Benzoil peroksid

Benzoil peroksid (benzoyl peroxide) je organska komponenta z antibakterijskim učinkom (protimikrobnim). Poleg zdravljenja aken se med drugim uporablja tudi za beljenje zob in las.

Benzoilperoksid je edina učinkovina, ki prenaša kisik pod povrhnjico kože. Bakterije v okolju z zadostno koncentracijo kisika ne morejo preživeti. Je antibaktericid zato je zelo učinkovit saj uničuje prav bakterije P. acnes, ki so odgovorne za nastanek aken. Uspešno odstrani skoraj 100% vseh bakterij.

Poleg tega deluje tudi kot blag eksfoilant (keratolitičen učinek - piling) ter s tem pripomore k obnavljanju kože in preprečevanju novih izbruhov aken.

Zmanjšuje tudi vnetje podkožja - proti vnetni učinek.

Benzoil peroksid se lahko kupi v obliki kreme, gela ali tekočine in se dobi običajno dobi v koncentraciji 2,5 do 5%. Tudi 2,5% koncentracija že zadošča za učinkovitost, stranski učinki pa so manjši. uporaba mora biti redna in v zadostni količini. Ponekod v tujini ga zelo priporočajo kot samostojno zdravljenje ali v kombinaciji z drugimi zdravili. V Sloveniji ga žal na policah lekarn ali na recept kot samostojen preparat, ni možno kupiti. Nekateri kupujejo kremali gel na tujih spletnih straneh, ki pošiljajo v Slovenijo.

Stranski učinki benzoil peroksida

Benzoil peroksid pogosto povzroča suhost kože ter razdraženost, vendar pa koža po tednu dni ali nekaj več običajno razvije toleranco in te učinki niso več moteči. Ljudje z bolj občutljivo kožo pa lahko občutijo še srbenje, luščenje, otekanje ali pekoč občutek na koži. če se to pojavi moramo v začetku zdravljenja benzoil peroksid jemati manj pogosto ali v nižjih koncentracijah, nato pa nanos postopoma zviševati, da koža razvije toleranco. pred tem stranskimi učinki se lahko zavarujemo z nežnimi cleanserji in sončno kremo z zaščitnim faktorjem.

Benzoil peroksid ne smete uporabljati če ste nanj alergični.

Kombinacija s topičnimi antibiotiki

V Sloveniji je med drugim na voljo zdravilo Duac gel gel, ki vsebuje tudi benzoil peroksid v koncentraciji 3%. Prodaja se v obliki gela in vsebuje tudi topični antibiotik klindamicin.
Na voljo je samo na recept in deluje najboljše na vnetne akne (mozolji, ciste,...). Vloga benzoil peroksida v zdravilu je predvsem v čiščenju por na koži (odmaševanje), ki tako postanejo manj dovzetne za izbruhe novih komedonov in aken.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam