Nastanek aken največkrat povezujemo s hormonskimi neravnovesji. Hormoni so odgovorni za rast in zrelost žlez lojnic v naši koži in le ob dozorelosti lahko te žleze razvijejo možnost nastanka aken. Ker pri otrocih ni takšne hormonske dejavnosti in dozorelih žlez, ti ne morejo imeti aken. Natančno delovanje hormonov še ni raziskano, zagotovo pa njihovo delovanje pusti posledice na koži. 

Kako hormoni vplivajo na akne

  • Nastaja presežek sebuma iz žlez lojnic - vpliv moških hormonov, ki stimulirajo izločanje sebuma
  • Odmrle kožne celice postanejo "lepljive", se nabirajo in povzročajo zamaške v lasnem mešičku - vpliv hormonov
  • Povečanje števila bakterij P. acnes
  • Vnetje kože kot posledica imunskega odziva telesa

Na razvoj aken vplivata predvsem naslednja dva hormona:

Testosteron

Raziskave so pokazale, da zvišane ravni androgenov v telesu moških ali žensk lahko privede do izbruha aken. Preveliko izločanje sebuma zaradi androgenov in drugi neznani vzroki igrajo pomembno vlogo pri zamašitvi lasnega mešička, kjer lahko rastejo bakterije in nastajajo mozolji in kožni madeži - pigmentacija (razbarvanje), kot posledica komedonov. Skokovit porast testosterona se zgodi pri prehodu v puberteto, zato lahko takrat vidimo silovit pojav aken tako pri moških kot pri ženskah. Ker pa imajo moški tega hormona bistveno več se to pri njih pokaže v hujši obliki aken in daljšemu času bolezenskega stanja kot pri ženskah.

Ženski hormon Estrogen

Akne pri ženskah nastajajo skoraj ciklično kot posledica menstruacije, s katero se hkrati sproščajo tudi hormoni. Največkrat govorimo o predmenstrualnih aknah, ki se pojavijo med 22. in 28. dnem mesečnega cikla. Takrat se lahko aknasta vnetja povečajo za 25% glede na 1. do 7. dan cikla. Vpliv estrogena je viden tudi pri nosečnosti in v menopavzi. Za vsa ta obdobja je značilno močno povečanje oziroma nihanje ravni hormonov v telesu. Zdravniki lahko ženskam predpišejo jemanje oralnih kontraceptivov v pomoč pri uravnavanju hormonov. Nekatere ženske lahko doživijo nenaden izbruh aken šele po 20. letu. Takrat je potrebno pri specialistih preveriti, če obstaja vzrok ravno v hormonih in kakšen način zdravljenja se izvede. 

Če imate hormonsko pogojene akne, poglejte več vrst možnosti kako se znebiti mozoljev. Največkrat pa bo ob zmernih in hujših oblikah aken potrebno obiskati dermatologa, ki bo predpisal ustrezno zdravljenje in omogočil uporabo zdravil na recept. Če klasična zdravila ne prinesejo učinka pa lahko posežemo po hormonskem zdravljenju aken bodisi s kontracepcijskimi tabletkami ali z močnejšim ciproteron acetatom, ki se uporablja v kontroverznem zdravilu Diane 35. V teh najdemo različne sestavine imenovane antiandrogeni, ki zavirajo moške spolne hormone in s tem zmanjšujejo akne.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam