Hormonsko zdravljenje aken - kontracepcijske tabletke

Kontracepcijske tabletke lahko vplivajo na pojavnost aken, saj vsebujejo komponente estrogene (etinilestradiol), progestine (sintetični progesteroni) in progesteron. Oralni kontraceptivi zaradi svojega delovanja znižujejo raven androgenov (moških spolnih hormonov), ki so deloma ali v večji meri odgovorni za nastanek aken, saj stimulirajo kožo k proizvajanju sebuma (loja). Ženske z aknami imajo po navadi tudi večji nivo androgenov, in večji kot je, več odvečnega sebuma nastaja, ki skupaj z odmrlimi kožnimi celicami maši pore.. Jemanje zniža nivo prostega testosterona in dihidrotestosterona v ženskem telesu. To se odrazi v manjšem izločanju sebuma in posledično manj aken.

Najpogostejše tabletke, ki jih predpiše zdravnik so:

  • Yasminelle (drospirenon 3 mg, etinilestradiol 0,02 mg),
  • Logest (ena tableta vsebuje 0,02 mg etinilestradiola in 0,075 mg gestodena),
  • Yaz (drospirenon 3 mg / etinilestradiol 0.02 mg),
  • Yarina,
  • Belara (indicirane samo kot kontracepcija, etinilestradiol 0,03mg, 2 mg klormadinon acetat - gestagen z antiandrogenim in antionadotropnim učinkom)

Niso pa vse kontracepcijske tabletke primerne za zdravljenje aken (nekatere so uradno indicirane samo kot kontraceptiv), saj vsebujejo različno hormonsko sestavo. Učinek konracepcijskih tabletk se izkaže v 30 - 60% izboljšanju stanja aken, vendar je za končni učinek potrebno počakati do 6 mesecev, ob pravilni negi kože. Tabletke delujejo dokler se jih uživa, stanje se po koncu jemanja po navadi poslabša.

Nekatere so milejše od drugih, recimo Yaz vsebujejo manj estrogenske komponente od Belare (0,02mg proti 0,03mg), in s tem imajo malo manjši antiandrogeni učinek. Pojavijo se lahko tudi različni stranski učinki (neredne krvavitve, splošno počutje,...), kot posledica preobčutljivosti na določene sestavine v različnih tabletkah, zato se vedno posvetujte z zdravnikom, ki lahko predpiše ustreznejše. Običajno je potrebno počakati vsaj 3 mesece, preden se zamenja kontracepcijsko sredstvo. V tem času se neredne krvavitve večinoma normalizirajo, če pa se ne, je smiselno razmisliti o zamenjavi. Pogovorite se z vašim ginekologom, na voljo je precej različnih tabletk.

Vse kontracepcijske tabletke vsebujejo manjšo količino etinilestradiola, kot zdravilo Diane 35 (0,35mg), ki je hkrati lahko tudi učinkovita kontracepcija. Tveganje za nastanek venske tromboze je večje, vendar pa so rezultati v smislu izboljšanja aken običajno boljši. Močnejše tablete lahko jemljete le če imate hudo obliko aken, in če so druga zdravljenja odpovedala.

Stranski učinki kontracepcijskih tabletk

Pri vseh kontracepcijskih tabletkah se lahko v začetnih mesecih jemanja pojavijo neredne krvavitve. Nekateri pogostejši so še navzea, utrujenost, nihanje razpoloženja, razdraženost, izguba libida, povečanje telesne teže, glavobol, občutljivost dojk, infekcija vagine. Manj pogosti in bolj resni stranski učinki pri kontracepcijskih tabletkah so rahlo povečana možnost nastanka krvnih strdkov, srčne kapi in verjetnost pojava raka. Pogost stranski učinek je izostanek menstruacije po prenehanju jemanja tabletk.

Poraščenost se pogosto po prenehanju jemanja poveča zaradi tega, ker se je med jemanjem zmanjšala. Obstaja tudi relativno majhna možnost nastanka raka dojk vendar se tveganje po prenehanju uporabe vrne na normalno raven.

Sprejemljivo tveganje

Dobre lastnosti kontracepcijskih tabletk odtehtajo tveganja neželenih učinkov predvsem če ste mlajši, niste predebeli, ne kadite in nimate nagnjenj (anamneze) k kapi ali nastajanju krvnih strdkov (tromboza). Zdravnik vam bo po posvetovanju predpisal ustrezne tabletke, katere bodo najbolj primerne glede na vaše trenutno stanje in morebitne druge zdravstvene težave.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam