Lasersko odstranjevanje mozoljev in aken

Vse bolj pogosto se ljudje poslužujejo laserskih terapij, čeprav v večini za odpravljanje brazgotin kot posledic aken ali trajno odstranjevanje dlak (epilacija) na motečih predelih. Laser velja kot deloma učinkovita metoda odstranjevanja aken. Preprečuje predvsem nastajanje papul in pustul (mozolji), ne izkaže pa se pri ogrcih (komedonih) in hujših oblikah aken.

Laserji s svojim delovanjem vzpodbudijo spojine imenovane porfirini, ki živijo v bakteriji P.acnes. Porfirini poškodujejo stene bakterij in jih tako uničijo, kar vodi do redukcije aken. Prav tako laser vpliva na znižanje količine proizvedenega kožnega loja (sebuma). Poleg odstranjevanja aken pa lahko izvajamo tudi trajno lasersko odstranjevnje dlak, odstranjevanje kapilar (rdečice) ali pigmentnih madežev.

Včasih zdravniki na kožo pred posegom nanesejo fotosenzibilizator (aminolevulinska kislina) v majhni koncentraciji. Ob tem postane koža bolj dovzetna za prejem laserskega žarka. Vendar pa se je potrebno po tem obvezno izogibati sonca vsaj dva dni, da ne pride do stranskih učinkov kot sta hiperpigmentacija ali vnetje lasnih mešičkov. Po laserju je sama koža zelo občutljiva, zato nanjo ne smemo nanašati kemikalij iz kozmetike. Prav tako kože in mozoljev ne smemo stiskati.

Obstaja več vrst laserjev za zdravljenje aken:

  • Nd:YAG laser,
  • frakcionirani laserji,
  • KTP,
  • infrardeči,
  • IPL,
  • ELOS,
  • diodni,
  • LHE (svetlobna in toplotna energija)

Pomembno Kaj morate vedeti preden se odločite za lasersko odstranjevanje aken?

Le redko lahko samo laserko odstranjevanje popolnoma pozdravi akne. Po navadi se dobro izkaže le v kombinaciji z topičnimi lokalnimi sredstvi v obliki krem, ki se nanašajo površinsko na kožo.

Nekaterim se stanja ne izboljša z jemanjem antibiotikov ali s kremami. V tem primeru je vredno poskusiti še z lasersko terapijo, ki lahko morebiti prinese rezultate

Vsem ljudem terapija z laserjem ni pomagala. Nekaterim se stanje izboljša, spet drugim pa ne, nihče pa ne doseže 100 procentne ozdraviteve. Tveganje, da boste plačali terapije in ostali z mozoljasto kožo vsekakor obstaja. Terapija z IPL laserjem modre svetlobe doseže v povprečju nekje 30 - 60% izboljšanje, po petih do osmih tretmajih.

Za kakršnikoli učinek na akne bo treba izvajalca obiskati večkrat. Enkrat do dvakrat tedensko vsaj en mesec.

Z laserjem se ne boste znebili aken za večno. Svetuje se nadaljna uporaba lokalnih sredstev proti aknam v obliki krem. Redna nega kože je prav tako zelo pomembna. Bolje preventiva kot kurativa. Pravilno umivanje obraza in preprečevanje draženja kože lahko pomaga.

Naš zdravstveni sistem ne krije zdravljenja aken z laserjem. Pred odločitvijo se pozanimajte o ceni posameznega tretmaja ali skupnega stroška. Predvidevajte da boste potrbovali najmanj pet obiskov za zadovoljive rezultate.

Pri obravnavanju aken se lahko pojavi rdečina ali oteklina na mestih. Pojavijo se lahko tudi hujši stranski učinki.

Stranski učinki laserjev na koži

Lasersko terapijo izvajajo zdravniki dermatologi, kateri ne priporočajo opravljanje posegov v kozmetičnih salonih, kjer je usposobljenost izvajalca lahko vprašljiva. Laserji so potencialno nevarni ker zaradi nepravilne uporabe lahko povzročijo brazgotinjenje, trajno obarvanost kože, hiperpigmentacijo in hipopigmentacijo, občutljivost na sonce, dermatitis. Pojavlja se tudi različna stopnja rdečice in morebitno luščenje kože - povrhnjice. Poleg tega pa pacienti poročajo o bolečini in neudobju, predvsem pri obravnavanju hujših oblik aken. Stranski učinki so hujši pri ablativnih laserjih (se uporabljajo predvsem za izboljšanje izgleda / odstranjevanje brazgotin in ne za same akne), medtem ko so pri ne ablativnih manjši, vendar za ceno slabših rezultatov.

Učinkovitost laserja pri odstranjevanju aken

Odstranjevanje aken za laserjem ne velja kot 100% učinkovito metoda, vsaj brez uporabe drugih površinskih lokalnih sredstev. Rezultati so namreč nepredvidljivi. Nekaterim se stanje izboljša, spet drugim pa brez dodatnih zdravil ne. Študije kažejo, da laserska terapija odstrani od 30 - 80% aken. Popolna ozdravitev ni mogoča brez jemanja drugih zdravil. Akne se po določenem času znova vrnejo, če ne uporabljamo drugih zdravil. Nikoli tudi ni dovolj samo en tretma, ampak je potrebno opraviti serijo vsaj treh z določenimi presledki (1-2 tretmaja na teden). Pogostost in število terapij določa izvajalec, enkratna obravnava pa traja približno 15 minut.

Cena Cena na posamezen tretma z laserjem je od okoli 25 - 80€, odvisno od vrste laserja. Laser je tako med dražjimi metodami zdravljenja aken

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam