Akne oziroma mozolji so pogosta oblika bolezni kože, ki v nekem obdobju prizadene več kot 80% populacije. Pojavijo se kadar se lasni mešiček oziroma pora v koži zamaši z lojem, odmrlimi kožnimi celicami in bakterijami. Najpogosteje se pojavljajo na obrazu, vratu, hrbtu in prsih.

Vzroki za nastanek še niso natančno raziskani, zagotovo pa vemo, da nanje vplivajo hormoni. Zato so praktično neizbežne v najstniških letih (adolescenci) in vplivajo na videz kože, samopodobo in samozavest. Zdravljenje aken je običajno dolgotrajnejši postopek, vendar pa se ob pravilni izbiri sredstev bolezen popolnoma pozdravi, hitreje in varnejše lahko eliminiramo posamezne mozolje, z ustrezno nego kože pa omejimo nastanek novih aken. 

Kako nastanejo akne?

Žleze lojnice, ki se nahajajo pod kožo tik oblasnem mešičku proizvajajo loj (sebum), ki je hkrati naravni vlažilec kože in ob normalni dejavnosti ščiti pred izsušitvijo kože. Pore lasnega mešička se odpirajo proti površju kože. V puberteti ali zaradi drugih vplivov prično žleze lojnice proizvajati preveč loja, kateri se sprime z lepljivimi, odmrlimi kožnimi celicami in nastane zamašek oziroma MIKROKOMEDON. Povečanemu izločanju loja strokovno rečemo SEBOREJA. Bakterije imajo v ujetem loju ugodne razmere za razmnoževanje in lahko tako povzročijo blaga do huda vnetja por, podkožja in okoliških tkiv.

Mikrokomedon je prva stopnja razvoja akne

Vrste aken

Akne običajno delimo glede na vnetno stanje. 

Ne-vnetne akne

Mikromedon se lahko pozdravi, odmaši sam od sebe z običajno regeneracijo kože. V kolikor temu ni tako, pa se razvije v nevnetno bliko kožne nepravilnosti imenovano KOMEDON, katere v Sloveniji imenujemo OGRCI. 

Beli ogrc

Ogrc z belo kapico (ang-whitehead) nastane ko bakterije in loj ki ne preide na površje ustane ujet pod površino kože. Zaznamo ga lahko kot majhne bele pikice, ki pa so lahko tudi nevidne s prostim očesom


Beli ogrc

Črni ogrc

Črni ogrc (Blackhead) nastane ko se pora odpre proti površju kože in loj, pomešan s kožnim pigmentom melaninom oksidira in se pretvori v črno-rjavo barvo. To ni posledica nečiste kože ali slabe higiene ampak oksidacije. Najpogosteje se pojavljajo na nosu, vsebina ogrca  pa le počasi prehaja na površje. Imenujemo ga tudi odprti komedon.

Črni ogrc

Vnetne akne

Če se ogrci ne razprejo proti površini in spustijo vsebine, nastanejo vnetne akne. Vsebina (loj, bakterije Propionibacterium acnes) predre steno lasnega mešička, s tem pa nastanejo vnetja. Pogosto to nastane prav zaradi stiskanja in dotikanja obolele kože, lahko pa tudi  samo od sebe. Zato je zelo pomembno da čim manj dražimo kožo.

Papula

Papule nastanejo ob preboju stene mešička, . Bele krvne celice prodrejo v srednji sloj kože in akna pora se vname


Papula

Pustula

Pustule se razvijejo nekaj dni kasneje, ko se bele krvničke pomaknejo proti površini kože. To opazimo kot belkasto izboklino, ki jo običajno poimenujemo "mozolj".


Pustula

Ciste in nodule

Ciste in nodule so hujše oblike mozoljavosti, saj poleg vnete pore začnejo bakterije prodirati v sosednja tkiva in tako okužijo precej večji del podkožja.

  • Nodula nastane ko razpade stena folikla, kar omogoča širjenje okužbe. Za nodulo so značilne velike in otekle izbokline
  • Ciste nastanejo zaradi hujšega vnetja s tem pa tudi večje z bakterijami polne podkožne lezije

Najhušje oblike aken

Spodnje vrste bolezni so najhujše vendar pa tudi zelo redke

Acne Conglobata

Akne Conglobata so najhujša vrsta aken, ki je najbolj pogosta pri moških. Na in v koži so na gostem področju različne lezije okuženih tkiv skupaj s črnimi ogrci. Podkožje je močno vneto. Vzrokli za nastanek niso raziskani, povzročajo pa bolećine in puščajo hude brazgotine. Zdravljenje običajno poteka s pomočjo izotretinoina in je dolgotrajno.

Acne fulminans

Nenaden izbruh aken s simptomi podobnimi acne conglobata in običajno prizadene mlade belce. Simptomi so nodulocistične akne in razjede v koži kot posledica razpada tkiva. Pogoste so tudi hude brazgotine na koži.

Pioderma faciale ali rosacea fulminans

Pioderma faciale se pokaže na sredini obraza pri ženskah starih od 20 do 40 let. Kaže se v nodulah, mozoljih (pustulah) in majhnih oteklinah. Bolezen se pojavi nenadno predvsem na bradi, licih in čelu.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam