Akne na vratu - epidermalna cista

Pojavnost mozoljev na vratu je nekoliko različna od preostalega telesa, vendar pa so simptomi podobni kot drugod. Človeški vrat ima debelejšo kožo, ki lahko proizvaja veliko maščobe, zato na tem mestu večkrat nastanejo velike lezije (ciste, nodule) ali veliki beli mozolji, ki so sicer bolj pogosti pri moških. Nakopičene kožne celice se zlepijo in zamašijo poro, nato se bakterije in loj ujamejo v ta del kože, nastane pa rdečica in gnoj v notranjosti. Ker se pore na vratu težko očistijo, lahko nastanejo velike izbokline, ki pa niso posebej ali bolj nevarne. Po navadi so mozolji na vratu tudi zelo vzdržljivi.

Zdravljenje takih cist je bolj uspešno s tretinoinom. Na voljo je le narecept, lahko pa se ga kupi iz tujine.

Mozolje na vratu zdravimo podobno kot na ostalih delih telesa (mozolji na hrbtu) s to razliko, da moramo upoštevati ali se bomo veliko gibali na soncu in se nastavljali žarkom. V tem primeru moramo biti previdni pri nanosu retinoidov ali benzoil peroksida. Retinoidi povečajo občutljivost kože za prejem sončnih žarkov. Obvezna je uporaba kreme z zaščitnim faktorjem, v času uporabe pa se moramo obvezno izogniti solarijem. Sončenje po uporabi predvsem močnejših retinoidov (tretinoin) ali pri pogostejšem nanašanju, lahko vodi tudi do brazgotin na koži, zato previdno in upoštevajte navodila posameznega zdravila ter svojega zdravnika.

Akne na sprednjem delu vratu

Koža na sprednjem delu vratui zahteva drugačno obravnavo, saj je mnogo bolj tanjša in občutljiva, zato se zdravi podobno kot koža na obrazu. Na začetku ne smemo pretiravati z močnejšimi sredstvi oziroma moramo začeti z blažjimi zdravili, ki se dobijo že brez recepta. Priporočljiv začetek bi bil z alfa ali beta hidroksi kislinami (salicilna, glikolna kislina).


Tudi vrat je občutljiv na iritacijo kože, zato se mu moramo izogniti, v nasprotnem primeru bo nastajalo več novih aken.

  • Oblačila: vedno poskusimo nositi oblačila z okroglim izrezom in brez ovratnika
  • Po potrebi zamenjajte detergente ali mehčalce perila s takimi, ki so namenjeni občutljivejši koži
  • Če že morate nositi srajce, kupite take, ki so narejene iz bombaža, ki ne bodo toliko dražile kožo
  • Umivanje brez agresivnih mil
  • Ne stiskajte in ne praskajte se po vratu
  • Pazite na sestavine v kozmetiki za lase, ki lahko preidejo na kožo na vratu
  • zamenjajte šampone za lase z nežnejšimi in drugi lasni produkti
  • izogibajte se močno parfumeniranim izdelkom za lase

Če mozolji na vratu še vedno ne izginejo vam bo zdravnik predpisal močnejša zdravila. Roaccutane je najbolj učinkovito zdravilo, ki v praktično vseh primerih odpravi bolezensko stanje, vendar pa prinaša veliko stranskih učinkov. 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam