Olje čajevca izvira iz Avstralije in se že vrsto let uporablja ne samo za mozolje, temveč za različne kožne težave ali lepotne izboljšave. Najdemo ga v šamponih, gelih za umivanje, milih, zobnih pastah, kremah ali ne razredčenega za uporabo tudi pri negi aknaste kože.

Olje čajevca za nego aknaste kože in mozoljeVzrok za mozolje je med drugim tudi infekcija z bakterijami, ki se namnožijo v komedonih. Bakterije lahko uničujemo z različnimi sredstvi, dokaj učinkovit je alkohol, vendar močno draži in izsušuje kožo. Podobno kot alkohol deluje tudi olje čajevca, ki pa ni tako agresivno

Olje čajevca preprečuje razvoj aken

Sebum je naravno olje, katerega proizvaja koža in lahko maši pore skupaj z odmrlimi kožnimi celicami. Ko se na mastno kožo lepijo še prah in umazanija, le ta postane gojišče za bakterije. Zato so akne tudi bakterijska infekcija kože. Olje čajevca prodre skozi umazanijo in maščobo na koži in tako preide v pore, kjer lahko deluje. Je tudi antibakterijsko olje, ki ne le da se bori proti bakterijam, vendar prepreči tudi razvoj novih aken. Zaradi svojih antiseptičnih lastnosti, olje čajevca zdravi kožo nagnjeno k aknam hitreje, in bolj učinkovito. 


Vse koristi olja čajevca:

  • Deluje antiseptično in antibakterijsko - se uporablja za razkuževanje različnih ran ali infekcij
  • Protiglivično - zdravi glivične bolezni pri ljudeh kot tudi pri živalih
  • Proti vnetno - Lahko doseže glolblje plasti kože
  • Protimikrobno z zelo malo primeri draženja ali povečanja občutljivosti kože
  • Očisti rane -  olje čajevca razgradi gnoj, uničuje mikrobe in zato nežno očisti ranice za čimprejšnje okrevanje
  • Popravi teksturo kože - pomaga pri obnovi kože in spodbudi nastajanje novega tkiva

Kako uporabljati olje čajevca za mozolje

Pred vsakim nanosom je potrebno kožo najprej očistiti z namenskim čistilnim sredstvom za kožo z mozolji. Čeprav olje čajevca lahko prodre globoko, je bolje, da je koža že očiščena saj lahko tako sprejme največ sestavin. 

Uporaba na posamezen mozolj

Olje čajevca je zelo močno, zato najprej preizkusite dodati kapljico na prede kože in poglejte, če nastane kakšna reakcija. Izogibajte se predelu okoli oči. Če je čisto olje premočno za vas, ga razredčite z vodo ali jojobinim oljem. Nanesite na posamezen mozolj z ušesno palčko dva do trikrat dnevno. 

Če imamo veliko mozoljev lahko olje čajevca zmešamo z vodo in nanesemo na obraz. Ne pozabite prej očistiti kože.

Uporaba v maski ali razredčenega na celotnem obrazu

  1. zmešajte 4-6 kaplic olja čajevca s pol skodelice vode (oziroma po občutku, če lahko koža prenese več)
  2. namočite bombažno blazinico v dobljeno mešanico
  3. nanesite na akne in pustite, ni potrebno izpirati
  4. postopek ponovite 2x na dan

Zelo koristna je tudi maska iz zelene gline, kateri dodamo olje čajevca, lahko pa tudi jojobino olje. Zelena glina prečisti obraz nečistoč, odstranjuje ogrce in mozoljčke ter odvečen sebum, olje čajevca pa hkrati deluje antibakterijsko. S tremi do štirimi žličkami zelene gline zmešajte 5 do 10 kapljic olja. Na obrazu naj bo maska vsaj 15 minut, nato jo nežno sperete z vodo. nego lahko zaključite z vlažilno kremo. 


Olje čajevca se uporablja tudi za abcese, mastno kožo, opekline, bradavice, herpes, pike žuželk in insektov, izpuščaje, prhljaj in druge manjše rane.

 

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam