Kemični piling je dermatološki postopek pri katerem nanašamo na kožo različno močne kisline, ki kemično odstranjujejo (luščenje) zgornji, aknast sloj kože. Seveda to ne pomeni dejansko lupljenja kože ampak omogoča hitro odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Ta postopek sproži hitrejšo rast celic v koži in s tem pomaga k izboljšanju videza kože in preprečuje zamašitev por in s tem nastanek aken.

Spodnji sloj (regenerirani) kože je gladek, boljše teksture in izenačene pigmentacije. Koži tako povrnemo gladkost, zdrav lesk in mladosten videz. Piling se lahko oziroma se mora izvajati v več seansah. Poleg zmanjšanja nastajanja aken se kemični piling uporablja tudi pri odstranjevanju brazgotin in izenačevanju različnih pigmentacij kože kot posledica mozoljev in aken.

Na kožo se nanašajo kisline primerne koncentracije katere pustimo da pričnejo učinkovati na kožo. Ko dermatolog ali ustrezno usposobljena oseba v salonu oceni, da je dosežen primeren učinek, se kislino nevtralizira in tako ustavi njeno delovanje. Ob koncu postopka se na kožo nanese antibiotično mazilo. Celoten postopek traja približno 30 minut. Med samim delovanjem kisline boste na koži občutili pekoč občutek blage do zmerne jakosti. V kolikor je pekoča bolečina preveč intenzivna, morate na to opozoriti izvajalca pilinga. V tem primeru se na kožo nanese sredstvo ki nevtralizira kislino in prepreči opeklinsko poškodbo kože.

Milejše oblike zdravljenja oziroma manj kisle raztopine uporabljajo za poseg kozmetični saloni, za globlji in trajnejši učinek pa lahko plastični kirurg ali dermatolog uporablja močnejše kisline kot so visoke koncentracije TCA ali fenola.

Pred kemičnim pilingom

Včasih zdravnik predpiše dodaten preparat, ki se ga na koži uporablja 4 do osem tednov pred pilingom. Namen preparata je priprava kože na terapijo, zmanjšanje verjetnosti pojava hiperpigmentacije (rjavih pik) in pospešitev procesa celjenja. V pripravo na terapijo lahko spada tudi tudi izogibanje soncu, uporaba glikolne kisline in antioksidantov. Za nasvet je potrebno vprašati vašega dermatologa. Pred pilingom s kislino na kožo običajno nanesemo enega od ojačevalcev pilinga  (booster), ki še dodatno obogatijo učinek pilinga. Lahko imajo antioksidativni, razmastitveni ali belilni učinek, za katerega se odločimo glede na lastnosti kože, na kateri piling izvajamo.

Vrste kemičnih pilingov

Površinski piling

Za površinski kemični piling se uporabljajo nižje koncentracije blažjih vrst kislin, sadne alfa hidroksi kisline (AHA) in med te spadajo glikolna kislina, laktozna kislina in salicilna kislina. Običajno se uporablja glikolna kislina lahko pa tudi Jesnnerjeva raztopina in triklorocetna kislina (TCA) nižjih koncentracij. Učinki na akne in brazgotine so posebno uspešni predvsem na ne-vnetne akne kot so ogrci, saj kisline ne izluščijo kože dovolj globoko. Pogosto se ta metoda uporablja za zmanjševanje vidnosti določenih kožnih nepravilnosti, različne pigmentacije ali splošno pomladitev videza. Uporaba AHA kislin ne povzroča daljših vidnih znakov na koži, ni vidnega luščenja in rdečice, zato lahko uporabnik že naslednji dan opravlja normalna opravila. Po končanem postopku lahko podaljšamo in izboljšamo učinek z uporabo specifičnih krem z učinkovinami proti mozoljem in pomagajo pri zaustavljanju novih izbruhov.

Srednje globoki piling

Srednje globoki kemični piling pomeni globlje prodiranje kisline vkoži in s tem bolj učinkovito delovanje na kožo. Poseg sega v zgornji del usnjice. Za to vrsto pilinga se uporabljajo TCA kisline v primerni koncentraciji ali Jessner raztopina, ki je mešanica glikolne in salicilne kisline. Uporablja se pri hiperpigmentaciji, neenakomerni barvi kože, brazgotinah po aknah, aktivnih aknah in gubah. Poseg naj opravi za to usposobljena oseba kot je dermatolog ali kirurg estetik. Navadni saloni ali wellnes centri ne uporabljajo te vrste preparatov (kislin). Posledice srednje globokega pilinga se v obliki rdečice, srbenja in luščenja vidne še do sedem dni po posegu. Izogibati se je potrebno sončenju vsaj še nekaj mesecev po posegu, prav tako pa je potrebno uporabljat KREMO ZA SONČENJE.

Globoki piling

Za globoke brazgotine po aknah in druge gube na kožo nanašamo močnejše koncentrcije TCA in fenola (lahko tudi drugih kislin). Sega v spodnji del usnjice. Nekateri zdravniki lahko za te posege uporabljajo splošno anestezijo zaradi močnejše bolečine, ki jo lahko poseg ustvari. Plastični kirurg ali dermatolog nanese na prizadeto kožo izjemno močno koncentracijo kisline, ki vzpodbuja lupljenje zgornjiega in globljih nivojev kože in vzpodbudi novo rast celic. 

Postopek je boleč, vendar se na majhni površini lahko izvede brez ukrepov proti bolečini, medtem ko se na celem obrazu izvaja lahko le v splošni anesteziji. Okrevanje po posegu je dolgotrajnejše in traja vsaj 14 dni preden lahko pričnete z normalnim tempom življenja. Pomembno je da odmrlih kožnih celic (odluščkov) ne odstranjujemo sami oziroma ne luščimo kože na silo. Videz kože ostaja še mesec do nekaj mesecev rožnat, uporabljati je potrebno zaščito proti soncu in se ga čimbolj izogibati. Lahko se pojavi HIPOPIGMENTACIJA ali osvetlitev kože in lahko ostane trajna še posebej pri ljudeh s temnejšo kožo. Koža lahko izgubi sposobnost obarvanja kot posledica sončenja.  

Stranski učinki so lahko pri tej metodi hujši, vendar je hkrati bolj učinkovita pri brazgotinah in zmanjšanju vidnih znakov staranja.

Stranski učinki kemičnega pilinga

Nekaj od teh je omenjeno že v zgornjih posameznih vrstah pilinga. Vsem je skupno predvsem to da kakšen dan po pilingu koža izgleda kot opečena od sonca in ima znake luščenja (razen pri blagem površinskem pilingu). Bolj močne koncentracije kislin se uporabljajo, bolj je viden in trajajoč učinek. Rdečica in luščenje se zmanjšuje s ponavljajočimi tretmaji. Možni učinki so še začasna sprememba barve kože ali hiperpigmentacija, pri ljudjeh s temnejšo poltjo pa poročajo o trajnih osvetlitvah kože (hipopigmentacija). Splošno so trajne ali prehodne poškodbe zelo redke. Preprečimo jih s pravilno pripravo pacientove kože na postopek in osnovno terapijo kože po izvedenem postopku. Previdnost in ustrezna izbira izvajalca je ključnega pomena. Po vsakem izvedenem pilingu se je potrebno izogibati soncu, kajti koža je še bolj dovzetna za poškodbe (zelo nevarno) in uporabljati zaščitno kremo SPF.

Rezultati

Izkazalo se ja večina posegov s kemičnimi pilingi pomaga in odstranjuje več vrst aken. Dermatologi in kozmetični saloni pa priporočajo hkratno uporabo drugih zdravil in metod zdravljenja in nege aknaste kože v kombinaciji s pilingom. Le tako lahko dosežemo najboljši, viden in trajnejši rezultat pri mozoljih. Za katero vrsto kemičnega pilinga se odločiti? Najbolje vam bo svetovala ustrezna oseba, dermatolog ali estetski kirurg. Načeloma pa se postopek izbira glede na stanje kože (gube, brazgotine, vnetne akne ali ne-vnetne), kakšen učinek želimo doseči in ali smo pripravljeni na daljšo odsotnost od družbenega življenja ali službe v primeru intenzivnejših kemičnih pilingov.

Včasih namesto kemičnega pilinga uporabimo laserski piling, ki običajno deluje globlje, seveda je odvisno od tega, katero vrsto laserja uporabimo.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam