Mozolji v zimskem času ob mrazu

Zimske razmere in s tem povezan mraz ter suh zrak, predstavljajo novo oviro mastni ali mešani koži nagnjeni k mozoljem. Ohranite svojo kožo zaščiteno pred vremenskimi vplivi pozimi in preprečite nastanek aken. 

Temperature padejo in pogosto piha mrzel veter, kar zagotovo tudi občutite na svoji koži na obrazu ali predvsem na nosu. koža lahko reagira z izbruhom novih aken. Čeprav so mozolji povezani bolj z mastno kožo pa tudi ostre zimske razmere ne pripomorejo k boljši koži. Preberite, kako se lahko zaščitite. 

1. Spreminjajoče vremenske razmere vplivajo na kožo

Koža na obrazu je in tudi drugje je v neposrednem stiku z okolico in razmerami v zraku. Ranljiva je pri raznih dejavnikih, ki se pojavijo pozimi. Mrzel veter, nizke temperature, sneg ali dež. Koža je pri takšnih spremembah pod stresom in težje vzdržuje naravni lipidni sloj in ravnovesje. Zato se pozimi večkrat pojavijo razpoke, suha koža, rdečica in tudi akne. 

Kaj storiti? Opazujte spremembe na koži in prilagodite svojo izpostavljenost tem vplivom. To lahko pomeni zmanjšanje preživljanja časa zunaj ali nošnja šala ali celo obrazne podkape, ki bolje ščiti kožo pred zunanjimi vplivi. Zavarujte se in naj se koža počuti bolj udobno tudi ob skrajnem vremenu!

2. Centralna kurjava in suh zrak

Da nas ne zebe se najbolj pogosto grejemo s centralno kurjavo tako doma kot v službi in drugih prostorih. Gretje prostorov pa vodi do manjše vlage v zraku. To lahko občutite zjutraj ob izsušenem grlu, pogostem suhem kašlju in tudi suhi koži. Suha koža pa lahko vodi do več mozoljev saj se na njej nabirajo odmrle kožne celice, ki lahko zamašijo pore. Ob suhi koži tudi ta prične proizvajati več maščobe in naredi se čep oziroma komedon, ki se razvije v akne. 

Sodobnejši sistemi že omogočajo pametno uravnavanje vlage v prostoru. V nasprotnem primeru investirajte v vlažilnike zraka, ki ne le izboljšajo kožo ampak tudi počutje v vaših prostorih. Pomagajte si tudi z občasnimi osvežitvami obraza z mlačno vodo. Ne pozabite na vlažilne kreme. 

3. Ogromno suhe kože na površju

Suha koža pozimi in nabiranje kožnih celic

V zimskih razmerah se na površju hitreje prikaže suha koža oziroma zaplate (kupčki) odmrle kože. Nanašanje sredstev povrhu teh slojev lahko vodi v prekomerno obremenitev kože in zamašitev por. 

Pri koži nagnjeni k aknam je še kako pomembna redna rutina čiščenja kože, ki vsebuje tudi primerno luščenje odmrle kože. Tako na površju ostajajo mlade kožne celice. Kemični ali blagi pilingi pripomorejo k osvežitvi kože. Po tem ne pozabite kožo tudi navlažiti.

4. Stres in pomanjkanje spanca

Prazniki, obdarovanje, nakupi in obiski ter še obilica dela, lahko praznične dni spremenijo v stresna obdobja. Manj dnevne svetlobe in več dela lahko vodi do stresnih obremenitev, ki se poznajo tudi na koži. Ob doživljanju stresa se poveča aktivnost nadledvičnih žlez. Količina moških hormonov (androgeni), ki jih žleza proizvaja, se poveča. To pa lahko vodi v nastanek večih aken. 

Poizkusite poiskati ravnovesje med delom in prostim časom. Ne prepustite se modernim "obveznostim", ki to niso. Poskrbite zase. Preberite tudi članek o stresu in pojavnosti aken

5. Prekinjanje redne rutine

Zaradi hitrejše znočitve radi prej zavijemo v toplo posteljo. Izpuščanje korakov kot je večerna odstranitev make-upa in čiščenje kože lahko slabša stanje kože. Ne izpuščajte vaših korakov rutine. S tem se nabirajo odmrle kožne celice, ki kvarijo tudi izgled. Koža je videti bolj pusta in manj sijoča. 

Vašo kožo čistite in vlažite vsak večer. Poizkusite lahko tudi z uporabo čistilnih sredstev z multiplim delovanjem - čiščenje in odstranjevanje make-upa. Poskrbite, da je kozmetika kvalitetna. 

6. Menjava kozmetike za nego kože

Verjetno pozimi uporabljate druge produkte kot v toplejših mesecih. Mogoče so vaše vlažilne kreme pozimi bolj goste ali pa preprosto potrebujete več čistilnega gela ali pene za čiščenje. V primeru menjave izdelkov preverite, ali vam ti ustrezajo. Bolj mastna struktura lahko ne bo ustrezala vašemu tipu kože in bo povzročala mašitev por. 

Sicer olja v kozmetiki niso nujno odgovorna za zamašitev por, vseeno pa preverite za izdelki, ki so lažje oblike. To upoštevajte predvsem, če imate mešani ali bolj mastni tip kože. Zelo goste kreme se težje razmažejo in vpijejo, nase pa pritegnejo nečistoče. 

7. Nošenje pokrival ali šalov

Pokrivala lahko dražijo kožo in povzročajo akne

Tople kape in volneni šali ali celo puloverji so lahko dražeči za kožo. Vsi poznamo kakšen šal ali pulover, ki rad "pika". V primeru kap je koža na čelu še posebej izpostavljena trenju, kar kožo izsuši in razdraži. Ob tem se rado sprošča več kožne maščobe, ki vodi do aknaste kože. V pokrivalih se lahko skrivajo tudi različne bakterije in nečistoče. 

Redno čistite vaša oblačila in tako preprečite prenos bakterij, odmrlih kožnih celic na kožo. Odstranite šale in kape takoj po vstopu v tople prostore. Izberite takšne vrste oblačil, ki najmanj dražijo kožo. Predvsem popolnoma sintetična oblačila imajo lahko zelo neprijeten občutek na koži. 

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam