Trdni znanstveni dokazi o povezanosti med hrano in mozolji ne obstajajo, vendar pa se kažejo neki zametki možnih povezav. Čeprav je tako, pa vseeno lahko upoštevamo nekaj spodnjih nasvetov o hrani, saj uživanje teh živil lahko poleg možnih proti aknastih učinkov pripomore k izboljšanju splošnega počutja, odpravljanju stresa, boljšemu uravnavanju hormonov in drugim zdravstvenim dejavnikom, ki pa so lahko posredno povezani z mozolji. Nikakor pa se ne smemo zanašati na to, da bomo samo s hrano odpravili težave s kožo in aknami.
Nizko glikemična prehrana proti mozoljem
Kaj je glikemični indeks?
Glikemični indeks podaja informacijo o tem, kako različno živilo vpliva na povečanje sladkorja v krvi in sproščanja inzulina. Nižji kot je, počasneje se se spreminjajo v glukozo in manj se dvigne krvni sladkor, prav zaradi tega pa telo ne potrebuje toliko inzulina, ki uravnava krvni sladkor. Zakaj je pomemben inzulin? Ker inzulin vpliva na delovanje hormonov v telesu. Stalno oziroma prekomerno uživanje hrane z visokim GI povzroča našemu telesu konstantno visoko raven inzuline, ta raven pa lahko vpliva na:
- hormon v telesu, ki spodbuja povečano rast celic. Obstaja hipoteza o tem da lahko to vodi v povečano rast celic znotraj por, in s tem do zamašitve in pojave aken.
- Povečana raven inzulina dvigne tudi nivo androgenih horomonov (moških hormonov), ki pa po znanih podatkih stimulirajo izločanje loja (sebuma) iz žlez lojnic.
Hrana z viskoim GI
Kronično visoke ravni inzulina povzroča sproščanje veliko inzulina kar pa vpliva tudi na druge zdravstvene probleme kot so visoki krvni pritisk, bolezni srca, diabetes in povečano tveganje za nastanek debelosti.
Med hrano z visokim glikemičnim indeksom med najbolj običajnimi jedmi spadajo:
- moka,
- beli kruh,
- testenine iz bele moke,
- krompir in beli riž,
- majoneza,
- čokolada,
- ocvrte jedi iz ogljikovih hidratov
Hrana z nizkim GI
Ko jemo nizko glikemično hrano, naše telo deluje učinkoviteje. Sprošča se manjša količina inzulina, ki skrbi za normalno raven glukoze v krvi
Kaj jesti. Hrana proti mozoljem:
- večina vrst zelenjave in sadja
- testenine in kruh iz polnozrnate moke
- Rjavi, nebrušen riž
- Muesli brez sladkorja
- jogurt
- temna čokolada (brez sladkorja)
- skuta
- mleko
- lešniki
- mandlji
- otrobi
- kislo zelje
- špinača
- čebula
- zelena solata
Poseganje po nekakovostni hrani lahko pogosto povezujemo s stresom. Izbruh aken pod temi pogoji lahko v tem primeru povzroča tudi stres in ne prehrana. Stres povečuje vnetje ki vodi do mozoljev.
Kalorični vnos
Povečan, prekomeren vnos kalorij v telo povzroča višje ravni moških hormonov v telesu (androgeni). Večja raven androgenov pa vodi v povečano rast kožnih celic in izločanje loja. Kožne celice zamašijo pore in povzročajo akne, mozolje, skupaj z odvečnim lojem pa se stanje lahko še poslabša z večjim vnetjem in vizualnimi posledicami na koži.
Da bi preprečili prekomeren vnos kalorij v telo se moramo izogibati predvsem hrane z visoko vsebnostjo maščob (maslo, sir, mastni mesni izdelki, majoneza, ocvrti izdelki), jesti manj hrane bogate z ogljikovimi hidrati (beli kruh, pica, testenine, prigrizki, čokolada). Posegati bi morali po hrani bogati z beljakovinami in zelenjavi. Hrana proti mozoljem spada med zdrava živila.
Informacije na tej strani je potrebno vzeti z rezervo. Seveda ne škoduje če upoštevate zgoraj omenjene prehranske smernice, kajti preprečujejo nastanek drugih bolezni, ki niso nujno povezane z vašimi mozolji. Pojavlja se vprašanje zakaj vsak kronično debel človek nima stalnih težav z aknami, ko pa verjetno poje veliko ogljikovih hidratov in hrane z visokim GI in ima ob tem že dolgo časa odpornost na inzulin? Zakaj nimajo vsi diabetiki težav z aknami? Prav tako so študije ovrgle povezavo med visoko GI čokolado in povezavo z aknami.
Mlečni izdelki in mozolji
Lahko pitje mleka spodbudi nastajanje aken? Večina mleka na policah je kravjega, vprašanje, ki se postavlja je ali nas lahko pitje kravjega mleka izpostavi hormonom, ki jih živali proizvajajo. Vemo pa da hormoni igrajo vlogo pri aknah. Mleko vsebuje moške hormone in hormone ki spodbujajo rast kožnih celic v pori.
Dosedanje raziskave o teh trditvah temeljijo na izpraševanju ljudi o njihovi prehrani v preteklem obdobju. Pokazala se je povezava med mlekom in aknami, vendar so imele te študije omejitve, saj niso upoštevale drugih značilnosti ljudi in niso zanesljive v smislu točnosti odgovorov. Povezavo bo treba še dodatno raziskati.