Tradicionalna svetlobna terapija z rdečo ali modro lučjo ni tako učinkovita kot fotodinamična terapija (PDT), katero uporablja vedno več dermatologov. Proces je dvostopenjski in pred obravnavo s svetlobo, se na kožo nanese fotosenzibilizator, ki še bolj učinkovito krči žleze lojnice in tako preprečuje in zmanjšuje izločanje loja. Je snov, ki ob absorbciji energije s strani svetlobe preide v vzbujeno stanje (tripleks stanje). V kolikor se sebum ne izloča, se pore ne zamašijo in mozolji ne nastajajo.

 

Fotodinamična terapija z rdečo led svetloboFotodinamična terapija je tako bolj uspešna, a zaradi fotosenzibilizatorja prinaša več stranskih učinkov. Sama obravnava je kar zahtevna in potrebna je previdnost. Uporablja naj se le za zmerne do hude oblike aken. Po navadi je potrebno za uspešno odstranitev mozoljev terapijo ponoviti vsaj 3 krat, z dvo do štiri tedenskim presledkom.

Ne le proti aknam, s tem obsevanjem se lahko odstranjuje predstopnje kožnega raka, od sonca poškodovane celice kože, ki so očem vidne ( aktinične keratoze) in tudi majhne spremembe, ki jih ne opazimo. Hkrati se izboljša videz površine kože, saj se pri procesu celjenja obnavlja kolagen, ki daje koži prožnost. Slednje poskrbi, da se drobne gubice zgladijo, izboljša se tonus kože in pobleditev pigmentnih lis.

 

Postopek fotodinamičnega zdravljenja

Najprej se na kožo nanese fotosenzibilizator (ksiline oziroma molekule, ki kasneje reagirajo na svetlobo):


  • 5-aminolevulinska kislina (ALA) 20% (Levulan®) ali
  • metil aminolevulinat (MAL)
Levulan ALA 20% v fotodinamični terapiji
Levulan ALA 20%

Nato se pusti delovati na koži približno 3 ure (inkubacijski čas), v tem času pa ne sme biti izpostavljena soncu. Po navadi se nosi zaščitno pokrivalo ali aluminijasto folijo. V tem času koža in žleze lojnice absorbirajo učinkovine. Nato se kožo 20 minut obseva z rdečo ali modro svetlobo LED svetilke. Svetloba stimulira fotosenzibilizator, ki uničije bakterije aken in pomaga zmanjšati žleze lojnice pod kožo.

Katera svetloba je boljša (rdeča ali modra)?

Rdeča in modra svetloba različno vplivata na kožo in dosegata vsaka specifično globino prodrtja. Rdeča svetloba ima daljšo valovno dolžino, zato lahko prodre globlje v globino kože. Znanstveniki ugotavljajo da sicer tudi modra svetloba doseže plasti podkožo, vendar ne zadosti, da bi stimulirala lojnice. Modra svetloba je učinkovita za druge spremembe na koži kot je aktinična keratoza. Rdeča svetloba pa doseže tudi žleze lojnice ali druge spremembe globlje pod kožo. Pred tretmajem se z izvajalcem pomenite še o tem vidiku zdravljenja.

Kateri fotosenzibilizator je boljši?

Tudi izbira fotosenzibilizatorja ima vpliv na končen rezultat pri aknah. MAL se pri aknah bolje odreže, saj ima večjo afiniteto do maščobnih snovi kot so žleze lojnice ali sebum (lažje se spaja). Prav tako lahko prodre globlje od ALA. Tudi sama inkubacijska doba (čas ko nanesemo fotosenzibilizator na kožo do samega obsevanja) je zelo pomembna. Inkubacija naj traja vsaj 3 ure, da se doseže najboljši učinek.


Učinkovitost Pri zdravljenju aken se po dosedanjih podatkih najbolje izkaže MAL v kombinaciji z rdečo svetlobo.

Stranski učinki fotodinamične terapije

Ker fotodinamična terapija vključuje tudi reagente fotosenzibilizatorje, je v nasprotju s samo svetlobno terapijo, postopek bolj zapleten in prinaša več in hujše stranske učinke. Zagotovo bo pacient občutil bolečino, lahko tudi zelo močno, pojavi se tudi rdečica, zaotekanje, srbenje in luščenje kože vsaj še en teden po postopku. Pri ljudjeh s tenejšo barvo kože lahko pride do hiperpigmentacije, vendar sledi običajno izginejo v mesecu dni. Lahko se tudi pojavijo nove akne, ki pa so samo začasne.

Stranski učinki fotodinamičnega obsevanja so lahko različni tudi zaradi fotosenzibilizatorja. MAL ustvarja večjo bolečino med posegom in večjo možnost hiperpigmentacije.

Ukrepi po končanem obsevanju: Vsaj 2 dni po obsevanju se je obvezno izogibati močni svetlobi in soncu. Najbolje je ostati doma, v zaprtih prosotih. Izpostavljanje soncu takoj po obsevanju lahko povzroči pojav mehurjev. Tudi kasneje je bolje uporabljati zaščitno kremo in se izogibati močnemu soncu.

Kdo ni primeren za PDT: Osebe, ki imajo znano alergijo na ALA, na fotoaktivne snovi, imenovane porfirini, na sojino olje; osebe, ki imajo kožne bolezni, ki se lahko poslabšajo in bolniki s prorfirijo. ALA, MAL - oba kategorija C za nosečnice (ne ve se ali škoduje nerojenemu otroku)

Rezultati PDT na akne

Rezultati študij so pokazali na zmanjšanje aken za približno 80% v 3 serijah obsevanja, z vmesnimi presledki. Rezultati niso doživljenski, vendar dermatologi poročajo o izginotju aken za vsaj leto ali dve, kar je že kar dober rezultat. Zmanjšanje aken je odvisno od vrste fotosenzibilizatorja in svetlobe, ki se jo uporabi za obsevanje, zato se lahko rezultati razlikujejo. V primerjavi z Roaccutanom so stranski učinki krajši in mnogo manj nevarni. Tovrstna terapija je razmeroma nova zato konkretnejših dokazljivih študij še ni, razvijajo pa se tudi nove metode z drugo svetlobo in fotosenzibilizatorji.


Cena za poseg na obrazu varira je približno 200 do 300 EUR na tretma. Trenutno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov tega posega. 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam