Ali čokolada povzroča mozolje? Ne

Se tudi tebi zdi, da se po čokoladi ali sladkarijah akne nadvse rade prikažejo na najbolj neželenih mestih na obrazu? No, najverjetneje ni tako, saj ni prav nobenega dejanskega dokaza za razvoj mozoljev kot vpliva hrane ali nasploh čokolade. Zato zmerno uživanje nikakor ni škodljivo za tvojo kožo. 

Kaj pa je lahko vzrok da imaš občutek, da se ravno takrat, ob sladki hrani razvijejo akne? Mozolji so sicer precej povezani z hormonskim sistemom. V kolikor si dekle ali ženska, lahko pred mensturalnim ciklom opaziš večjo željo po sladkorju. hkrati z menstruacijo pa v telesu nihajo tudi hormoni, ki niso povezani z uživanjem čokolade ali "cukra", temveč z menstrualnim ciklom. Zato v tem obdobju koža lahko postane bolj aknasta. 

Prav tako je tudi stres ali vznemirjenje povezano s hormoni in njihovem nihanju. Ob stresu in anksioznosti se lahko izloča več adrenalina in drugih hormonov, ki lahko vplivajo na videz kože. Tudi stres je pri ljudeh lahko povezan z večjo konzumacijo čokolade, ki pa v tem primeru ni kriva za mozolje. 

Ali obstaja hrana proti mozoljem?

Po raziskavah sodeč, težko kakršni koli hrani pripišemo sposobnost zmanjševanja aken. Seveda pa ima prehrana lahko vpliv na hormone. 


Preberite članek o hrani proti mozoljem

Hrana proti mozoljem

Zato naj košček čokolade ne bo ovira. Dokazov, da bi čokolada direktno vplivala na akne ni, pravzaprav to ne velja niti za drugo hrano, tudi mastno. Vemo pa sicer, da dolgoročno visoko sladkorna in maščobna hrana lahko povzroča povečano izločanje sebuma, še posebej pri ljudeh nagnjenih k aknam. Odvečen sebum in odmrle kožne celice pa zamašijo pore in nastanejo komedoni, ki se lahko vnamejo. Direktne povezave tega z nastankom mozojev pa ni. 

Temna čokolada na primer, vsebuje poleg manj sladkorja tudi več kakava, ki lahko blagodejno vpliva na vaše telo in kožo. Visoka vsebnost flavonoidov, ki delujo kot antioksidanti v telesu in lahko pripomorejo tudi k boljšemu zgledu kože. 

Viri: 

WebMD: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025515/

NCBI: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/chocolate-and-acne 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam