Procedularno zdravljenje mozoljev in aken zajema vse mehanske posege na koži, s katerimi se znebimo mozoljev. Laserji, kemični piling, stiskanje mozoljev so le eni od posegov, ki jih lahko dobite pri kozmetičarki, nekatere pa lahko izvajate sami.  

Odstranjevalec ogrcev in mozoljčkov

Odstranjevalec mozoljčkov in ogrcev je kovinska napravica, s katero lažje obravnavamo točke na koži in nadomestimo klasično stiskanje s prsti, ki ima nekatere slabosti. 

Pravilno stiskanje mozoljev

Samooklicani strokovnjaki za akne večkrat radi povedo, da je mozolje najbolje puščati pri miru, da se pozdravijo sami. Ta trditev ne drži in prav gotovo ni najlažje hoditi naokoli z velikimi belimi mozolji, ki jih še ličila ne morejo zakriti. Pravzaprav, če mozolj iztisnemo pravilno, lahko sprožimo proces zdravljenja in se ga tako znebimo hitreje in brez posledic. Zelo pomembno je predvsem, da stisnemo le mozolje, ki so polno razviti, kadar vrh gleda čez povrhnjico kože in ima belo ali rumenkasto kapico.

Tradicionalna svetlobna terapija z rdečo ali modro lučjo ni tako učinkovita kot fotodinamična terapija (PDT), katero uporablja vedno več dermatologov. Proces je dvostopenjski in pred obravnavo s svetlobo, se na kožo nanese fotosenzibilizator, ki še bolj učinkovito krči žleze lojnice in tako preprečuje in zmanjšuje izločanje loja. Je snov, ki ob absorbciji energije s strani svetlobe preide v vzbujeno stanje (tripleks stanje). V kolikor se sebum ne izloča, se pore ne zamašijo in mozolji ne nastajajo.

Diamantni piling ali mikrodermabrazija je novejši, ne invazivni postopek glajenja kože in vključuje čiščenje in kontrolirano luščenje povrhnjice, odstranjevanje ogrcev in globinsko vlaženje. Draženje kože je minimalno. Aparature, ki se uporabljajo pri diamantnem pilingom imajo nameščeno posebno diamantno glavo s finimi diamantnimi kristali, ki nežno "brusijo" (abrazija) površino kože. S posegom vzpodbudimo luščenje odmrlih in tvorjenje novih celic v bazalni, globlji plasti epidermisa (povrhnjice) kože hkrati pa se stilumira tvorjenje kolagenskih vlaken in elastina, katera izboljšata strukturo kože in odpravljata kožne nepravilnosti. Prav luščenje in tvorba novih kožnih celic zavira razvoj aken.

Lasersko odstranjevanje mozoljev

Vse bolj pogosto se ljudje poslužujejo laserskih terapij, čeprav v večini za odpravljanje brazgotin kot posledic aken ali trajno odstranjevanje dlak (epilacija) na motečih predelih. Laser velja kot deloma učinkovita metoda odstranjevanja aken. Preprečuje predvsem nastajanje papul in pustul (mozolji), ne izkaže pa se pri ogrcih (komedonih) in hujših oblikah aken.

Kemični piling je dermatološki postopek pri katerem nanašamo na kožo različno močne kisline, ki kemično odstranjujejo (luščenje) zgornji, aknast sloj kože. Seveda to ne pomeni dejansko lupljenja kože ampak omogoča hitro odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Ta postopek sproži hitrejšo rast celic v koži in s tem pomaga k izboljšanju videza kože in preprečuje zamašitev por in s tem nastanek aken.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam