Aldactone (spironolakton) 100mg

Spironolakton (zdravilo Aldactone) je sestavina, ki je antagonist aldosterona in ima tudi antiandrogeno delovanje. Zdravilo preprečuje celicam našega telesa interakcijo z moškimi spolnimi hormoni, kar pomeni zamnjšanje aken. Zaradi svojega delovanja na androgene pa hkrati zavira izločanje loja, zato je uporaben tudi pri zdravljenju prekomerno mastne kože (nega mastne kože) ali lasišča, sindromu policističnih jajčnikov(PCOS), primarno pa je bil namenjen nižanju visokega krvnega tlaka in odvajanju vode. Je diuretik.

Aldactone se jemlje v tabletkah in se lahko uporablja z drugimi topičnimi lokalnimi sredstvi proti aknam in tudi s kontracepcijskimi tabletkami. Poleg tega pa Aldactone predpisujejo tudi pri prekomerni poraščenosti žensk, saj vzpodbuja izpadanje dlak in hkrati peprečuje izpadanje las na glavi (androgena alopecija). Za zdravljenje različnih hormonskih bolezni je včasih tudi potreben predhoden hormonski test. Za tovrstno zdravljenje je pristojen zdravnik specialist - endokrinolog.

Pomembno Čeprav se Aldactone uporablja za hormonsko zdravljenje, to zdravilo ni kontraceptiv, zato ne preprečuje neželene nosečnosti.

Navodila za uporabo

Stranski učinki Aldactona

Zdravilo ima lahko diuretičen učinek - elektrolitske motnje (zvišana raven kalija in znižana natrija v serumu, posledično se lahko pojavi mišična nemoč, redkeje krči,lahkjo se pojavi povišana raven sečne kisline), občutljivost prsnih bradavic, zaspanost, alergične reakcije kože, motnje delovanja prebavil in jetrne okvare.

Aldactone lahko v kombinaciji z nakaterimi zdravili povzroči hude elektrolitske motnje, predvsem je nevarna hiperkaliemija (zvišana raven kalija v serumu), ki lahko povzroči smrtno nevarne motnje ritma, zato je potrebno vrednosti kalija občasno kontrolirati.  Resna nevarnost

V primeru nosečih žensk se lahko pojavi feminizacija moškega fetusa. Daljša študija posledic jemanja spironolaktona ni pokazala povezanosti z nastankom resnejših bolezni.

Moški

Spironolakton se uporablja za zdravljenje hormonskih bolezni pri ženskah, saj lahko pri moških povzroča rast prsi (ginekomastija).

Kontraindikacije  

Kontraindikacije za jemanje spironolaktona so nosečnost in dojenje, nepravilno delovanje ledvic, zvišana raven kalija v serumu, zmanjšana raven natrija v serumu.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam