Mozolji se pojavljajo na različnih delih telesa, največkrat pa na obrazu, hrbtu, čelu in zadnjici. Koža na telesu ni povsod enako mastna ali nagnjena k aknam. Mozolji po obrazu so najbolj pogosti na T-coni, pojavljajo pa se tudi drugje, v različni intenzivnosti in stopnji. 

Mozolji na bradi

V poplavi različnih vrst aken so eni bolj pogostih in tudi opaznih prav mozolji na bradi, hkrati pa se večkrat hkratno izrazijo tudi okoli ust. Velikokrat nastanejo tudi cistične akne, vendar bolj redko pri moških kot pri ženskah, kjer večjo vlogo igrajo hormoni, še posebej med menstrualnimi cikli. Zato so mozolji na bradi in okoli ust dokaj pogosti tudi pri ženskem spolu po 30. ali celo 35. letu. 

Se kdaj sprašujete kako da imate toliko mozoljev na zadnjici? Pravzarav so zelo pogosti, vendar le malokrat vidni drugim ljudem. Imajo jih tudi ljudje, ki nimajo toliko težav z mozolji po drugih telesa. Največkrat so akne v obliki komedonov in pustul (navadnih mozoljev).

Rdeči madeži na koži od aken

Zakaj nastanejo rdeči madeži od mozoljev? 

Ker so akne vnetna bolezen se imunski sistem odzove s povečano proizvodnjo belih krvničk in jih pošlje na točko infekcije. Poveča se pretok krvi, te celice pa nato v boju proti infekciji povzročijo vnetje, čeprav želijo pozdraviti kožo. To dodatno vnetje še poveča mozolj, povzroča bolečino, rdečino in posledično madeže ("fleki") in zatekanje. Rezultat tega so od roza do rdeče barve madeži, ki lahko ostanejo na koži še dolgo, ko akne izginejo. 

Mozolji na vratu

Pojavnost mozoljev na vratu je nekoliko različna od preostalega telesa, vendar pa so simptomi podobni kot drugod. Človeški vrat ima debelejšo kožo, ki lahko proizvaja veliko maščobe, zato na tem mestu večkrat nastanejo velike lezije (ciste, nodule) ali veliki beli mozolji, ki so sicer bolj pogosti pri moških. Nakopičene kožne celice se zlepijo in zamašijo poro, nato se bakterije in loj ujamejo v ta del kože, nastane pa rdečica in gnoj v notranjosti. Ker se pore na vratu težko očistijo, lahko nastanejo velike izbokline, ki pa niso posebej ali bolj nevarne. Po navadi so mozolji na vratu tudi zelo vzdržljivi.

Nos je del T-cone obraza, kjer je prisotnih več žlez lojnic, zaradi tega pa je koža tudi bolj mastna, porasta in nagnjena k mašenju por. Mozolji na nosu so največkrat komedonski (črne in bele pikice - ogrci), rade pa se razvijejo tudi nekoliko večje, vnetne akne. Seveda je možen tudi pojav hujših oblik aken, vendar se to bolj redko zgodi.

Mozolji na hrbtu

Če imate akne po obraz se vam najverjetneje razvijejo tudi mozolji na hrbtu ali po drugih delih telesa. Najbolj pogosto se pojavijo pri najstnikih, še posebno pri športno aktivnih posameznikih moškega spola. Mozolji po hrbtu niso toliko problematični iz estetskega vidika, saj imamo običajno ta del telesa zakrit. Vseeno pa lahko zaradi debelejše kože in večjih por na hrbtu, lahko nastanejo ogromni oziroma hujše oblike mozoljev.

Mozolji na čelu

Čelo je eden bolj izpostavljenih delov obraza tako vremenu kot drugim zunanjim dejavnikom in dogajanjim v telesu (hormoni, stres). Akne na tem delu so precej pogoste.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam