V poplavi različnih vrst aken so eni bolj pogostih in tudi opaznih prav mozolji na bradi, hkrati pa se večkrat hkratno izrazijo tudi okoli ust. Velikokrat nastanejo tudi cistične akne, vendar bolj redko pri moških kot pri ženskah, kjer večjo vlogo igrajo hormoni, še posebej med menstrualnimi cikli. Zato so mozolji na bradi in okoli ust dokaj pogosti tudi pri ženskem spolu po 30. ali celo 35. letu. 


Vzroki mozoljev na bradi

Ženska z mozolji na bradi
Mozolji na bradi ali čeljusti, največkrat so vzrok hormonske spremembe in se lahko pojavijo tudi pri odraslih ženskah

Najbolj pogosti vzrok za mozolje na bradi je hormonsko neravnovesje, zato se pojavljajo pri najstnikih in mlajših odraslih osebah. Medtem ko se pri slednjih pojavlja predvsem prekomerno izločanje loja, pa akne na tem predelu niso redke tudi pri odraslih ženskah po 30. letu ali še mnogo kasneje. 

Izbruhi aken se lahko pojavijo v prvih mesecih nosečnosti, ko se spreminjajo razmerja in nivoji hormonov v telesu. Pogosto nastanejo tudi zaradi nihanja hormonov v času menstrualnega cikla, zato lahko ženske opazite ciklične spremembe kože in pojava aken točno v določenem delu meseca ali menstruacije. Žal so lahko mozolji zaradi teh vzrokov zelo trdovratni. Zagotovo pa k aknam pripomore še uporaba zelo mastnih krem ali odsotnost nege. 


Cistične akne na bradi

Običajno imajo akne, ki se nahajajo na spodnjem delu obraza hormonsko ozadje, sploh pri odraslih osebah. Predvsem cistične akne na bradi so globlja vnetja. Tukaj mogoče ne bodo zadostovala samo topična sredstva proti mozoljem v obliki krem in gelov, ampak bo potrebno sistemsko zdravljenje. Seveda osnovne nege kože ne smemo zanemariti. 


Kako se znebiti mozoljev na bradi

Zdravila, ki obstajajo za akne, ne delujejo nič drugače kot na drugih delih obraza. Res pa je, da zaradi hormonskih vzrokov, večkrat pridejo v poštev samo določena. Pri mozoljih na bradi so manj uporabne kreme in druga topična mazila, saj ne učinkujejo dovolj globoko v koži, kjer nastanejo vnetja. Seveda pa moramo vedno kombinirati zdravljenje tudi z nego kože. Čistilni gel za mastno in aknasto kožo, s katerim boste odstranili odvečno maščobo in uničili bakterije, je potrebno uporabljati sočasno z zdravili.

Zdravila z receptom proti mozoljem 

Spironolakton samo za ženske : Spironolakton je zdravilo, ki ga zdravniki predpišejo v pomoč pri izgubljanju odvečne vode v telesu. Vendar prav tako zavira hormone. Zdravilo zahteva redno kontrolo krvi, zaradi morebitnih hudih stranskih učinkov. 

Antibiotiki: Zavirajo razvoj bakterij, ki povzročajo akne, znotraj telesa in kože. Antibiotike se zaužije po navodilih zdravnika. Včasih, ko so hormoni glavni krivci za mozolje, niso tako učinkoviti, ali pa izgubijo učinke, če jih ne jemljemo redno ves čas trajanja terapije. Večkrat predpisani za najstnike kot za odrasle ženske in moške. 

Hormonsko zdravljenje aken - kontracepcijske tabletke samo za ženske : Ne pomagajo vsake tabletke proti mozoljem, zato zdravniki predpišejo samo tiste, ki imajo tudi klinično dokazane učinke na zmanjševanje aken. Tabletke, ki vsebuje samo progestin, naj bi celo povzročale akne. Nekaterim zelo pomagajo pri trajni odstranitvi mozoljev. 

Izotretinoin: Najmočnejše zdravilo in se uporablja samo kadar druga zdravljenja niso pomagala. 

Ni zagotovila, da vam bo prvo zdravilo pomagalo. Obrnite se na svojega zdravnika, ki vam bo svetoval, s katerimi sestavinami boste lahko še poizkusili zdraviti akne. Seznam je kar dolg, a vendar se vedno najde zdravilo, ki vam bo pomagalo. 

Drugi nasveti za nego kože

1. Ne dotikajte se brade

Vse lezije na bradi vsebujejo tudi bakterije ujete v porah. Zato preprečite zavedno nanašanje bakterij na kožo, s tem da se nehate dotikati brade. Prav tako ne stiskajte, drgnite in ščipajte mozoljev, še posebej cističnih. Podaljšali boste čas celjenja kože in večja bo možnost nastanka brazgotin po aknah. Žal je to del obraza, ki se ga največkrat dotikamo. Zvečer ne pozabite očistiti kože s čistilnim gelom s salicilno kislino in sestavinami, ki uničujejo bakterije. 

2. Kako se hitreje znebiti mozolja

Če se vam mozolj že pojavi, ga poizkusite čimprej rešiti, a ne stiskajte cist. Nanj lahko nanesete olje čajevca ali kako drugo sestavino, ki deluje proti vnetno in razkuževalno. 

3. Če jemljete kontracepcijske tabletke se posvetujte z ginekologom

Mogoče ravno vaše tabletke povzročajo akne, zato se pogovorite o drugih možnostih preprečevanja nosečnosti. Ginekologi dobro vedo, da lahko hormoni pomembno vplivajo na stanje kože. 

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam