Najboljše kreme proti mozoljem

Vsaka koža posameznika je nekoliko drugačna in ni nujno, da se enako dobro odziva isto vrsto krem. Zato najboljše kreme proti mozoljem težko določimo, nekomu bolj pomaga ena vrsta krem, drugim pa močnejše. Tukaj so naštete samo tiste, ki dokazano dobro delujejo. Mogoče bo treba uporabiti ali preizkusiti kombinacijo zdravil ali krem, vendar rešitev zagotovo pride.

Pred vsakim nanosom krem za akne je potrebno obvezno pravilno očistiti obraz, saj bodo tako sestavine lahko prodrle v pore in delovale hitreje ter bolj učinkovito na mozolje. 


Kreme proti mozoljem brez recepta

Čeprav ne spadajo v kategorijo krem proti aknam pa so čistilni geli za mastno in aknasto kožo lahko že odlična rešitev za mozolje. Imenujemo jih tudi čistilci por, delujejo pa tako, da preprečujejo kopičenje maščobe in odmrlih celic v porah in tako preprečijo, da mozolj sploh nastane. So zelo učinkoviti in za mnoge že dovolj, da se znebijo aken, še posebej za blažje oblike. Čistilni geli se dobijo na policah drogerij, lekarn in na internetu. Dober čistilni gel vsebuje salicilno kislino (BHA kislina), alkohol pa ne sme biti na prvih mestih sestavin. Izberi takega, ki ne vsebuje SLES (sodium laureth sulfate).

Kreme z azelainsko kislino

Azelainska kislina je v kremah proti mozoljem na voljo tako v prosti prodaji kot na recept v zdravilu Skinoren. Azelainska kislina je posebej dobra tudi zaradi nežnega belilnega učinka na madeže od aken, ki so nastali kot posledica večjih mozoljev, agresivnega stiskanja in nepravilnega ravnanja s kožo. Je ena bolj učinkovitih sestavin saj ima sposobnost preiti globoko v pore in uničiti bakterije. Hkrati pa zavira kopičenje odmrlih celic v porah. Menda pri nekaterih pomaga tudi pri prekomernem maščenju kože. 

Olje čajevca za mozolje

Olje čajevca je uporabno tako samostojno za posamezne mozolje, kot tudi v kremah proti mozoljem. Deluje antiseptično in antibakterijsko - uničuje bakterije, protiglivično - zdravi glivične okužbe, proti vnetno - zmanjšuje vnetje mozolja in oteklino. 

 • Olje čajevca za mozolje

  05 Maj 2016
  Olje čajevca deluje antibakterijsko, proti vnetno ter zavira razvoj mozoljev. Prepreči širjenje mikrobov...

Nasvet Kreme lahko vsebujejo tudi kombinacijo sestavin in tako delujejo na več načinov. Na trgu so tudi kreme z azelainsko kislino, salicilno kislino in oljem čajevca skupaj. To je lahko koristno ker delujejo sestavine skupaj in na več vrst mozoljev hkrati. 


Kreme proti aknam na recept

V kolikor se koža in mozolji ne izboljšajo po redni uporabi krem brez recepta, pa bo potrebno obiskati zdravnika. Kreme so za uporabnika brezplačne, saj jih krije zdravstveno zavarovanje. Zdravniki dostikrat predpišejo Skinoren, ki vsebuje zgoraj omenjeno azelainsko kislino. 

Retinoidi za mozolje

Dokaj pogosto predpisujejo retinoidi v obliki gelov in krem. Retinoidi so najbolj učinkoviti pri komedonskih aknah (ogrcih). Pri uporabi pa je potrebno še skrbeti za stalno zaščito pred ultravijoličnim sevanjem. Čez dan moramo nositi zaščitno vlažilno kremo, ki preprečuje prejem UV žarkov. Zaščitni faktor naj bo vsaj SPF10 ali 15. Retinoidi povečajo občutljivost kože na sonce.

 • Retinoidi - adapalen (Belakne)

  31 Maj 2016
  Lokalni retinoidi odmašujejo zamašene pore na koži in s tem odpravljajo akne, adapalen preprečuje mašenje por in deluje proti vnetno...

Antibiotiki v obliki krem 

Ker so akne bakterijska okužba, jih zato lahko učinkovito zdravimo z antibiotiki. Antibiotiki se dobijo samo na recept in so lahko v obliki gelov in krem, Še najbolj znan in pogost je klindamicin in je v zdravilih Dalacin, Zindaclin in Zalna, običajno v koncentraciji 1%. Antibiotiki proti mozoljem delujejo zelo hitro.

Krema proti mozoljem Zalna vsebuje kombinacijo klindamicina in tretinoina. 

 • Antibiotiki za akne - Klindamicin

  18 Marec 2015
  Antibiotiki so protimikrobna sredstva saj zavirajo rast in uničujejo bakterije P. Acnes, ki se širijo v porah in povzročajo akne...

Druga zdravila proti mozoljem

Spironolakton (Aldakton) - Se lahko uporablja v kombinaciji z retinoidi ali antibiotiki. Aldakton je še posebej koristen za ljudi z zelo mastno kožo in najstnike, saj zavira izločanje maščobe. Je pa na voljo samo za žensko populacijo. Ker so akne tudi hormonsko pogojene so lahko rešitev tudi kontracepcijske tabletke, ki uravnavajo cikel in nihanje hormonov, ki so odgovorni za izbruhe aken. Predvsem najstniška koža ima problem s prevelikim izločanjem maščobe, zaradi delovanja hormonov. 


Pomembno Pomembnejši nasveti za izbiro kreme proti mozoljem

 • Vedno preveri sestavine izdelka, ki ga kupuješ in ga primerjaj s tukaj navedenimi
 • Ne kupuj novih in neznanih produktov z sestavinami, ki nimajo znanstvene podlage o učinkovitosti na akne. Zadnje čase se oglašuje tudi koloidno srebro in konoplja kot zdravilo proti mozoljem.
 • Za nego kože ne uporabljaj produktov, ki vsebujejo dražeče snovi (alkohol, sodium laureth sulfate, izvlečke evkaliptusa, sivke,...) 

Če zdravljenje po nekaj tednih ali mesecih ne bo uspešno, pa bo zdravnik lahko izdal najmočnejše zdravilo - Roaccutane. To je zdravilo, ki se zaužije in se uporabi samo v najhujših primerih aken, kjer tudi nastajajo brazgotine. Ozdravitev je zagotovljena, vendar pa prinaša veliko stranskih učinkov, nekateri od njih pa so tudi zelo močni. 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam