Lokalni retinoidi odmašujejo zamašene pore na koži in s tem odpravljajo akne in hkrati ustvarjajo kožo bolj dovzetno za sprejemanje zdravil. Hkrati se lahko ob uporabi lokalnih retinoidov tako uživa še oralne ali lokalne antibiotike, ki tako bolje delujejo na kožo in akne. Prav tako zmanjšujejo izbruhe aken, saj zavirajo mašenje por z odmrlimi kožnimi celicami. Lokalni retinoidi se dobijo v obliki krem ali gelov ter tudi tekočin. Običajno se jih nanaša na kožo samo enkrat dnevno (zvečer), po umivanju obraza. 

Delovanje in učinki lokalnih retinoidov na akne in kožo

Poleg zdravilnih učinkov na akne se uporabljajo tudi za pomlajevanje kože, saj obnavljajo kožo in povečajo proizvodnjo kolagena. Dolgotrajnejša uporaba vodi do bolj gladke in sijoče kože. Topični retinoidi ne odpravijo posamezne akne (mozolja) vendar so namenjeni dolgotrajnejši in redni uporabi po celem obrazu.

Z uporabo ne smemo odnehati, saj vsaj na začetku prinašajo nekaj stranskih učinkov, med drugim tudi razdraženost kože. Rezultati se pokažejo kasneje.

Privajanje na retinoide

V začetku uporabe kreme ne nanašamo vsakodnevno ampak postopoma, na tri dni in nato po tednih zmanjšujemo do vsakodnevne uporabe. Mogoče bodo pri nekaterih ljudeh močnejši retinoidi premočni, saj imamo različno občutljivo kožo. V tem primeru posežemo po milejših različicah. 

Znaki razdražene kože so pordelost, oteklina, videz opeklin in prekomerno luščenje kože. Počakajte da se stanje popravi, nato lahko nadaljujete s kremo.

Občutljivost na sonce

Retinoidi povečajo občutljivost kože za prejem sončnih žarkov. Obvezna je uporaba kreme z zaščitnim faktorjem, v času uporabe pa se moramo obvezno izogniti solarijem. Prav tako se odsvetuje hkratna uporaba laserskih ali svetlobnih terapij na koži. Sončenje po uporabi predvsem močnejših retinoidov (tretinoin) ali pri pogostejšem nanašanju, lahko vodi tudi do brazgotin na koži, zato previdno in upoštevajte navodila posameznega zdravila.

Luščenje kože

Nekaj luščenja kože bo verjetno prisotnega, kar je normalno, saj se s tem koža hitreje obnavlja in preprečuje mašenje por. Odluščke lahko z nežno krpo tudi pomagamo odstraniti. Obvezno ravnajte nežno z vašo kožo!

Koža postane bolj krhka

Retinoidi tanjšajo epidermis - zgornjo plast kože. Ob uporabi kože nikakor ne smemo stiskati, ne smemo stiskati ogrcev in mozoljev. Obraz očistimo s toplo vodo največkrat dvakrat dnevno, če ne gre drugače uporabimo blag cleanser (za občutljivo kožo). Pretirano čiščenje bo kože dehidriralo.

Nanos retinoidov

Retinoide nanašam samo na čisto kožo, ki smo jo vsaj 10 minut prej očistili s toplo vodo. Postopek vedno opravimo zvečer, da se izognemo sončni svetlobi saj se običajno razgrajujejo na soncu, ni pa dobro tudi zaradi kože.
Pred uporabo drugih zdravil v kombinaciji se posvetujte z zdravnikom, načeloma pa se dobro obnesejo skupaj s salicilno kislino ali benzoil peroksidom, vendar je bolje da ga nanesemo zjutraj, retinoide pa zvečer. Kombiniramo lahko tudi z antibiotiki za lokalno zdravljenje aken.

Pomembno Kdaj retinoidov na recept ne smemo uporabljati?

Ne uporabljajte na predelih kože, kjer imate vreznine, praske, kraste ali od sonca opečeno kožo, hude akne oz. akne na večjih površinah telesa ali alergijsko kožno bolezen imenovano
ekcem.

Učinkovitost

Veljajo za učinkovito metodo zdravljenja aken saj očistijo pore in zmanjšajo pogostost in intenziteto aken. Najboljši rezultati pa se pokažejo šele v kombinaciji z lokalnimi antibiotiki ali s kremami in geli, ki vsebuje benzoil peroksid ali tretinoin.


Adapalen (Belakne)

Adapalen deluje komedolitično ter vpliva tudi na nenormalno keratinizacijo in diferenciacijo epidermisa, ki sta prisotni pri aknah. Domnevno deluje tako, da zmanjša kohezivnost folikelskih epitelijskih celic (upočasnjuje nabiranje kožnih celic v lasnem foliklu), kar zmanjša nastajanje mikrokomedonov - preprečuje mašenje por. Ima tudi proti vnetni učinek.

Adapalen se uporablja v zdravilu Belakne (30g in koncentracija 0,1%) in Differin, vendar se slednji ne predpisuje več na stroške slovenske zdravstvene blagajne. Differin ni več v uporabi.

Stranski učinki: Pojavi se lahko draženje kože, za katero je značilna pordelost, mravljinčenje ali občutek toplote na koži. Te reakcije, ki so neposredno povezane z delovanjem zdravila, izzvenijo po prekinitvi zdravljenja oz. če zmanjšate pogostost uporabe.

Belakne se uporablja za retencijske in zmerne akne. Retencijske lezije so ogrci in mikrociste (odprti in zaprti ogrci).

Prvi znaki izboljšanja se običajno pojavijo po 4 do 8 tednih zdravljenja. Zdravljenje traja v povprečju 3 mesece.

Belakne: Navodila za uporabo


Tretinoin

Tretinoin je oblika vitamina A - retinojska kislina. Tretinoin je prva generacija retinoidov in je pogosto uporabljana snov za zdravljenje aken, le manj v Sloveniji. Uporablja se tudi za nego kože, ki je bila preveč izpostavljena soncu in tako poškodovana ter predvsem za izboljšanje gubic na koži.

Kako deluje: tretinoin deluje dvakratno. Prvič lušči celice (piling) na površju in vzpodbuja rast novih za obnavljanje kože. Deluje podobno kot alfa hidroksi kisline, ki se uporabljajo v kemičnih pilingih. Retinojska kislina pa se po vsorbiranju v kožo pretvori v retinol (vitamin A), ki je antioksidant in vsebuje hranilne snovi, ki koristijo kožnim celicam. Po nekaterih študijah se s tretinom povprečno lahko znebimo 45% vseh aken.

Tako kot pri vseh retinoidih se moramo čimbolj izogibati soncu, saj ustvarjajo preveliko občutljivost na svetlobo. Pred uporabo kombinacije zdravil se morate posvetovati z zdravnikom

Stranski učinek je razdraženost kože, oteklina, pordelost, razpokana koža in morebitna pigmentacija. Če smo izpostavljeni soncu pa lahko pride tudi do brazgotinjenja!. Tretinoin je dokazano učinkovit pri gubicah in bi bil še bolj širše uporabljen, če ne bi prinašal toliko stranskih učinkov na mnogo ljudeh.

Zdravila s tretinoinom

V Sloveniji trenutno ni na voljo zdravila samo s tretinoinom. Pred časom se je prodajal v zdravilu Aknoten. Je pa na trgu zdravilo Zalna, ki je kombinacija klindamicina in tretinoina. Skupaj delujeta vzajemno in tako izboljšata rezultate. Zalna zdravilo ni krito s strani zdravstvene zavorovalnice Slovenije. 

Znamke zdravil, ki se jih dobi v tujini: Retin A, Avita, Renova.

Tretinoin krema - Retin A


Tazaroten

Tazaroten je derivat vitamina A obliki gela običajno v koncentraciji 0,1%. Na kožo ga nanesemo enkrat dnevno. Poelg aken se uporablja tudi za psoriazo. Je močnejši od adapalena in tretinoina.Tako kot drugi retinoidi tudi ta preprečuje mašenje por in deluje proti vnetno.

Tazaroten je prepovadan za nosečnice (tako kot izotretinoin) saj lahko škoduje zarodku.

Pogosti stranski učinki so luščenje kože, pekoč občutek, suha koža in pordelost ter srbenje.

Trenutno Tazaroten ni na voljo v Sloveniji. Prodajal se je v zdravilu Tazorac. Posebnih prednosti pred tretinoinom ali adapalenom nima, razen tega da je še močnejši.


Blažji retinoidi

Drugi Retinoidi, v veliko blažji obliki se lahko kupijo brez recepta na policah lekarn ali drugih prodajaln, vendar najpogosteje v lepotnih kozmetičnih izdelkih (za gubice in bolj mehko kožo). Od najblažjega do najmočnejšega si sledijo: 

  • retinolpalmitat
  • Retinol
  • Retinal(dehyde)

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam