Tukaj najdeš vsa zdravila in kozmetiko za kožo z aknami, mozolji in ogrci, ki so na voljo, in ki delujejo. Kako se znebiti mozoljev?

Dermatolog ali osebni zdravnik lahko svetuje najprimernejšo obliko zdravljenja aken. Postopek ni kratkotrajen in največkrat vključuje kombinacijo sredstev, ki jih uporabimo. Vedno pa mora zdravljenje vključevati pravilno nego, predvsem vsakodnevno čiščenje obraza s čistilom za aknasto kožo. Preden ugotovimo kaj nam najbolj pomaga pri odpravljanju aken moramo običajno preizkusiti več vrst zdravil ali krem in ne smemo obupati takoj na začetku. Upoštevati moramo navodila produkta, ter ga vztrajno ter konstantno uporabljati, preden se lahko prikažejo pozitivni rezultati! 

 

Lokalna topične sestavine in kreme proti mozoljem (brez recepta)

Blažje do zelo zmerne oblike aken (ogrci, posamezni mozolji) lahko zdravimo s kremami in geli, ki jih dobimo na policah lekarn ali drogerij ter s postopki, ki jih izvajajo v kozmetičnih salonih ali dermatoloških klinikah in uporabljajo tovrstna sredstva. Najpogostejše sestavine teh izdelkov so alfa hidroksi kisline, salicilna kislina in resorcinol ter Benzoyl peroxide, ki pa se žal v Sloveniji ne prodaja, čeprav iz drugih držav poročajo o najboljših učinkih na akne prav s slednjim. 

AHA - alfa hidroksilne kisline

AHA so naravne molekule kislin, ki jih najdemo v več vrstah sadja in mleku. Kot sredstvo proti aknam se uporablja že vrsto let, njihov glavni učinek je izboljšanje kožne strukture in nežno odstranjevanje odmrlih kožnih celic (piling). Najbolj pogosta je glikolna kislina.

AHA - glikolna kislina

Salicilna kislina

Salicilna kislina je beta hidroksilna kislina. Uporablja se za preprečevanje nastajanja komedonov in odstranjevanju ogrcev ali ne-vnetnih oblik aken. Je ena najbolj pogostih sestavin v losjonih, kremah, čistilnih gelih in drugih preparatih proti aknam.

Salicilna kislina

Olje čajevca

Olje čajevca ima nekatere lastnosti zaradi katerih je zelo učinkovit pri negi aknaste kože. Preprečuje razvoj aken, uničuje bakterije in zmanjša vnetja mozoljev. Ne draži kože kot alkohol. Zelo učinkovit pri nanosu na posamezen mozolj. 

Olje čajevca za mozolje

Lokalna zdravila za akne na recept

Lokalna sredstva nanašamo direktno na kožo. So v obliki gela, kreme ali mazila. Pri zdravljenju aken vedno najprej uporabljamo lokalna sredstva, pred sistemskim načinom, saj lahko pri nekaterih že ta dovolj učinkujejo na mozolje. Dermatolog jih predpiše ob blagi do zmerni obliki aken. Kako se znebiti mozoljev s sredstvi na recept?

Azaleinska kislina tudi v kozmetiki

Azaleinska kislina deluje protivnetno, zmanjša število bakterij P.acnes, zmanjša proliferacijo kertinocitov v infundibulumu. Prav tako je lahko iritativna, redko pa fotosenzitivna.

Azelainska kislina

Površinski lokalni retinoidi

Učinek retinoidov je na zmanjšanje procesa zaroženevanja v folikularnem kanalu - preprečavanje mašenja por saj odstranjujejo odmrle kožne celice. Hkrati se poslabšajo pogoji za razmnoževanje bakterij P. acnes. Najbolj pogosta sta vsestransko uporaben tretinoin in adapalen. Kombiniramo lahko tudi z drugimi zdravili za akne.

Retinoidi za lokalno zdravljenje aken

Lokalni (površinski) antibiotiki

Najpogosteje predpisovana sta klindamicin in eritromicin. Lokalni antibiotiki zmanjšajo populacijo bakterij P. acnes. 

Topični antibiotiki

Benzoil peroksid

Benzoil peroksid zelo učinkovit antibaktericid saj uničuje prav bakterije P. acnes, ki so odgovorne za nastanek aken. Uspešno odstrani skoraj 100% vseh bakterij.

Benzoil peroksid

Sistemska zdravljenja mozoljev

Sistemska zdravljenja običajno vključujejo oralne tablete, ki delujejo na organ kože od znotraj (na različne faktorje - hormoni, bakterije,..) ali srdestva, ki jih vbrizgamo neposredno v kožo. Sistemska sredstva lahko dobimo samo na recept pri zdravniku in se uporabljajo pri aknah 3 in četrtega razreda (ciste , nodule) ali pri zmernih oblikah aken, kjer ostala lokalna sredstva (kreme, mazila) ne izboljšajo stanja bolezni. Pogosto se zdravljenje izvaja v kombinaciji obeh načinov.

Izotretinoin (Roaccutane)

Izotretionin je oralni retinoid, ki je pridobljen iz vitamina A. Regulira rast in luščenje kožnih celic. To zdravilo, sorodno vitaminu A, normalizira rast kožnih celic, imenovanih keratinociti. Retinoidov ne smejo jemati nosečnice in ženske, ki želijo zanositi. Zaradi tveganja hudih okvar fetusa morajo ženske nosečnost prestaviti. Velja za najučinkovitejše zdravilo proti aknam vendar lahko pride do hujših stranskih posledic pri jemanju. Uporablja se za hujše oblike aken.

Roaccutane (izotretinoin)

Hormonsko zdravljenje mozoljev samo za ženske

Aken se je mogoče znebiti ali vsaj opazno zmanjšati pojav na koži z jemanjem kontracepcijskih sredstev (tabletk). Oralni kontraceptivi imajo antiandrogeni učinek, torej direktno na hormone, ki vplivajo na rast aken. Študije so pokazale zmanjšanje aken za najmanj 30% pri ženskah, ki jih uživajo. Zdravljenje predpiše zdravnik, potrebno se je zavedati tudi morebitnih stranskih učinkov.

Hormonsko zdravljenje aken - kontracepcijske tabletke

Diane 35

Aldactone (spironolakton)

Antibiotiki (oralno zaužitje)

Po posvetu pri dermatologu lahko le ta predpiše zdravljenje z ustreznimi antibiotiki, ki jih zaužijemo. Za razliko od antibiotičnih sredstev, ki jih nanašamo na kožo, te delujejo od znotraj. Zaužijemo jih v obliki tablet, ki jih običajno jemljemo enkrat dnevno.

Oralni antibiotiki za akne (doksiciklin)

Proceduralno zdravljenje

Večino postopkov lahko poleg dermatologov in estetikov izvajajo tudi kozmetični saloni, v primeru stiskanja mozoljev pa tudi sami. Z njimi zdravimo blage do hude oblike aken v kombinaciji s topičnimi sredstvi ali sistemskim zdravljenjem.

Odstranjevalec mozoljčkovnovo

Odstranjevalec mozoljčkov in ogrcev je kovinska napravica, s katero lažje obravnavamo točke na koži in nadomestimo klasično stiskanje s prsti, ki ima nekatere slabosti.

Odstranjevalec ogrcev in mozoljčkov

Stiskanje mozoljev

Nekatere vrste aken (predvsem mozolji) so primerni za fizično ekstrakcijo. Postopek je potrebno izvesti previdno, da preprečimo nadaljne širjenje bakterij, povečanje otekline ali celo pojava brazgotin po aknah. 

Stiskanje mozoljev

Kemični piling

Postopek lahko z blažjimi koncentracijami kislin izvajajo kozmetični saloni, močnejše, bolj globoke pilinge pa izvajajo dermatologi ali estetiki. Kemični piling vzpodbudi obnavljanje celic in s tem kože, ter preprečuje nastanek novih komedonov. Je popularen poseg pri ženskah, ki želijo izboljšati tudi splošen videz kože, gube in izgled brazgotin.

Kemični piling

Mikrodermabrazija (diamantni piling)

Blažje odstranjevanje zgornjih plasti kože. Izkaže se za učinkovito pri odstranjevanju ogrcev in čiščenju por. Po navadi se izvaja v kombinaciji z drugimi načini zdravljenja aken. Poseg lahko izvajajo tudi kozmetični saloni.

Diamantni piling (mikrodermabrazija)

Laserska terapija - lasersko odstranjevanje aken

Ker se ni lahko znebiti mozoljev nekateri priporočajo laserske tretmaje, ki jih izvajajo dermatološke klinike ali lepotni saloni. Najbolj učinkoviti so pri mozoljih in papulah, manj pa pri ne vnetnih aknah (ogrci, komedoni). Laserji uničujejo bakterije P. acnes in zavirajo izločanje loja. Za uspešno odstranjevanje aken je potrebno izvesti več zaporednih posegov. Večkrat se laserji uporabljajo tudi za odstranjevanje dlak (trajna depilacija) in brazgotin po aknah.

Lasersko odstranjevanje aken

Fotodinamična terapija

Proces je dvostopenjski in pred obravnavo s svetlobo, se na kožo nanese fotosenzibilizator, ki še bolj učinkovito krči žleze lojnice in tako preprečuje in zmanjšuje izločanje loja, ob absorbciji energije s strani svetlobe (rdeča ali modra LED). 

Fotodinamična terapija za akne

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam