Diane 35 in generiki tega zdravila so namenjeni zdravljenju bolezni, katerih vzrok je bodisi povečano nastajanje androgenov ali posebna občutljivost za te hormone. Ciproteron acetat je antiandrogen, ki zavira moške spolne hormone testosteron in dihidrotestosteron (DHT). Diane 35 zmanjšuje povečano delovanje lojnic, ki igra pomembno vlogo pri nastanku aken in seboreje, to je povečanega in bolezensko spremenjenega izločanja loja iz žlez lojnic.

Zdravljenje s tem zdravilom je indicirano tudi pri ženskah v rodni dobi, ki imajo blag hirzutizem (poraščenost moškega tipa - poraščenost po obrazu), sindromu policističnih jajčnikov PCOS) in alopeciji. Zaradi kombinacije dveh zdravilnih sestavin (Ciproteron acetat in etinilestradiol) ima Diane 35 lastnost kombinirane kontracepcijske tablete, ni pa indicirano za tovrstno uporabo, zato ga predpisujejo samo pacientkam, ki imajo težave s kožo (srednje do hude akne) oziroma hormonskim neravnovesjem, ter želijo hkrati učinkovito kontracepcijsko sredstvo. Diane 35 se lahko uporablja hkratno z različnimi kremami ali drugimi topikalnimi sredstvi proti aknam (glikolna kislina).

V Franciji je agencija za varnost zdravil (ANSM) v letu 2013 po štirih smrtnih primerih (v 25 letih) zaradi venske tromboze prepovedala prodajo zdravila proti aknam nemškega proizvajalca Bayer, ki so ga v veliki meri uporabljali tudi kot kontracepcijsko sredstvo. Še v dodatnih 125 primerih so odkrili krvne strdke v venah in arterijah, ki pa niso usodni. Gre za tabletke Diane 35 in generike tega zdravila. Odločitev so sprejeli v želji po zaščiti pacientk, saj obstajajo tudi druge uspešne metode zdravljenja aken. Evropska agencija za zdravila je kmalu zatem sporočila, da so dobri učinki zdravila Diane 35 in njegovih generikov, s katerimi zdravimo akne in prekomerno poraščenost na obrazu žensk, večja od tveganj za nastanek krvnih strdkov v venah ali arterijah, pod pogojem ne prisotne anamneze za globoke venske tromboze.

Kljub kontroverznosti zdravila Diane 35 ga v Sloveniji ginekologi običajno še predpisujejo, kadar pacientka potrebuje sestavino z antiandrogenim učinkom (proti mozoljem) in hkratno kontracepcijo, in kadar je v dobrem zdravstvenem stanju brez dejavnikov tveganja za nastanek venske tromboze. Sicer pa je znano, da lahko vse kontracepcijske tabletke povečajo omenjeno tveganje

Zdravilo je namenjeno samo zdravljenju hujših oblik aken v reproduktivnem obdobju povezanih s prekomerno poraščenostjo. Zdravilo se lahko predpiše šele ko odpovejo ostale možnosti zdravljenja aken - lokalna topikalna sredstva ali z antibiotiki. Glede na njihov kontracepcijski učinek, pa se ne smejo jemati v kombinaciji z drugimi hormonskimi kontracepcijskimi metodami.

Navodila za uporabo

Potek zdravljenja 

Diane 35 se uživa v 28 dnevnih ciklih z odmerkom ene tablete na dan do 21. dne, nato sledi tedenska prekinitev. Zdravljenje se začne s prvim dnem menstruacije, tabletko pa je potrebno užiti vsak dan ob istem času. Za vidnejše učinke na mozoljavost je potrebno počakati vsaj nekaj mesecev. Ko akne izginejo se jemanje nadaljuje vsaj še 3 cikle in se nato prekine, da ne spravljamo paciente v dodatna tveganja stranskih učinkov. Če se akne znova pojavijo, se lahko ponovno zdravimo.

Neredko se med 3 tedenskim jemanjem pojavijo vmesne manjše krvavitve ali manjši krvavi izcedki iz vagine. Z zdravljenjem lahko nadaljujemo, saj je krvavenje običajno le začasno. Posebej pogosti so pri prvi uporabi tabletk, ko začenjamo z jemanjem ob menstrualni krvavitvi, kasneje je tega vedno manj, manj pogosto in najkasneje v 6 mesecih običajno izgine. Če pa se težave nadaljujejo, ali pa je krvavenje hujše, pa je potrebno obiskati zdravnika. Mogoče bo potrebno zamenjati zdravljenje z kontracepcijskimi tabletkami oziroma poiskati ustreznejšo hormonsko kombinacijo, ki hkrati odpravlja težave s kožo oziroma aknami. Iskanje je lahko dolgotrajnejše, vendar moramo biti vztrajni in ne obupati. Če ne dobite menstruacije v 7 dnevnem obdobju brez tabletk, morate prav tako obvestiti svojega zdravnika - ginekologa.

Stranski učinki Diane 35

Stranski učinki, ki se pogosteje pojavijo. Če so ti zelo intenzivni, se posvetujte z zdravnikom o blaženju stranskih učinkov:

 • vrtoglavica
 • zatekanje ali bolečina prsnih bradavičk
 • glavobol
 • zmanjšan libido
 • navzea
 • lahka utrujenost, šibkost
 • bruhanje
 • izguba ali porast telesne teže
 • zatekanje gležnjev ali stopal
 • nenavadna temnejša znamenja na koži

To zdravilo lahko povzroči zastajanje tekočine, ki lahko poslabša pogoje, kot so visok krvni tlak, bolezni srca ali bolezni ledvic.

Pomembno: Kdaj prenehati z jemanjem Diane 35?

Če se pojavijo naslednji simptomi takoj prenehajte z jemanjem Diane 35 in obvestite zdravnika:

 • močne, dolgotrajne bolečine v predelu trebuha
 • znaki krvnih strdkov - kašljanje krvi, bolečine v prsnem košu, nogah (še posebej v mečah) ali dimljah zelo nevarno
 • znaki srčnega napada - nenadne bolečine v prsnem košu, ki migrirajo v hrbet roke in čeljust; napihnjenost prsnega koša; navzea, bruhanje, potenje in nervoza zelo nevarno
 • znaki možganske kapi - nenadni in hudi glavoboli; izguba koordinacije; spremembe vida in govora; huda slabost, otopelost; bolečine v nogi ali roki zelo nevarno
 • primanjkovanje zraka, pojenjanje sape
 • znaki bolezni jeter - rumenkasta koža in oči, srbeča koža, temen urin, izguba apetita zelo nevarno

Kdaj je jemanje Diane 35 najbolj tvegano?

Zdravstevno stanje

Najbolj je nevarna kombinacija debelosti, visokega krvnega pritiska in diabetesa. Tveganje za nastanek stranskih učinkov, predvsem venske tromboze, se tako naglo poveča. Posvetujte se z zdravnikom, ki lahko uporabo odobri, vendar pod pogojem stalnega spremljanja zdravstvenega stanja z različnimi testi.

Kajenje

Poveča tveganje za nastanek stranskih učinkov na srcu ali krvnih žilah. Nevarnost se povečuje s starostjo in količino pokajenih cigaret. Največje tveganje predstavlja za ženske nad 35 let, ki obenem veliko kadijo (20 cigaret na dan ali več).

Delovanje jeter

Hormoni lahko povzročajo okrnjeno delovanje in bolezni jeter. Če že imate težave z jetri, se lahko zdravstveno stanje še poslabša. Mogoče bo potreben stalen monitoring. zdravilo se ne sme uporabljati pri pacientkah s hujšimi jetrnimi boleznimi.

Pomembno Ciproteron acetata in etinil estradiola za zdravljenje aken ne smete uživati v primerih:

 • alergija na Ciproteron acetat in / ali etinil estradiol
 • nosečnost
 • trenutno obolenje jeter
 • rak na dojki ali sum nanj
 • hud diabetes
 • tumor na jetrih
 • problemi z očmi zaradi krvnih žil v očesu (slepota, delna slepota)
 • predhodne ali trenutne motnje krvnožilnega sistema ali strjevanja krvi (cerebrovaskularne bolezni, kot so kap, srčni napad in bolezni koronarnih arterij)
 • hude vaginalne krvavitve

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam