Brazgotine po aknah nastanejo zaradi ran ali poškodb kože, kar je normalen odziv pri celjenju. V kolikor so poškodbe kože samo površinske, običajno ne pride do brazgotinjenja. Kadar pa je prizadeta tudi globlja plast kože, usnjica (dermis), pa odziv telesa sproži nastajanje brazgotin. Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k takšnim spremembam kože, spet drugi manj. Način in stopnja brazgotinjenja je tudi delno genetsko pogojena. Vsem je skupno le to, hujše kot je vnetje, več je možnosti za nastanek brazgotin. Navadni mozolji in ogrci normalno ne pustijo vidnih posledic na koži, ker te vrste aken ne poškodujejo tkiva v usnjici.

Brazgotine od aken najpogosteje nastanejo zaradi vnetnih lezij - papul, pustul in nodulocističnih aken (podkožne). Vnetje nastane ko se lasni mešiček zamaši z odvečnim lojem, odmrlimi kožnimi celicami in bakterijami. Področje oteče in povzroča pritisk na stene mešička, ki nato počijo. Vsebina se razlije in okuži okoliško, sicer zdravo tkivo v usnjici. Največja vnetja nastanejo, če se preboj stene mešička vedno dogaja globoko pod površjem kože, saj tako gnoj ne more izteči ven.

Naša koža ima tudi lastnost obnavljanja, zato ob vsakršnih vnetjih ali poškodbah usnjice, začne tvoriti kolagen. Kolagenska vlakna so proteini, ki dajejo koži čvrstost in prožnost. Ob celjenju lahko nastaja nekaj preveč kolagena, kar povzroča hipertonične brazgotine. Vdolbinice pa nastanejo, ko tkivo v notranjosti kože razpade. Vsaka obnova kože pa nikoli ne povrne kože v popolnoma enakovredno stanje pred tem. Brazgotine Lahko zbledijo, postanejo tanjše in ožje in se zravnajo s kožo v okolici, popolnoma pa ne izginejo nikoli.

Preventiva

Če želimo preprečiti nastajanje brazgotin, je potrebno čim bolj zavreti vnetni proces v nastajajočih aknah. V prvi vrsti moramo torej preprečiti izbruh aken s primernim zdravljenjem. Z blažjimi oblikami se lahko spopadamo sami, čeprav je priporočljivo v vsakem primeru obiskati dermatologa.

Poleg tretiranja aken z zdravili je pomembno še, da čim manj dražimo ali ščipamo kožo, stiskamo podkožne mozolje. S tem lahko vnetje samo še poslabšamo ali razširimo ter s tem povzročamo brazgotine, ki jih v nasprotnem primeru ne bi bilo. Obšasna pravilna iztisnitev mozolja, ki je že pripravljen, je dovoljena. Nikakor ne smemo tvegati da bomo vsebino mozolja še bolj potisnili proti globljim plastem kože. Tudi krast ne smemo trgati ali drgniti.

Vrste brazgotin

Pri poškodbah dermisa del tkiva na tem mestu odmre, nadomešča pa ga tkivo iz kolagenskih vlaken. Če je prostornina brazgotinskega tkiva približno enaka kot prostornina izgubljenega tkiva, govorimo o normalnih brazgotinah – površina brazgotine je v enaki ravni kot koža v okolici.

Atrofične brazgotine

Najbolj pogoste brazgotine po aknah so atrofične brazgotine. Nastanejo zaradi izgubi tkiva in nenadomeščanjem. Ležijo pod nivojem kože in so lahko različnih oblik.

 • Luknjičaste brazgotine po aknah na licih

  Luknjičaste brazgotine

  Globlje in ozke na gosto razporejene luknjice so najbolj pogoste na licih. Nastanejo zaradi dolgotrajnih, ponavljajočih aken na licih ali drugje

 • Valovite brazgotine

  Valovite brazgotine

  Valovite brazgotine nastanejo zaradi vnetij in posledično poškodb podkožja. So široke in plitke.

 • Široke brazgotine

  Širše brazgotine

  Plitve ali globoke brazgotine z ostrimi robovi. Največkrat se pojavijo na licih.

 

Hipertrofične brazgotine

Hipertrofične brazgotine se razraščajo nad kožo – brazgotina je večja od propadlega tkiva. Na otip so izbočene ter so izrazito roza do vijolične barve. Nastanejo kmalu po nastanku poškodbe kože.

Največkrat se pojavljajo na ramenih in zgornjem delu hrbta. Stanje brez zdravljenja se običajno ne popravi. So manj pogoste.

 

Hipertrofična brazgotina

Hipertrofična brazgotina se razrašča nad nivojem kože

 

Keloidi

Kot posledica aken se lahko razvijejo posebne brazgotine imenovane keloidi, vendar pa je ta pojav zaradi aken redkejši. Keloidi trdi rožnati vozlički, ki se pojavijo na mestu poškodbe kože. Največkrat nastanejo na obrazu, ramenih in ušesnih mečicah v večji meri kot je bila poškodba.

Zelo so podobni hipertrofičnih brazgotinam, s to razliko, da lahko povzročajo tudi pekoč občutek in srbenje. Pri osebah s temnejšo poltjo lahko pride tudi do hiperpigmentacije, ki pa ne spada pod brazgotine. Temnejše obarvane lise lahko izginejo šele po več letih. Lahko pa jih poskusimo omiliti ali odstraniti z zdravljenjem.

Brazgotina - keloid

Manj pogosta oblika brazgotin zaradi aken

 

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam