Sistemska zdravljenja aken se uporabljajo za najhujše oblike te bolezni. Zdravljenje, ki ga predpiše dermatolog, je potrebno stalno nadzorovati. Najbolj znano zdravilo je Roaccutane (izotretinoin), kateri v skoraj vseh primerih odpravi težave s kožo. Pogosti so tudi antibiotiki proti mozoljem in hormonske terapije

Oralni antibiotiki se uporabljajo za zdravljenje različnih bakterijskih infekcij, med drugim tudi aken. Dobimo jih v obliki tablet, ki jo zaužijemo enkrat dnevno.

Kako deluje Antibiotiki ustavijo razmnoževanje bakterij P. acnes od znotraj. Imajo tudi proti vnetni učinek. Zmanjšujejo otekline od mozoljev in preprečujejo razvoj novih lezij. Antibiotike nikoli ne jemljemo trajno, najdaljše trajanje je 6 mesecev. 

Oralni kontraceptivi - kontracepcijske tabletke

Kontracepcijske tabletke lahko vplivajo na pojavnost aken, saj vsebujejo komponente estrogene (etinilestradiol), progestine (sintetični progesteroni) in progesteron. Oralni kontraceptivi zaradi svojega delovanja znižujejo raven androgenov (moških spolnih hormonov), ki so deloma ali v večji meri odgovorni za nastanek aken, saj stimulirajo kožo k proizvajanju sebuma (loja). Ženske z aknami imajo po navadi tudi večji nivo androgenov, in večji kot je, več odvečnega sebuma nastaja, ki skupaj z odmrlimi kožnimi celicami maši pore.. Jemanje zniža nivo prostega testosterona in dihidrotestosterona v ženskem telesu. To se odrazi v manjšem izločanju sebuma in posledično manj aken.

Diane-35

Diane 35 in generiki tega zdravila so namenjeni zdravljenju bolezni, katerih vzrok je bodisi povečano nastajanje androgenov ali posebna občutljivost za te hormone. Ciproteron acetat je antiandrogen, ki zavira moške spolne hormone testosteron in dihidrotestosteron (DHT). Diane 35 zmanjšuje povečano delovanje lojnic, ki igra pomembno vlogo pri nastanku aken in seboreje, to je povečanega in bolezensko spremenjenega izločanja loja iz žlez lojnic.

Roaccutane - zdravilo za akne

Izotretinoin (angleško isotretinoin) se v Sloveniji prodaja v zdravilu Roaccutane (drugje tudi kot Accutane). Odkrili so ga konec sedemdesetih let in ga predpisali pacientom s hudimi oblikami aken. Večina ljudi je doživela skokovito in trajno izboljšanje kože in simptomov aken.

Aldactone (spironolakton)

Spironolakton (zdravilo Aldactone) je sestavina, ki je antagonist aldosterona in ima tudi antiandrogeno delovanje. Zdravilo preprečuje celicam našega telesa interakcijo z moškimi spolnimi hormoni, kar pomeni zamnjšanje aken. Zaradi svojega delovanja na androgene pa hkrati zavira izločanje loja, zato je uporaben tudi pri zdravljenju prekomerno mastne kože (nega mastne kože) ali lasišča, sindromu policističnih jajčnikov(PCOS), primarno pa je bil namenjen nižanju visokega krvnega tlaka in odvajanju vode. Je diuretik.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam