščito proti soncu. (Finibus Terrae Lycocream,...)

Če so vaše pore res odporne na zdravilne učinkovine in se hkrati pojavljajo večji mozolji, bo potrebno do dermatologa. Lahko bo predpisal močnejša zdravila kot so retinoidi (tretinoin). 

Močnejša zdravila in posegi za zdravljenje prekomernega izločanja loja (seboreje)

Za bolj trdovratne pore lahko obiščete dermatologa, ki vam bo predpisal močnejša zdravila. Močnejša zdravila s piling učinkom vsebujejo retinoide (tretinoin) in so na voljo na recept. Z dermatologom se lahko posvetujete tudi za opravjlanje posega kemičnega pilinga (AHA). Potrebno bo več tretmajev za boljše rezultate. Vseeno bo potrebna dodatna skrb za manj mastno kožo saj je potrebno konstanto uporabljati kreme z retinoidi in/ali čistilne gele s piling učinkom bodisi salicilno kislino (AHA ali BHA). Te kreme oziroma kozmetika bo čistila pore in uravnavala maščenje

Laserji, poleg odstranjevanja aken, tudi odebelijo kolagen in naredijo kožo čvrsto, delujejo globlje v koži. Poseg je razmeroma drag, vendar so rezultati lahko vidni že po enem tretmaju. 

Diamantni piling (mikrodermabrazija), je neoperativni poseg, ki kožo nahrani s hialuronsko kislino. Znanstveno ni dokazano učinkovito ožanje por s tem posegom.

Lahko da boste morali poskusiti z različnimi vrstami zdravljenja ali posegi, preden se bo koža umirila in pore ostajale čiste ter nerazdražene. Nekaterim pomagajo že preproste učinkovine kot je salicilna kislina, za nekatere pa samo močnejša sredstva!

Viri: The British Journal of Dermatology. 2006;155(5):890-894; Sebum output as a factor contributing to the size of facial pores

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam