Čeprav je znanost močno napredovala pri zdravljenju aken, pa vseeno ne smemo zanemariti primernega umivanja našega obraza. Umivanje mora biti strogo nežno, da preprečimo draženje kože in nove izbruhe aken.

Izbira čistilnega tonika

Pred vsakim nakupom pozorno preberite embalažo in poiščite oznake kot so "brez olja (oil-free)" in "Izdelek ni komedogen, ne maši por (non-comedogenic)" - čeprav to ni dokazano je vsaj znak , da se proizvajalec zaveda pomena. Prav tako izbirajte le sredstva označena z "mild, nežna", "ne povzroča draženja kože (non-irritating)" ali "brez dehidracije kože". Če imate vnetne akne in posledično rdečkasto kožo se obvezno izognite močnejših tonikov ali gelov z agresivnimi delci kot so kroglice ali kristalčki, ki drgnejo kožo. Izberite samo nežne, tekoče in ne agresivne čistilne tonike ali pene.

Nekatera čistila za obraz za mastno kožo že vsebujejo tudi nekatere sestavine, ki odstranjujejo ogrce in mozolje. Med njimi najdemo nižje koncentracije salicilne kisline ali benzoyl peroxide. Še posebej učinkovita je salicilna kislina, saj je topna v maščobi, in tako zlahka prodre do por v koži, in jih očisti. S tem zavira nastanek novih komedonov. 

Kako pravilno umivati obraz

  1. Obraz si umijte samo dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer. Preveč umivanja ovzroča draženje kože.
  2. Uporabljajte samo roke, s katerimi si umivajte obraz ne več kot 10 sekund. Nikoli ne uporabljajte raznih krpic za umivanje ali robčkov za obraz, da ne povzročate nepotrebnega draženja. Sama umazanija ne povzroča aken, zato nikakor ne drgnite kože.
  3. Zelo pomembno je, da kožo posušite s popivnanjem in ne z drgnjenjem z brisačo. To lahko vzpodbudi nov cikel aken. Nežno popivnajte.

Po vsakem takem umivanju pa lahko na kožo nanesete zdravila, ki ste si jih izbrali ali vam jih je predpisal zdravnik. Za blažje do srednje akne lahko uporabite katera produkte brez recepta za akne, kot je azelainska kislina. 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam