Mastna koža je tesno povezana z nastajanjem aken. Seboreja (lojavica) je strokovni izraz za prekomerno izločanje loja, kar povzroča mastno in svetlečo kožo. Natančen vzrok seboreje ni poolnoma raziskan. Dedni dejavniki in s tem hormonske spremembe so najpomembnejši vzrok. Učinek je neprijeten zaradi videza samega, ter zaradi povečane možnosti nastajanja aken.

Ker so pore najbolj razširjene na T-predelu, se tam tudi najraje mašijo. Izločanje loja je najbolj izrazito v puberteti, zaradi povečanja moških hormonov, tako pri moških kot pri ženskah. Žleze lojnice začno izločati preveč loja, koža pa postane mastna. Običajno se stanje popravi pri prehodu v odraslost, ni pa to nujno. Tudi odrasli se lahko soočajo s tem problemom. Koža lahko postane preveč mastna tudi zaradi vpliva vlage v zraku.

Nega mastne kože

Pravilna nega mastne kože je zelo pomembna, saj lahko po eni strani z agresivnimi izdelki povzročimo preveliko izsušenost, z uporabo komedogenih produktov pa zamaščenost kože še povečamo. Vedno moramo preveriti sestavine na embalaži. Pomembno je da kože ne drgnemo, saj bo dodatno draženje stanje še poslabšalo.

Loj je sestavljen iz:
 • maščoba,
 • voski,
 • skvalen,
 • holesterol,
 • deli lojevke,
 • feromoni,
 • odpadne luske lojnic in lasnih mešičkov
 • mikrobi

Odstranjevanje loja

Prva rešitev v boju z mastno kožo je uporaba robčkov, čistilnih robčkov ali drugih vpojnih in nežnih servetov. Dobro je, da imamo zalogo vedno pri sebi, kadar jo moramo uporabiti. Tudi če na kožo nanesemo gel ali losjon proti izločanju loja, sčasoma zaščita popusti. Uporaba robčka brez dodatnih kemikalij ali komedogenih sestavin bo omilila trenutno stanje. Izogibati se moramo odišavljenih ali vlažnih robčkov, ker lahko sprožijo mašenje por. Pomembno je da kože ne drgnemo, ampak samo popivnamo odvečno maščobo. Ne smemo povzročati dodatnega draženja, ker lahko povzroča izbruh novih aken.

Uporaba robčkov za pivnanje maščobe iz obraza

Pivnanje maščobe iz obraza

V lekarnah ali drogerijah se dobijo tudi posebni vpojni robčki, za občutljivo in mastno kožo.

Čiščenje kože in uporaba kozmetičnih sredstev

Sama nega kože se opravlja v dveh do treh korakih (z ali brez uporabe zdravil).

 • 1 Čistilna pena/losjon

  Svetujemo tudi, da se večkrat na dan popivna z robčkom odvečna maščoba s kože obraza.
 • 2 Zdravilo za akne

  Azelainska kislina, salicilna kislina.
 • 3 Vlažilna krema

  Na očiščeno kožo običajno nanesemo lahko hidratantno, vlažilno kremo.

1 Čistilna sredstva

Kožo na obrazu je potrebno redno čistiti, da odstranimo odvečno maščobo, odmrle celice, bakterije in nečistoče, ki se naberejo tekom dneva, tudi puder. Pomembno je da nikoli ne uporabljamo trdih, agresivnih mil, ker s tem povzročamo izsuševanje kože, luščenje kožnih celic, vnetja. S tem ko kožo dehidriramo se povrhnjica začne luščiti, koža pa začne proizvajati še već loja. Uporabljati moramo nevtralna mila in pripravke.

Čistilna sredstva(pena, gel ang. cleanser) - vedno izberemo takega, ki ne vsebuje komedogenih sestavin in olj. Za aknasto kožo se priporočajo taki čistilni pripravki, ki že vsebujejo določena zdravila (eksfolianti), ki odstranjujejo odmrle celice povrhnjice. Največkrat so to AHA(glikolna) in Benzoyl peroxid (proti P acnes) ali BHA (salicilna kislina). Vsebujejo tudi kemična sredstva proti bakterijam (P. acnes). Ne smemo uporabljati tonikov z močnimi abrazivnimi sredstvi. Glej umivanje obraza. Namen tovrstnih tonikov je tudi uravnavanje prekomernega izločanja loja iz žlez lojnic. Čiščenje moramo izvajati redno, zjutraj in zvečer. Če smo naličeni, je pred spanjem potrebno obvezno odstraniti ličila, še posebej če uporabljate taka, ki lahko mašijo pore. Zelo je pomembno redno odstranjevanje ličil! Čistilne tonike brez dodanih zdravil in kislin lahko moški uporabijo tudi pri britju, namesto klasičnih brivskih pen.

2 Lokalna zdravila

Pred nanosom vlažilnih krem lahko kožo zdravimo s pripravki in kremami proti mozoljem. Nekatere od sestavin lahko vsebujejo že čistilni toniki. Največkrat na kožo nanesemo sredstva, ki vsebujejo BHA kislino, ki zavirajo ali omilijo razvoj aken. Zelo dobro se obnese tudi azelainska kislina, ki se nanese po čiščenju obraza in se jo uporablja vsaj mesec dni. Na voljo je tako na recept v kremah brez recepta. Po obisku dermatologa, nam lahko ta predpiše tudi nekatera zdravila na recept, ki vsebujejo retinoide ali antibiotike. Ob uporabi retinoidov in kislin je koža bolj občutljiva na sončno svetlobo, zato se je potrebno zaščititi. Krema z retionidi prav tako ne sme priti v stik z očmi, usti in sluznico nosu.

3 Negovanje in vlaženje kože

Po čiščenju in morebitnem nanosu zdravilnih učinkovin moramo kožo navlažiti, da ne ostane preveč izsušena in občutljiva, ter da preprečimo rdečico. Čeprav je naša koža nagnjena k maščenju, vseeno ne smemo zanemariti vlaženja. Uporabiti moramo kreme ali losjone, ki ne povzročajo mašenje por. Hidratantne kreme same po sebi ne vlažijo kože, ampak olja (nekomedogena, kot je Jojoba olje) tvorijo neprepustno plast za vodne hlape. Ta voda nato kožo hidrira in prepreči nadaljne luščenje. V vlažilnih kremah so dobrodošle tudi antibakterijske in protivnetne sestavine (Echium plantagineum, tea tree oil, virginijski nepozebnik) ter antioksidanti (likopen, vitamin A, vitamin E, kamilica,... ). Učinki na vsako kožo so s tem zelo blagodejni, uporabljajo pa se tudi pri preprečevanju staranja kože zaradi vplivov sonca, kajenja, alkohola, jemanja zdravil. Uporaba težkih in mastnih vlažilnih krem je odsvetovana, lahke in nekomedogene kreme pa učinkujejo pozitivno na preprečevanje prekomernega maščenja kože. Še posebej priporočljiva je uporaba krem v katere dodate nekaj kapljic jojobinega olja.


S katerimi zdravili zmanjšamo, uravnavamo maščenje kože?

Največ uspeha v boju z aknami izkazuje zdravljenje z izotretinoinom (Roaccutane), kateri hkrati skrči žleze lojnice in precej zmanjša izločanje loja. Za ženske je na voljo hormonsko zdravljenje z oralnimi kontracepcijskimi sredstvi ali blokatorji androgenih receptorjev (spironolakton) katera znižujejo količino proizvedenih androgenov (moških hormonov), kar uravnava tudi izločanje loja. Vsa našteta zdravljenja mora predpisati zdravnik.

Pomembno Česa se je potrebno izogibati pri težavah z mastno kožo?

 1. Alkohol in agresivna mila
  Ker bo koža zaradi uporabe teh postala razdražena in suha, bo koža začela proizvajati še več maščobe. Znajdemo se lahko v začaranem krogu. Uporaba alkohola na koži ne pomeni, da ga krema sploh ne sme vsebovati, pomembno je predvsem da kožo ne "razkužujemo" s čistim alkoholom. Če alkohol ni na prvih dveh mestih v kozmetiki, večje škode verjetno ne bo.
 2. Prekomerno čiščenje kože
  Umivanje obraza ni potrebno več kot dvakrat na dan, če se ravno ne umažemo. Prav tako kot mila tudi prepogosto umivanje povzroča draženje kože, kar lahko povzroča nove izbruhe aken.
 3. Mastna in komedogena kozmetika
  Čeprav ni neposrdnih dokazov o povečanem izločanju loja, pa tovrstna kozmetika nedvomno povzroča mašenje por, ki so že tako izpostavljene zaradi povečane količine loja.
 4. Anabolični steroidi
  Če imate težave z mastno kožo, nikakor ne uporabljajte anaboličnih steroidov. Povzročajo zvišanje moških spolnih hormonov, posledično pa se proizvede še več loja.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam