Pravilno stiskanje mozoljev in ogrcev

Samooklicani strokovnjaki za akne večkrat radi povedo, da je mozolje najbolje puščati pri miru, da se pozdravijo sami. Ta trditev ne drži in prav gotovo ni najlažje hoditi naokoli z velikimi belimi mozolji, ki jih še ličila ne morejo zakriti. Pravzaprav, če mozolj iztisnemo pravilno, lahko sprožimo proces zdravljenja in se ga tako znebimo hitreje in brez posledic. Zelo pomembno je predvsem, da stisnemo le mozolje, ki so polno razviti, kadar vrh gleda čez povrhnjico kože in ima belo ali rumenkasto kapico.

Najbolje je mozolj iztisniti takoj po tuširanju, ko je koža najmehkejša in so pore široko odprte. Lahko si tudi navlažite in ogrejte obraz pred stiskanjem mozolja.

Pravilno stiskanje mozolja

  1. Vzemite iglo in jo razkužite z alkoholom. počakajte, da se posuši. Običajna šivalna igla bo zadostovala, v kolikor je še vedno dovolj ostra. Nežno in previdno prebodite mozoljevo kapico
  2. Vzemite dva robčka in vanju ovijte kazalca na obeh rokah
  3. Mozolj stisnite iz dveh strani in prsta nežno potiskajte navzdol v kožo in proti mozolju. Ne uporabite preveč pritiska! Če je mozolj dovolj pripravljen bo počil, če pa ni, ga raje pustite pri miru, da ne naredite večje škode na koži.
  4. Stiskati prenehajte, ko se iz mozolja začne cediti prozorna tekočina ali kri.
  5. Zatem se prenehajte dotikati obdelovanega področja. Vsako nadaljnje stiskanje lezije, ki še ni pripravljen,a bo povzročilo nepotrebno draženje kože, razširitve lezije ali povečalo možnost brazgotinjenja v prihodnosti. Najmanj kar si želite je povečanje otekline ali celo trajnih brazgotin.

Odstranjevalec mozoljčkov

Namesto klasičnega stiskanja s prsti uporabite odstranjevalec mozoljčkov, s katerim lažje zaobjamete mozoljček.

Odstranjevalec ogrcev in mozoljčkov

Če imate težave s prekomernim maščenjem, si preberite si tudi članek nega mastne kože.

Kdaj ne smemo stiskati mozoljev

Zelo pomembno je da kožne nepravilnosti v obliki cist ali nodul pustite pri miru, čeprav čutite nabiranje loja pod kožo. Če oteklina po daljšem času nikakor noče popustiti morate obiskati dermatologa, ki bo predpisal zdravljenje in preprečil brazgotinjenje. Dermatolog lahko tudi lokalno vbrizga kortizon. Takih lezij sami ne moremo iztisniti, ker so preveč globoko pod kožo. Pri res hudih oblikah podkožnih mozoljev, lahko posreduje tudi kirurg. 

Nasvet
Uporaba čistilnih gelov ali krem, ki vsebujejo bodisi salicilna kislina, azelainsko kislino ali katerega od antibakterijskih sredstev, lahko prepreči, da se "mozoljček" popolnoma razvije in oteče. Vsaka nega aknaste kože naj se začne s pravilno rutino čiščenja, ker s tem se učinkovito bojujemo z mozolji že na začetku.  

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam