Zdravila za akne na recept vsebujejo močnejše sestavine kot so lokalni retinoidi ali antibiotiki ter azelainska kislina. Stranski učinki so močnejši, vendar so sestavine bolj učinkovite. Izboljšanje se pokaže po več tednih, lahko pa tudi mesecih zdravljenja. Zdravnik predpiše zdravilo glede na obliko aken. 

Benzoil peroksid

Benzoil peroksid (benzoyl peroxide) je organska komponenta z antibakterijskim učinkom (protimikrobnim). Poleg zdravljenja aken se med drugim uporablja tudi za beljenje zob in las.

Benzoilperoksid je edina učinkovina, ki prenaša kisik pod povrhnjico kože. Bakterije v okolju z zadostno koncentracijo kisika ne morejo preživeti. Je antibaktericid zato je zelo učinkovit saj uničuje prav bakterije P. acnes, ki so odgovorne za nastanek aken. Uspešno odstrani skoraj 100% vseh bakterij.

Lokalni retinoidi odmašujejo zamašene pore na koži in s tem odpravljajo akne in hkrati ustvarjajo kožo bolj dovzetno za sprejemanje zdravil. Hkrati se lahko ob uporabi lokalnih retinoidov tako uživa še oralne ali lokalne antibiotike, ki tako bolje delujejo na kožo in akne. Prav tako zmanjšujejo izbruhe aken, saj zavirajo mašenje por z odmrlimi kožnimi celicami. Lokalni retinoidi se dobijo v obliki krem ali gelov ter tudi tekočin. Običajno se jih nanaša na kožo samo enkrat dnevno (zvečer), po umivanju obraza. 

Klindamicin in eritrocimin sta najbolj pogosto predpisovana antibiotika za lokalno zdravljenje aken. Dobimo jih lahko v obliki gela, losjona ali kreme, lahko pa tudi v kombinaciji z retinoidi ali benzoil peroksidom, kar prinese učinkovanje na več vrst aken.

Azelainska kislina

Azelainska kislina je naravna kislina, ki se med drugim nahaja tudi v naši prehrani. V zdravilih za akne je običajno administrirana v 20 procentni koncentraciji.

Azelainska kislina pripomore k hitrejšemu obnavljanju kože in preprečuje nastajanje celic (zaroženevanje epidermalnih celic), ki lahko zamašijo pore. Zato preprečuje nastanek novih komedonov (ogrcev) in aken. Uničuje tudi bakterije P. Acnes in ima proti vnetni učinek. Je ena bolj učinkovitih sestavin za aknasto kožo saj ima sposobnost preiti globoko v pore in uničiti bakterije.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam