Nega najstniške kože z aknami

Ne redko pravimo aknam tudi najstniška bolezen, to pa za to, ker se ogrci in mozolji večinoma pojavijo prav v tem obdobju, v času odraščanja in divjanja hormonov. Akne dobi okoli 85% vseh mladih ljudi od 13. do 25. leta. 

Akne pri najstnikih niso samo problem fizičnega izgleda bolezni, precej huje lahko vplivajo na samozavest in mnenje o sebi. Svoje dodajo še zbadanja med vrstniki. Akne pa vendar so ozdravljiva bolezen, včasih lahko akne popolnoma eliminiramo, običajno pa vsaj zmanjšamo njihovo pojavnost na minimum in jo vzdržujemo s pravilno nego kože in z zdravili. Rešitve so

Vsekakor je najprej potrebno začeti s pravilno dnevno rutino nege kože. Akne pri mladostnikih so specifične zaradi nihanja hormonov v telesu in običajno večjega izločanja sebuma iz kože. Zato je potrebno kožo negovati še kako skrbno. 


Vzrok aken in nečistoč pri mladostnikih

Divjanje hormonov Za najstniška leta je značilno izredno nihanje in povečana količina hormonov, ki nastajajo v telesu. Androgeni hormoni so vzrok za prekomerno maščenje kože (seboreja). Ker nastaja več sebuma se tudi pore lažje zamašijo s komedoni. Ko se namnožijo bakterije pa nastane vneti mozolj. 

Nedosledna nega kože: Vse je v redni rutini, tako kot atlet ohranja kodicijo s treningom, tako koža ostaja čista z rednim čiščenjem in pravilno nego. Izpuščanje korakov bo vodilo do izbruha nečistoč in aken. Ključ do čistejše kože je vztrajanje pri dosledni, učinkoviti rutini nege kože. S tem imaš akne pod nadzorom, da ne pobezljajo. Najbolj pomembna točka je vsekakor redno čiščenje kože, dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Če tega ne delaš, je to vzrok veliko zamašenim poram in ogrcem.  

 • Kako izbrati čistilo za aknasto kožo

  31 Maj 2016
  Čistilni gel za mastno in aknasto kožo mora biti dovolj močan da z obraza odstrani umazanijo in nečistoče ter da ohrani kožo čisto. Dober čistilni gel...

Uporaba kozmetike z neustreznimi sestavinami: Nekatere sestavine niso najbolj primerne za akne in tudi druge tipe kože. Nekateri rastlinski ekstrakti kot so sivka, evkaliptus ali mentol so znani po tem da lahko razdražijo kožo, povzročajo povečanje izločanje maščobe iz kože, ki je tako že dovolj ali preveč mastna. Alkohol tudi ne sme biti vsaj na prvih mestih v čistilnih gelih, v vlažilnih kremah pa nima kaj iskati. Obstajajo sestavine, ki ravno tako delujejo in ne potrebujejo zraven še obilico alkohola. 

Preveč kozmetike in ličil: Nanašanje večjih količin neprimernih krem in nato še pudrov, ki so lahko preveč mastni, zagotovo povzroča nepotrebno mašenje por. Najstniška koža mora dihati, da lahko maščoba iz kože tudi odteka. 

 • Ličila in akne

  2016
  Kako uporabljati ličila pri koži z mozolji in ogrci. Kako zakriješ akne in kakšen make-up uporabljati, da ne povzročaš mašenja por...

Izdelki za lase: Mozolji na čelu so dokaj pogosti iz razloga uporabe pen, gelov ali sprejev za lase. Sestavine v njih so zelo lepljive in zamašijo pore pri mladostnikih kot tudi pri odraslih. Lasje naj ne visijo čez čelo. 

Kako kupiti prave izdelke za nego najstniške kože

Preden kupuješ preveri kaj učinkuje proti mozoljem: Akne so dobro znana bolezen in tudi precej raziskav je bilo narejenih na to temo. Sestavine, ki dejansko delujejo so znane in nima smisla da poizkušaš nekaj novega, za kar ni znanstvene podlage. Ne nasedaj obljubam o čudežnih novih zdravilih in nasvetom za domače pripravke, ki skoraj nikoli ne delujejo.  

Katera so zdravila in učinkovine proti mozoljem preveri tukaj: Kako se znebiti mozoljev

Izberi kozmetiko za tvoj tip kože: Če imaš mastno kožo kupi izdelek, ki je namenjen za mastno kožo. Le tak bo lahko dovolj močan, da predre maščobo na koži in učinkuje na mozolje. Pri izbiri kozmetike ne glej na leta ampak na primernost tvojega tipa kože. 

Niti drago, niti poceni ni nujno najboljše: Osredotoči se na sestavine v produktu, ne samo na ceno.   

Ne potrebuješ goro krem: Za aknasto kožo je obvezno uporabljati dober čistilni gel s salicilno kislino. Uporaba tega lahko reši že marsikateri ogrc in mozolj. Obvezna je tudi vlažilna krema z zaščitnim faktorjem, ki kožo ščiti in preprečuje izsušitev. Krema lahko vsebuje tudi sestavine, ki zavirajo izločanje maščobe. Kreme proti mozoljem nanašaš ponoči ali po priloženih navodilih. 


Nega mozoljaste najstniške kože po korakih

Pravilna nega najstniške kože ni tako zahtevna in zamudna, verndar jo je potrebno izvajati dosledno, da se lahko pokažejo učinki in izginejo ogrci in mozolji. 

 1. Uporabljaj nežno čistilo: Obvezen korak vsakega najstnika z aknami. Redno čiščenje kože ne pomeni samo odstranjevanja umazanije ampak predvsem maščobe, odmrlih kožnih celic in tudi bakterij s kože. Marsikdo ne posveča pozornosti temu koraku, a vendar je najpomembnejši. Umivanje poteka dvakrat dnevno z nežnim čistilom. Trda mila niso primerna, ker kožo preveč izsušijo in lahko mašijo pore. Izogibajte se tudi močnim čistilom, ki drgnejo in sušijo kožo. Odsvetuje se uporaba izdelkov s sodium laureth sulfat, alkohol pa ne sme biti v zgornjem delu sestavin. 

 2. Odstranjuj odmrle kožne celice: Že dober čistilni gel odstrani odmrle kožne celice s površja kože (tak ki vsebuje salicilno kislino). Občasno je priporočljivo izvesti tudi piling, ki nežno lušči površino kože in med drugim tudi izboljša njeno strukturo. S kože odstranjuje rdeče madeže in deluje pomlajevalno. Glavni vzrok mašenja por je prav nabiranje odmrlih kožnih celic skupaj z maščobo, posledično pa se razvije mozolj. 

 3. Uniči bakterije, ki povzročajo akne: Čeprav je vzrok aken lahko hormonske narave pa so pustule (mozolj) in podkožni mozolji vedno posledica kopičenja bakterij. Če uničimo bakterije, se komedoni (ogrci) ne morejo polno razviti. Za bakterije so najboljša sredstva: olje čajevca, azelainska kislina.  Odsvetuje se alkohol, ker preveč draži kožo. 

 4. Zaščita pred soncem: nezaščiteno izpostavljanje UV žarkom povzroča poškodbe kože, pigmentne madeže in tud slabša akne in čvrstost por. Mozoljasta koža pri najstniku naj bo zato vedno zaščitena vsaj s faktorjem 10 ali 15. Dobre vlažilne kreme že vsebujejo zaščito proti soncu. Takšne kreme tudi pomagajo k hitrejšemu celjenju kože. Zaščiito SPF vsebujejo tudi nekatere podlage ali pudri, kar je dobra izbira za najstnice. 

 5. Odstranjuj maščobo: Preveč mastna koža povečuje možnost nastanka mozoljev in hkrati kazi izgled. Čez dan lahko uporabljaš nežne čistilne robčke za mastno kožo, ki nežno vpijejo odvečen loj in hkrati zavirajo nadaljne izločanje. Občasno je priporočljiva tudi maska iz zelene gline, kateri lahko dodamo olje čajevca, ki deluje proti vnetno na mozolje. V odraščanju na žalost ni mogoč popoln nadzor nad izločanjem loja a lahko s tem stanje dobro omilimo in uspešno odstranjujemo maščobo s povrhnjice.
 • Mastna koža in mozolji

  2016
  Kako učinkovito preprečevati prekomerno maščenje kože, s kakšno kozmetiko je potrebno negovati mastno kožo z mozolji...
 • Stiskanje mozoljev

  2016
  S pravilnim stiskanjem mozoljev lahko pohitrimo proces celjenja ranice, medtem ko agresivno ravnanje lahko povzroči celo brazgotine...

Kateri izdelki za akne so najboljši in kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Lahko se zgodi, da bo potrebno preizkusiti več izdelkov, preden najdeš pravega za svojo kožo. Vsekakor naj ne vsebujejo sestavin, ki dražijo kožo. Tudi izdelki ne morejo čudežno delovati, če ne slediš zgoraj naštetim korakom nege kože. Če pa so akne srednje ali celo hude, pa izdelki brez recepta mogoče ne bodo dovolj. Priporočen čas za ocenjevanje uspešnosti je nekje od 2 do 6 mesecev. Če v tem času ni napredka, je potrebno obiskati zdravnika, ki bo predepisal zdravila proti mozoljem na recept. Običajno imajo večje stranske učinke, vendar so tudi bolj učinkovita. Zdravila so lahko Skinoren (azelaična kislina), retinoidi, tretinoin, izotretinoin ali antibiotiki. 

 

Vir: Cutis, August 2010, pages: 94–99, 103–108; International Journal of Dermatology, April 2010, pages 448–456; Clinics in Dermatology, January-February 2010, pages 12–16; The New Ideal in Skin Health: Separating Fact from Fiction, Carl Thornfeldt and Krista Bourne, 2010, page 61; Journal of Health Psychology, November 2009, pages 1105–1118; Expert Opinion in Pharmacotherapy, April 2008, pages 955–971; Dermatologic Surgery, January 2008, pages 45–50; 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam