Akne se ne pojavijo le v puberteti, ampak tudi v drugih obdobjih življenja, nekoliko pogosteje pa tudi med nosečnostjo. Akne med nosečnostjo niso posebna oblika bolezni, le pojavljajo se bolj izrazito kot pred zanositvijo. Za akne obstaja vrsto zdravil, ki jih lahko uporabijo tudi nosečnice, vendar pa moramo zaradi škodljivega vpliva na otrokov razvoj, uporabiti le tista, ki ne škodujejo zarodku. Pred tem vas mora posvariti že osebni zdravnik, če boste dobili zdravila na recept. 


Zakaj pride do poslabšanja aken med nosečnostjo?

Anatomy The Skin - NCI Visuals Online.jpg
Oil gland - žleze lojnice tik pod površejm kože.

Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

Čeprav še ni jasno dokazano, kaj povzroča slabšanje aken v nosečnosti, pa takrat, podobno kot v puberteti, poteka "divjanje hormonov". Raven androgenov (moških spolnih hormonov) se poviša, kar povzroča rast in stimulacijo žlez lojnic, ki s tem proizvajajo več sebuma. Sebum in odmrle kožne celice pa povzročajo mašenje por na naši koži, razmnožijo se tudi bakterije P. acnes. Mozolji imajo tako ugodne pogoje za rast. 

Nosečnost lahko še poslabša simptome aken ali pa povzroča povsem nove izbruhe. Pojavijo se lahko v intervalih kadarkoli med nosečnostjo ali pa so stalno prisotne. Ni pravila kakšne vrste aken se razvijejo, možno je vse, od zmernih do hudih. Ker je glavni krivec za prekomeren pojav mozoljev med nosečnostjo prav loj (sebum) je še kako pomembna dnevna rutina negovanja kože, skupaj z morebitnimi zdravili. Po porodu se stanje ponavadi izboljša.


Skrb za aknasto kožo med nosečnostjo

Pravilna nega kože zahteva le delček časa v dnevu, vendar je zelo pomembno, da postane rutinska. S tem lahko omilimo ali preprečimo nastajanje novih mozoljev.

 • Redno umivanje obraza z mlačno vodo vendar ni potrebno več kot dvakrat dnevno. Dovolj bo zjutraj in zvečer, razen če se spotite. Prekomerno umivanje tudi draži kožo.
 • Cleanser za obraz naj bo nežen. Alkohol je lahko v manjši količini (nižje na seznamu sestavin). Ne sme vsebovati grobih, abrazivnih delcev, ki še dodatno vzpodbujajo žleze lojnice,
 • Uporabite mlačno vodo sperite obraz in nežno osušite. Nanesite vlažilno kremo po vsakem pranju. Za čiščenje vaših kozmetičnih ščetke uporabite toplo milnico.
 • Če imate mastne lase, si jih umivajte dnevno. Lasje naj se ne dotikajo obraza.
 • Ne stiskajte kože in mozoljev, ki niso pripravljeni - Stiskanje mozoljev
 • Brisačo uporabljajte nežno, ne drgnite in redno menjajte.
 • Če imate suho kožo, ki prav tako povzroča mozolje, nanesite nekomedogeno vlažilno kremo. Na izdelkih naj piše "brez olja" ali "oil-free"
 • Ličila uporabljajte zmerno, če jih res potrebujete. Ličila naj bodo nekomedogenai. Obvezno jih odstranite pred spanjem. Uporabite nežno bombažno krpico - Liičila in akne
 • Poleti je obvezna uporaba zaščitne kreme s faktorjem vsaj 30. Krema za sončenje mora biti nekomedogena, dobro je če vsebuje tudi cink. Akne poleti 

Zdravila za akne v času nosečnosti

Če upoštavete nasvete za nego kože še ne pomeni da se akne ne bodo pojavile. Če bodo bolj izrazite boste morali poseči po zdravilih. Vedeti pa morate, da vsaka krema za kožo ali zdravilo, ki ga zaužijemo oralno, lahko vstopi v krvni obtok in vpliva na otrokov razvoj. Zato se je pred jemanjem kakršnihkoli zdravil za akne v času nosečnosti (tudi brez recepta), potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom.

Zdravila na recept, katera ne vplivajo negativno na otroka so Dalacin ali Zindaclin (vsebujejo sestavino klindamicin, topični antibiotik), Skinoren (azelainska kislina) in eritromicin (ni v uporabi). Vsa se nanesejo na kožo dvakrat dnevno, ali kakor določi zdravnik / dermatolog. Zgornje sestavine spadajo v skupino B, glede na možni vpliv škodovanja plodu. Varnost nobenega zdravila ne more biti dejansko testirana na vzorcu nosečnic, se pa uporabljajo za zdravljenje tudi v nosečnosti in posebnih stranskih učinkov na plodu ni bilo mogoče ugotoviti. Bo pa v vsakem navodilu opozorilo, da zdravilo ni potrjeno za nosečnice, čeprav ga pogosto predpisujejo.

Primer iz navodil za Dalacin: Varnost uporabe zdravila v nosečnosti še ni potrjena, zato se sme zdravilo med nosečnostjo uporabljati samo izjemoma oziroma v posameznih primerih, kadar zdravnik presodi, da pričakovana korist za mater upravičuje tveganje za otroka.

Pri blažjih oblikah aken v nosečnosti pogosto uporabljajo glikolno kislino (skupina N - ni ocenjen vpliv), ki je na voljo že brez recepta. Vseeno lahko za mnenje vprašate zdravnika. Ni pa priporočljiva salicilna kislina, ki se jo tudi dobi na policah običajnih trgovin.

Mnenja o uporabi Benzoil peroksida (skupina C) med nosečnostjo pa so deljena. Opravljenih je bilo zelo malo in nepopolnih raziskav, vendar škodljive posledice do zdaj še niso bile zaznane ali potrjene.

Pomembno Strogo prepovedano je uživati zdravilno učinkovino izotretinoin, ki ga najdemo pod blagovno znamko Roaccutane. Uporaba je izredno nevarna saj povzroča hude okvare v dojenčkovem razvoju (teratogen) in to v velikem procentu. Možen je tudi splav in nenadna smrt. Izotretinoin ne smete jemati vsaj en mesec pred zanositvijo. Zato veljajo v primeru jemanja tudi strogi ukrepi, kjer so obvezno predpisane kontracepcijske tabletke v času zdravljenja. Izotretinoin spada v skupino X.

Uporabo se odsvetuje tudi za naslednja zdravila:

 • Tetraciklini (skupina D, ni v Sloveniji),
 • Adapalene (C), Tazarotene (D),
 • tretinoin (C) - posvetujete se z zdravnikom,
 • neprimerna je tudi hormonska terapija (estrogen, spironolakton).

Druge možnosti zdravljenja aken med nosečnostjo

Svetlobna terapija za akne

Svetlobna terapija za akne se lahko uporabi kadar s priznanimi zdravili ni bil dosežen napredek. Terapija z rdečo in modro svetlobo je varna za uporabo, tudi otroku ne more škodovati. Tovrstno zdravljenje aken je samoplačniško, smiselno ga je uporabi le, kadar zdravila brez ali na recept niso delovala. Svetujemo poseg pri dermatologu. 

Razvrstitev zdravil v skupine glede na škodljiv vpliv na zarodek

 • Skupina A - zdravila, za katera vemo, da kontrolirane raziskave pri nosečnicah niso dokazale, da bi snov škodovala plodu.
 • Skupina B - zdravila, za katera raziskave na živalih niso dokazale škodljivosti ali pa škodljivosti na živalih niso bile potrjene na kontroliranih raziskavah pri ljudeh.
 • Skupina C - učinkovine, za katere so raziskave pokazale škodljivost pri živalih, kontroliranih raziskav pri ljudeh pa ni ali ni raziskav niti za ljudi niti za živali. Ta zdravila predpisujemo v nosečnosti le, če njihova koristnost za zdravje nosečnice odtehta tveganje za škodljivo delovanje na plod.
 • Skupina D - zdravila, za katera vemo, da škodljivo delujejo na plod, vendar jih tako kot učinkovine iz skupine C vseeno predpisujemo, če dobrobit za mater odtehta škodljivo delovanje na plod.
 • Skupina X - uporaba učinkovin iz te skupine je v nosečnosti prepovedana.
 • Skupina N - zdravila niso ocenjena

Zdravila za akne po nosečnosti - dojenje

Če boste dojili morate obvezno preveriti zdravila, ki lahko vplivajo na otroka, preko materinega mleka. Zdravila so kategorizirana
Načeloma velja da so vsa zdravila, ki so varna med nosečnostjo, varna tudi v času dojenja (laktacija)
Za navet se je najbolje dogovoriti s pediatrom

Viri: aad.org 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam