Mozolji, ogrci na čelu

Čelo je eden bolj izpostavljenih delov obraza tako vremenu kot drugim zunanjim dejavnikom in dogajanjim v telesu (hormoni, stres). Akne na tem delu so precej pogoste.

 

Kaj povzroča mozolje na čelu

 • Prhljaj
  Prhljaj je eden od razlogov za nastanek mozoljev v kombinaciji z mastno kožo. Povzroča mašenje por, i vodi do izbruha
 • Kozmetika
  Akne na čelu lahko nastanejo zaradi uporabe kozmetike, ličil ali lasnih produktov (Acne cosmetica). Nekateri izdelki za lase so tako grobi da so dokazano povzročali mozolje na čelu, pojavljalo pa se je tudi srbenje, rdečica in pekoč občutek. Izdelki so dražili kožo, mašili pore in povzročali komedone. Sestavine , ki povzročajo komedone (ogrce),imenujemo komedogene. Ličila in akne
 • Dotikanje, drgnjenje, pokrivala - draženje kože
  Pomislite kolikokrat dnevno se dotikate kože na čelu. Dlani niso sterilne, vsako dotikanje in drgnjenje pa vzpodbuja nastanek aken. Prav tako lahko kožo dražijo pkrivala kot so kape ali trakovi, še posebej če so iz grobih sintetičnih materialov. Nastanejo tudi zaradi nošenja čelad ali zaščitnih mask pri različnih športih. Dražeči vplivi na kožo.
 • Mastna koža na čelu (t cona)
  Pri ludeh z mešanim tipom kože je pogosto prav čelo tuisto, ki izloča največ olja, medtem ko so drugi predeli bolj suhi. Če ni primerne nege kože lahko mastno čelo vodi do več mozoljev.
 • Hormonski vzroki
  Poleg divjanja najstniških hormonov, so lahko vzrok za nastanek tudi kontracepcijske tabletke ali menjava teh. V odrasli dobi so za te mozolje verjetno krive hormonske spremembe v telesu, ali pa genetični vzroki.
 • Mastna in nezdrava prehrana, stres
  Vse to samo po sebi ni dokazano, da povzroča mozolje, je pa lahko posreden vzrok. Namreč ob spremembi prehrane ali izrazitem stresu se lahko spreminja tudi nivo hormonov, kar pa dejansko vpliva na izločanje loja in s tem nastanek aken. Vpliv hrane na akne

Kakšne akne nastajajo na tem delu obraza

Na čelu največkrat nastanejo komedonske akne (črni ali beli ogrci) in mešane akne komedonske s papulopustuloznimi (mozolji). Večje lezije so manj pogoste. Beli ogrci so eni najbolj trdovratnih, ki se lahko pojavijo na čelu, so pa hkrati najmanj vidni.

Druge podobne bolezni Akne lahko zamenjate tudi za kontaktni dermatitis, rozacea, Bakterijski folikulitis ali glivične okužbe. Pri teh boleznih se pojavljajo podobni simptomi kot pri aknah. Če lasje visijo na čelu in se močno potite lahko nastanejo glivične okužbe. Če imate enotne rdečkaste mozoljčke, se pri zdravniku prepričajte, da ne gre za rozaceo.

T-cona obraza

T cona na obrazu
Čelo spada v T cono obraza in je pogosto bolj mastno od drugih področij

T cona je del obraza in vključuje čelo, nos, brado in predel okoli ust. T cona se imenuje zato, ker je v obliki črke T. To področje je večkrat bolj mastno od drugih predelov na obrazu, saj vsebuje več žlez lojnic. Več sebuma vodi možnega večjega števila aken, zamašenih por. Bolj mastna koža je svetleča, ima masten izgled prav zaradi povečanega izločanja loja.

Pogosto je pri pacientih prav to področje mastno, medtem ko so lica suha. Tako kožo imenujemo mešan / normalen tip kože in je zelo pogost. Cilj je uravnotežiti izločanje sebuma na vseh področjih kože na obrazu, zato je potrebna redna nega in zdravljenje, ožanje por in primerno vlaženje kože. 

Kako se znebiti mozoljev na čelu

Osnovni nasveti

 • Prenehajte z uporabo make-upa in neprimerne kozmetike (če je možno).
 • Ne uporabljajte grobih brisač za brisanje potu ali vode iz čela. Uporabite mehko in čisto brisačo in popivnajte.
 • Ne uporabljajte olj, grobih šamponov in balzamov za lase.
 • Tudi lasje se mastijo in tam se razvijajo tudi bakterije, zato ne smete z rokami prenašati kožnih celic in maščobe iz las, na vaše čelo. Lasje naj ne visijo čez čelo.
 • Pred spanjem odstranite make-up. Pred spanjem umijte obraz.
 • Eliminirajte stres (stres in akne). V dnevno rutino vključite nekaj vadbe in sproščanja.

Zdravila

Sprva poskusite s salicilno kislino ali benzoil peroskidom. Salicilna kislina ima odličen učinek na pore, saj preprečuje njihovo mašenje. Učinkovita je predvsem pri komedonskih, najpogostejših aknah na čelu. V kolikor ne bi zadoščala ali pa imate tudi druge vrste aken, je primerno bolj močnejše zdravilo, Zalna (kombinacija tretinoina in klindamicina). Klindamicin je antibiotik, ki ustavi širjenje bakterij, povezanih z aknami, in vnetje, ki ga povzročajo te bakterije) Na voljo je na recept. Vsako močnejše zdravilo prinaša več stranskih učinkov!

Če akne vztrajajo ali pa so vnetne (mozolji) in če ste odrasli (26+) so vzrok verjetno hormonske težave, vsaj pri ženskah in če je poleg poleg tega koža na čelu še mastna, bo verjetno treba poseči po močnejših zdravilih, če hočemo spremeniti oziroma zmanjšati mastnost kože. To se izvaja samo kadar so akne res hude in drugo zdravljenje ni uspešno. Potrebno se bo usmeriti v sistemsko in dolgoročno zdravljenje, kjer samo mazila ne bodo pomagala. V poštev pridejo antibiotiki za akne (Doxy)  ali v skrajnem primeru tudi Roaccutane, če so simptomi tako hudi in obstaja možnost brazgotin.

Če imate prhljaj najprej s posebnimi zdravilnimi šamponi zdravite lasišče. Obiščite svojega zdravnika ali lekarno.

Pilingi

Zaprti komedoni (beli ogrci) so ogrci, ki še niso oksidirali (bakterije so še ujete pod kožo) zato so vidni kot bele bunkice. So težje odstranljivi, poskusite lahko s salicilno kislino ali pa s kemičnimi pilingi, ki so učinkoviti pri komedonskih in tudi nekaterih drugih aknah. Pilingi z AHA kislinami so učinkoviti, hkrati pa so stranski učinki največ zmerni, če upoštevamo pravila. Možno je tudi mehansko odstranjevanje mozoljev v kozmetičnem ali estetičnem salonu. Prepričajte se da estetik dela dobro in spoštuje standarde higiene in sterilnosti.

Nega kože

Če imate mastno kožo, pivnajte loj sproti. Uporabljajte nežen čistilni gel, čistilno mleko, ki odstranjuje loj, lahko ima tudi antibakterijski učinek. Pomembna je redna nega mastne kože.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam