Azelainska kislina - skinoren

Azelainska kislina je naravna kislina, ki se med drugim nahaja tudi v naši prehrani. V zdravilih za akne je običajno administrirana v 20 procentni koncentraciji.

Azelainska kislina pripomore k hitrejšemu obnavljanju kože in preprečuje nastajanje celic (zaroženevanje epidermalnih celic), ki lahko zamašijo pore. Zato preprečuje nastanek novih komedonov (ogrcev) in aken. Uničuje tudi bakterije P. Acnes in ima proti vnetni učinek. Je ena bolj učinkovitih sestavin za aknasto kožo saj ima sposobnost preiti globoko v pore in uničiti bakterije.

Druga stvar zaradi katere je azelainska kislina učinkovita je njen belilni učinek na predvsem temne madeže na koži od mozoljev (po vnetna hiperpigmentacija). Rjavo sivi madeži nastanejo kot posledica vnetja, takrat pa se aktivira kožni pigment melanin, ki točko vnetja obarva temno. Ti madeži so vztrajni. Azelainska kislina direktno vpliva na encime, ki povzročajo obarvanost, in uničuje abnormalne melanocite.

Skinoren

Pri nas se azelainska kislina predpisuje predvsem z zdravilom Skinoren (20%). Uporablja se predvsem pri blagih do srednjih aknah in v začetku zdravljenja.

Uporaba:
Običajno kremo nanesemo na kožo dvakrat dnevno, razen če vam zdravnik predpiše drugače. Zjutraj in zvečer vtremo kremo v kožo. Običajno nanesemo dovolj izdatno količino kreme, če pa se pojavi prekomeren stranski učinek (draženje kože) pa količino rahlo zmanjšamo ali začasno nanašamo samo enkrat dnevno. Razdraženost kože z uporabo tudi mine. kremo moramo uporabljati redno, da dosežemo viden učinek na akne.

Po 4ih tednih uporabe se pojavijo rezultati zdravljenja, za trajno zmanjšanje pojava aken pa je potrebno kremo nanašati več mesecev ali še dlje.

Azelainska kislina se nahaja tudi v kozmetičnih kremah proti mozoljem. Namenjena je odstranjevanju blažjih do srednjih mozoljev. Ker ima tudi rahel belilni učinek na madeže od aken in pigmentne madeže, se vse več uporablja tudi za doseganje bolj enakomerne barve kože.

 

Stranski učinki niso pretirano hudi. Koža lahko postane malo bolj srbeča ali pekoča, pojavi se luščenje kože na mestu aplikacije. Največkrat ni prav nobene reakcije na kožo, nasprotno, priporoča se tudi za tiste z bolj očutljivo kožo. Hujši stranski učinki so zelo redki: izdatna suhost kože, depigmentacija (pri ljudeh s temnejšo kožo) in fotosenzibilnost.

Skinoren: Navodilo za uporabo

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam