Najstniške akne - pravilen režim kože

Skrb za kožo je ključna za uspešno obvladovanje najstniških aken. Pomembno je, da otroka v obdobju pubertete usmerite stran od mitov na družbenih omrežjih ter mu pomagate razumeti, da akne ne izginejo čez noč. Priporočljivo je poiskati dermatološko prakso, ki bo predpisala režim, ki bo pomagal preprečiti izbruhe in preprečiti nastanek brazgotin.

1. Ne Pretiravajte z Umivanjem in Drgnjenjem Kože

Umazanija ne povzroča aken, pretirano drgnjenje pa lahko pusti zdravo kožo suho in predele, kjer so akne, razdraženo. Redno prekomerno umivanje lahko tudi spodbudi dodatno proizvodnjo olja, kar lahko povzroči več izbruhov.

2. Ne Stiskajte ali Praskajte Mozoljev, razen če...

Stiskanje ali praskanje mozoljev - z nohti, sponkami ali čim drugim – lahko povzroči večje vnetje. Ukvarjanje s mozoljem lahko poveča tudi škodo na okoliški koži, zato je bolj verjetno, da bo mozolj pustil trajno brazgotino. Če že moramo odstraniti mozolj, ker je vizualno tako moteč, se tega lotimo previdno in na primeren način. Stiskanje mozolja izvedemo v redkih primerih. 

3. Roke Stran od Obraza!

Propionibacterium acnes (bakterija, ki povzroča izbruhe) je normalni prebivalec kože; ne povzroča aken, dokler se ne ujame v lasni mešiček. Če vaš otrok veliko časa preživi s pritiskanjem rok na obraz, obstaja možnost, da bakterija prodre v pore - kjer lahko začne svoje delo.

4. Po Vadbi se Takoj Tuširajte

Vaja povzroča toploto, oblačila in oprema pa povzročajo trenje. Po vadbi je toplota in vlaga ujeta ob koži. Zato, kadar je to mogoče, spodbujajte svojega najstnika, da se po vadbi takoj stušira.

5. Najdite Primeren Režim in se ga držite

Na voljo je širok nabor zdravljenj, mnoga od njih so na voljo brez recepta, in obstaja dobra možnost, da bo eno od njih delovalo za vašega najstnika. Če začnete zdravljenje, še preden postanejo akne hude, imate večjo možnost, da se izognete telesnim in čustvenim težavam v prihodnosti. Ampak spremembe se ne bodo zgodile čez noč. Vsakemu režimu za nego kože dajte priložnost, da deluje, tako da se ga držite. Če se akne po zadostnem pretečenem času (v nekaj tednih) niso izboljšale ali se poslabšajo, se posvetujte s svojim dermatologom za zdravila in dodatne nasvete za nego kože.

Reference:

[1] AAD. 10 navad za nego kože, ki lahko poslabšajo akne. Vir

[2] AAD. Stiskanje mozoljev: Zakaj naj to počne samo dermatolog. Vir

[3] AAD. Ali vaša vadba povzroča vaše akne? Vir

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam