čistilni gel za aknasto kožo

Čistilni gel za mastno in aknasto kožo mora biti dovolj močan da z obraza odstrani umazanijo in nečistoče ter da ohrani kožo čisto. Dober čistilni gel uničuje bakterije in prepreči vnetje komedonov. Prav tako odstrani odmrle kožne celice s površja kože in prepreči mašenje por. S tem se lažje v kožo vsrkajo kreme proti mozoljem in negovalne sestavine vlažilnih krem in druge kozmetike. Izogni se grobim čistilnim sredstvom, ki prekomerno odstranijo naravna kožna olja hkrati pa kožo pustijo rdečo in razdraženo. 

 

Preden ga ne preizkusiš žal ne moreš točno vedeti, ali ti bo odgovarjal. Če je koža po uporabi takoj izredno suha, peče ali srbi potem je daleč preveč grob. Dober čistilni gel ali pena ne naredi posebne razlike le koža deluje bolj gladka in lahkotna.

 

Mozoljasta in mastna koža zahteva drugačno nego kot običajna koža zaradi samega tipa kože kot tudi aken. Tukaj so trije razlogi:

 • Z obraza je potrebno odstraniti odvečno maščobo
 • Raztopiti nečistoče, ogrce in posušen loj na koži
 • Uničiti bakterije in tako preprečiti nadaljnji razvoj aken

Izbira dobrega čistila za obraz za aknasto kožo

Pred nakupom in po testiranju si postavi naslednja vprašanja:

 1. Ali preveč izsuši kožo?
 2. Ali dobro odstrani nečistoče, make-up in maščobo?
 3. Ima slabše sestavine kot je sodium laurly sulfate?

Za izbiro dobrega čistilnega sredstva sledi tem korakom:

 • Korak 1: Preveri da je namenjen za mastno in aknasto kožo. če imaš suho kožo bo verjetno preveč grob. Za mastno kožo so cleanserji lahko malo bolj grobi, da predrejo oljno bariero. 

 • Korak 2: Če je čistilni gel ustrezen, preveri še sestavine. Izogni se tem sestavinam vsaj na prvih petih mestih: SLS, sodium laureth sulfate, sodium laurly sulfate, alcohol, alcohol denat., mentol. 

 • Korak 3: Preberi mnenja - dosti prodajalcev objavlja mnenja uporabnikov na svoji spletni strani. Poglej kaj so o produktu, ki ga kupuješ, napisali drugi, s podobnimi problemi s kožo, kot jih imaš ti.

 • Korak 4: Preizkusi ga na koži in ugotovi kakšna je koža potem. Če ga nanašaš in močno izsuši kožo verjetno ne bo pravi. Preveri če koža postane rdečkasta ali "flekasta". Blaga izsušitev je normalna, saj mora čistilo predreti oljno pregrado kože. 

 • Korak 5: Po čiščenju pojdi z vato, na katero naneseš brez alkoholni tonik ali jojobino olje, čez obraz in preveri, če na njej ostane kaj madežev. Če na vati opaziš ostanke ličil ali bolj rumeno barvo (od sebuma), potem je čistilo gotovo preblago. Potrebno bo kupiti močnejšega ali pa pred čiščenjem uporabiti "make-up remover" oziroma olje za odstranjevanje vodoodpornih ličil. 

Različni tipi čistil za mozoljasto kožo

Trdo milo - tega se izogibaj saj običajno vsebuje preveč grobih detergentov, ki odstranijo s kože prav vse in izsušijo povrhnjico. Obstajajo pa tudi nežnejše različice, ki dejansko niso "mila". 

Čistilni gel / krema - lahek, navadno se ne peni, namenjen tudi za občutljivo kožo, mora pa biti dovolj dober, da očisti res vse kar je potrebno. Običajno vsebuje še vlažilne komponente ali olja, ki preprečujejo močno izsušitev.  

Čistilna pena - pogosto v peneči obliki, običajno dokaj agresivna in jo praviloma dobro prenaša le mastna koža. Ni namenjena za suho kožo. 

Čistilo na oljni osnovi ali olje - se uporablja tudi za odstranjevanje make-upa in vodoodpornih ličil, kjer je odstranjevanje bolj zahtevno. Za nežno čiščenje lahko nanesete čisto jojobino olje, ki je blagodejno za aknasto kožo saj hkrati vlaži, se hitro vpije in ne maši por. 

Mediciran čistilni gel - to so čistila v katerikoli obliki vendar vsebujejo sestavine, ki delujejo proti mozoljem - to so lahko salicilna kislina, pirokton, olje čajevca...

Najboljše sestavine čistil za obraz za mastno aknasto kožo

Salicilna kislina - je med drugim tudi v aspirinu in ima proti vnetni in raztapljajoči učinek na komedone. Očisti pore. Ima proti vnetni in keratolitični učinek - odstranjuje odmrle celice. 

Pirokton - največ se uporablja v izdelkih proti prhljaju. Preprečuje luščenje kože in zato je odličen tudi v produktih za nego aknaste kože. Deluje tudi regulativno na prekomerno maščenje kože in antibakterijsko.

Olje čajevca - deluje antibakterijsko, čeprav se uporablja predvsem za posamezne mozolje je lahko tudi v čistilnih gelih in penah za mastno kožo. Protiglivični, proti mikrobni in protivnetni učinek. 

Vlažilne komponente - Emolienti kožo mehčajo in preprečujejo izsušitev kože. Delujejo tako, da zapolnijo mesta na koži, kjer so drobne luskice - to so lahko ceramidi ali proteini. Humektanti so snovi, ki dobro vlažijo vse sloje kože. Kožo tudi rahlo napnejo, zato so gubice manj vidne. Mednje spada tudi glicerin. 

Odsvetovano Lanolin, mineralna olja lahko povzročajo mašenje por. Odsvetuje se uporaba grobih in abrazivnih detergentov. 

Hitra pravila za čiščenje mastne in aknaste kože

 • Obraz očisti samo dvakrat dnevno. Zjutraj in zvečer. Uporabi čistilni gel za mastno in aknasto kožo in toplo vodo. Ne mrzle in ne vroče. Obraz si umij tudi po vadbi. 
 • Tehnika. Vsakič nanesi malo gela na prste in nežno vmasiraj v kožo ter počakaj približno minuto. Nato ga izperi s toplo vodo. Ne drgni grobo, ker lahko poškoduješ kožo. Ne uporabljaj grobih brisač in gobic. Ne pozabi vse predele, kjer imaš akne
 • Zaščiti kožo. Po vsakem čiščenju nanesi tudi vlažilno kremo. Uporabljaj lahke kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 10, ki nudijo zaščito pred soncem in varujejo kožo pred propadom in slabenjem kolagena. Poizkusi se izogibati močnemu soncu.

Čiščenje mastne in aknaste kože

Nadaljna nega aknaste kože

Po čiščenju se priporoča se še uporaba tonika, ki koži povrne naraven PH in svežino. Najboljši tonik za mastno in aknasto kožo vsebuje hamamelis oziroma virginijski nepozebnik, ki hkrati zoži pore. Z rednim tedenskim pilingom preprečimo nabiranje odmrlih kožnih celic, ohranjamo pore odprte, olje iz kože pa lahko izteka na površje in ne povzroča mašitve in novih aken. 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam