Vzroki za nastanek aken (mozoljev) še niso natančno raziskani, natančneje, ne moremo z dovolj veliko gotovostjo trditi, kaj vse jih povzroča. Nastanejo s prekomernim izločanjem loja, prevelikim luščenjem odmrlih kožnih celic in zamašitvijo pore lasnega mešička, kasneje pa se razmnožijo bakterije Propionibacteria acnes. To je bakterija, ki se nahaja v vsaki koži, ob zamašitvi pore pa se nenadzorovano razmnožuje, saj odsotnost kisika ustvari anaerobne pogoje. Zgoraj našteti so neposredni vzroki za nastanek aken in mozoljev. Na te pojave (prekomerno izločanje loja, celic) pa vplivajo spodaj našteti vzroki ali najverjetneje kar kombinacija med vseh teh.

Hormonske spremembe

Hormonske spremembe so prvi vzrok nastanka mozoljev. Nihanje hormonov v telesu je najbolj izrazito v najstniškem obdobju, zato so takrat mozolji največkrat izpostavljeni. Podobno je pri ženski menstruaciji kjer nivo hormonov niha skozi mesec, zato lahko opazimo cikličen izbruh. Mozolje povzroča moški hormon ali "androgen" prav tako pa tudi estrogen.

Hormoni in akne

Stresno življenje

Stres močno vpliva na naše zdravje in tudi na kožne pojave. Ekscesno nastajanje odmrlih kožnih celic in izločanje loja je lahko posledica stresa. Stres pa povzroča tudi neprimerne vedenjske vzorce. Oseba se večkrat dotika svoje kože in tako pripomore k iritaciji in prenašanju bakterije P. Acnes.

Dedni vzroki

V raziskavah so ugotovili korelacije med dednostjo in mozolji. Večja je možnost da boste imeli zdravstvene težave z aknami, če so jih imeli tudi vaši predniki. Ni to vedno nujno in je pogojeno s prenašanjem in izražanjem določenih genov od staršev.

Iritacija kože

Iritacija kože povzroča mozolje. Iritacija direktno ne vpliva na nastanek mozoljev, konstantno iritiranje, dotikanje in drgnjenje pa slabša stanje kože in vpliva na razvoj in rast večijih mozoljev ter širjenje okužbe v vnetno obliko. Aknaste kože se ni priporočljivo dotikati, prav tako je potrebno izbrati ustrezna oblačila s čim manj kemičnimi sredstvi. Moški morajo biti previdni pri britju in upoštevati načela pravilnega britja. 

Neustrezna prehrana

Trdnih dokazov o povezavi med mozolji in hrano še ni. Prevečkrat v medijih delijo nasvete o hrani z manj maščobami, ki naj bi pomagala, vendar to ni dokazano. Nekatere raziskave pa  so pokazale neko povezavo med uživanjem hrane in nastajanjem mozoljev. Izboljšanje se je pokazalo v smeri uživanja hrane z nizkim glikemičnim indeksom, kar priporočajo strokovnjaki tudi kot zdravo prehrano. Zaznali so tudi poslabšanje stanja ob pomanjkanju vitaminov v telesu.

Prehrana in akne

Vnetje aken

Mozolje delimo po vnetni stopnji, kjer se oceni rdečino in velikost otekline. Pri ljudeh je odziv na zamašene pore različen, pri nekaterih se razvijejo vnetne oblike, pri drugih spet ne, ali pa v blažji obliki. Raziskave so pokazale da imajo ljudje z mozolji manjše vrednosti antioksidantov na koži, ki delujejo protivnetno. Med te sodijo vitamin A in D. Dokončno še ni potrjeno, pa vendar lahko premajhne količine antioksidantov povzročajo hujše oblike aken. Tudi veliko zdravil vsebuje sestavine, ki zavirajo vnetni proces in preprečujejo razvoj komedonov v pustule ali papule. 

Življenski slog: cigareti in alkohol

Neposredne povezave med alkoholom in mozolji ni, vemo pa da pitje vpliva na raven hormonov v telesu. Ker pa so te nedvomno odgovorni za težave s kožo, lahko dejavnik alkohola posredno pripišemo k razvoju aken. Alkohol povzroča dvig nivoja testosterona in estrogena.

Vdihan cigaretni dim ne vpliva na akne, lahko pa stik dima s kožo povzroča vzpodbujanje vnetja in razvoj večjih oblik aknavosti. Cigareti naj bi imeli največji vpliv na nastajanje ogrcev, ker vemo da nastajajo z zamašitvijo pore, čemur lahko pomaga tudi cigaretni dim.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam