Akne pri odraslih ljudeh

Akne niso omejene samo na najstniško populacijo, vedno bolj se pojavljajo tudi pri odraslih po 30., 40. letu ali kasneje. Možno je, da se z aknami prvič srečati šele v zrelih letih. Najbolj pogoste so pri ženskah v menopavzi ali v obdobjih nihanja hormonov. Čeprav obstaja mnogo izdelkov proti mozoljem za mlade, pa ni nujno da bodo podobna zdravila delovala tudi v tem življenjskem obdobju, saj so vzroki za nastanek različni. 

Ženske Nihanje hormonov. Neravnovesje lahko vodi v izbruhe aken. Nihanje hormonov je posebej izraženo: 

 • Med menstruacijo,
 • Med nosečnostjo, perimenopavzo ali menopavzo,
 • Po prenehanju ali pričetku jemanja kontracepcijskih tabletk.

Hormonske spremembe so povezane tudi s stresom in nekaterimi drugimi dejavniki. Značilen znak, da se za aknami skrivajo hormonski vzroki, je to kje nastanejo. Zelo pogosto na bradi, čeljusti in po vratu, medtem ko so drugi predeli kože lahko neprizadeti. Ena od možnih rešitev je uporaba kontracepcijskih tabletk za zdravljenje, ali zamenjava za vaše trenutne. Te se že dolgo uporabljajo v te namene. Priporočajo se zdravim ženskam, ki prav tako potrebujejo kontracepcijo. Niso vse tabletke primerne, ampak samo tiste, ki vsebujejo tako estrogen kot progesteron. 

Določena zdravila. Nekatera zdravila, vključno z kortikosteroidi, litijem in zdravila proti napadom lahko povzročajo mozolje. V nekaterih primerih so akne stranski učinek zdravil. Če sumite da vaše zdravljenje povzroča akne, preberite navodila za uporabo zdravila in stranske učinke. Pri zdravniku poizvedite, če obstaja alternativno zdravilo za vašo bolezen, ki ne povzroča takšnih simptomov. 

Moški Anabolični steroidi vplivajo na hormone v telesu (androgeni). Povzročajo mozolje na hrbtu, ramenih in obrazu. Preprosta rešitev je prenehanje jemanja steroidov, s čimer se bodo v telesu tudi uravnovesili hormoni.

Izdelki za kožo in lase, še posebej pri tistih z občutljivo kožo. Če imate akne tudi ko ste starejši, potem izbirajte kozmetiko bolj vestno. Preberite deklaracije na izdelkih. Če je vaša koža posebej občutljiva, se izogibajte agresivnim sestavinam. Na deklaracijah poglejte za naslednjimi oznakami:

 • ne komedogeno
 • brez SLES,SLS
 • primerno za občutljivo kožo
 • ne maši por

Ni vedno dovolj da zaupamo samo oznakam, ki obljubljajo marsikaj. Kako izbrati kreme in čistilne gele za kožo nagnjeno k mozoljem poglejte te dva prispevka: 

 • Najboljše kreme proti aknam

  28 Junij 2016
  Vsaka koža posameznika je nekoliko drugačna in ni nujno, da se enako dobro odziva isto vrsto krem. Zato najboljše kreme proti mozoljem težko določ...
 • Kako izbrati čistilni gel za aknasto kožo

  31 Maj 2016
  Čistilni gel za mastno in aknasto kožo mora biti dovolj močan da z obraza odstrani umazanijo in nečistoče ter da ohrani kožo čisto. Dober čistilni...

 

Rozaceo včasih imenujejo tudi akne pri odraslih ljudeh. Nekateri simptomi rozacee vključujejo tudi mozoljem ali ogrcem podobna vnetja. Rozacea je povezana s prekomernim zardevanjem obraza, bolezen pa se stopnjuje. 

Vzroki so lahko tudi genetske narave, kar pomeni da ste bolj nagnjeni k aknam. Lahko imate že po naravi bolj mastno kožo tudi v odraslosti. Vsekakor upoštevajte redno nego kože in po potrebi obiščite zdravnika. 


Nege zrele kože nagnjene k aknam

Očistite vašo kožo vsak dan dvakrat. Čistilni geli odstranijo umazanijo, maščobo, make-up in odmrle kožne celice in so tako ključni za preprečevanje mašenja por. 

 • Čistite kožo največ dvakrat dnevno.
 • Uporabite mlačno vodo in nežen čistilni gel
 • Uporabljajte lahke gibe prstov in rok na obrazu
 • Vedno popivnajte vodo z brisačo, ne drgnite

Malce močnejša in naravna učinkovina proti mozoljem je olje čajevca. Večkrat dnevno ga lahko nanesete na obraz, ga uporabite v maski ali pa na posameznem mozoljčku. Ima antiseptične lastnosti, pomaga uničiti bakterije in zmanjšati vnetja. Čim manj se dotikajte obraza tekom dneva. 


Obisk pri dermatologu - vaš najboljša izbira

Mogoče sami ne boste mogli odpraviti aken, ki izvirajo iz hormonskih vzrokov. Ni redko, da so pogosto zelo trdovratne tudi pri odraslih osebah. Še posebej, če nastajajo večje gnojne akne, ki lahko tudi bolijo. V tem primeru se obrnite na dermatologa, ki bo lahko predpisal zdravljenje. Takšne akne se zdravijo sistemsko in dalj časa. Zato je pomembno pravilno zdravljenje, saj lahko pustijo trajne posledice (brazgotine, razbarvana koža - madeži).

Tudi kreme bodo lahko pomagale pri vaši težavi. Ne redko, najprej na recept prejmete blažje kreme proti aknam, ki pospešujejo obnovo celic. Za zelo dobre so se izkazale kreme z retinoidi, ki očistijo kožo, hkrati pa imajo tudi majhne učinke na izboljšanje stanja gubic in drugih kožnih nepravilnosti. 

Vir: Quantitative Documentation of a Premenstrual Flare of Facial Acne in Adult Women / Anne W. Lucky, MD /
http://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/480456

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam