Če imate akne po obraz se vam najverjetneje razvijejo tudi mozolji na hrbtu ali po drugih delih telesa. Najbolj pogosto se pojavijo pri najstnikih, še posebno pri športno aktivnih posameznikih moškega spola. Mozolji po hrbtu niso toliko problematični iz estetskega vidika, saj imamo običajno ta del telesa zakrit. Vseeno pa lahko zaradi debelejše kože in večjih por na hrbtu, lahko nastanejo ogromni oziroma hujše oblike mozoljev.

 

Mozolji na hrbtu

Backacne by James Heilman, MD - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Čeprav je natančen vzrok nastanka aken še neznan, pa se proti njim lahko borimo s sredstvi in pravilno nego kože. Problem pri mozoljih na hrbtu je v tem, da z našimi oblačili povzročamo drgnjenje in s tem draženje kože, kar akne nedvomno vzpodbuja. Pretežno problematična so prepotena ali mokra oblačila, ki drgnejo ob kožo. Atletska oblačila se prilegajo koži in spodaj zadržujejo pot in odmrle kožne celice. Lahko so problem tudi službena, delavska ali druga oblačila, ki so iz neprimernih materialov ali se perejo z agresivnimi pralnimi praški. Poglej si nekaj vzrokov draženja kože.

Ne smemo se praskati in agresivno stiskati, saj lahko nastanejo brazgotine in obarvane lise po telesu. Te so največkrat posledica stiskanja globokih vnetij kože.

Zdravljenje mozoljev na hrbtu

Blage akne na hrbtu

Blage akne na hrbtu lahko omilimo že z dobro dnevno rutino(v nadaljevanju) in zdravili, ki se jih dobi brez recepta. Vseeno se lahko pred nakupom posvetujete z zdravnikom, načeloma pa lahko poskusite s kremami ali geli, ki vsebujejo salicilno kislino. Tudi alfa hidroksi kisline kot je glikolna kislina bodo pomagale pri obnavljanu kože in preprečevanju nastajanja komedonov. Ta zdravila bi se dobro obnesla tudi v kombinaciji z benzoil peroksidom. Mozolje na hrbtu lahko zdravite enako kot na obrazu. Koža na hrbtu je bolj trša in manj občutljiva kot koža na obrazu, zato lahko prenese nekoliko bolj agresivno zdravljenje, brez posebnih stranskih učinkov (pretirano luščenje, srbenje, suhost..). Na kar morate paziti pa je koža na vratu, ker je tam bolj občutljiva, in zato lahko postane rdeča, bolj suha. Če dobite tak odziv, prenehajte z uporabo in se posvetujte z zdravnikom.


Nekatera blažja zdravila

Zmerne do hude akne na hrbtu

Pri takih oblikah verjetno blažja sredstva ne bodo zadostovala, še posebno ker je hrbet stalno v stiku z oblačili in tako bolj dovzeten za nastajanje aken. Samozdravljenje verjetno ne bo dovolj za ozdravitev. Za zmerne akne boste na recept lahko dobili antibiotike v gelu ali topične retinoide.

Za hude oblike aken na hrbtu (veliko mozoljev, boleče večje ciste) pride v poštev izotretinoin v zdravilu Roaccutane. Zdravljenje je sistemsko in poteka od okoli 16 tednov pod nadzorom zdravnika. Akne bodo z zelo veliko verjetnostjo izginile vendar pa lahko nastanejo številni stranski učinki. Pred izotretinoinom pa boste v posvetu z zdravnikom najprej poskusili z drugimi zdravili (blažjimi sredstvi) in nato postopoma napredovali proti močnejšim. Roaccutane je vedno predpisan ko druga ne pomagajo. Rezultatov ne pričakujte čez noč, vendar je zdravljenje zelo uspešno.


Močnejša zdravila

Dnevna skrb za preprečevanje mozoljev po hrbtu in drugih delih telesa

Za čim manj izbruhov mozoljev na hrbtu in hitrejše celjenje je dobro upoštevati dnevno rutino nege kože.

Uporabite nežni cleanser
Namesto klasičnih in pogostih šamponov uporabite bolj nežnega, neparfumiranega. Tak se bo bverjetno manj penil, vendar bo koža ravno tako čista hkrati pa ne bo postala izsušena, kar povzroča mozolje na hrbtu. Prav tako se v lekarnah lahko dobijo šamponi za telo, posebej primerni za aknasto kožo.

Ne uporabljajte krtač in grobih gobic
Mozolji na hrbtu ne bodo izginili z drgnjenjem, akne niso posledica umazanije. Prav nasprotno, izbruhe lahko še vzpodbudite, mozolje pa še poslabšate. Torej ne uporabljajte gobic in spužv za umivanje. Dovolj je umivanje z rokami in nežno brisanje kože z mehko brisačo - pivnanje.

Namesto tuširanja poskusite kopel
Namakanje v topli vodi sprosti odmrle kožne celice in odpira pore na telesu. če bodo pore razprte in brez odmrlih kožnih celic bodo novi komedoni težje nastajali, s tem pa tudi mozolji po hrbtu. Nekateri celo priporočajo dodatke soli v kopel, podobno kot morska voda, da bi pomagali zdraviti vnete mozolje.

Topična zdravila - kreme proti mozoljem
Hrbet lahko negujete tudi s topičnimi sredstvi proti mozoljem, ki bodo pospešili obnavljanje kože - luščenje odmrlih kožnih celic in/ali reducirali bakterije P. acnes. To velja v primeru blažjih oblik aken. Kreme s salicilno ali glikolno kislina ter kombinacije. Običajno se nanašajo na kožo dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Hujše akne se zdravijo z zravili na recept.

Oblačila naj bodo lahka in zračna - izogibajte se draženju kože
Najbolje je nositi bombažna oblačila saj koži zagotavljajo zračnost. Izogibajte se tesnim in grobim oblačilom, narejenih iz umetnih mas. Če se spotite se poskusite čimprej stuširati in zamenjati oblačila. Tudi volna ni primerna saj so nitke le te, pregorbe za aknasto kožo na hrbtu.

Stalno spremljanje in zdravljenje mozoljev
Mozolji na hrbtu bodo s kremami ali zdravljenjem seveda izginjali, vendar običajno le dokler se zdravite oziroma kadar ne prerasete bolezni - po adolescenci. V primeru hudih aken pa bo potrebna sistemska obravnava z izotretinoinom, ki dokazano za dalj časa zavre nastanek aken.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam