Ličila, Make-up in mozolji

Make-up lahko močno vpliva na nastanek aken. Pravzaprav poznamo tudi izraz, s katerim opisujemo akne nastale kot posledica kozmetičnih izdelkov - acne cosmetica. Največkrat se pojavijo na predelu brade in licih ter tudi na čelu. Običajno so to mali beli ogrci, bunkice, razvijejo pa se tudi pustule (mozolji). Ker ličila običajno nosimo celoten dan to zelo vpliva na našo kožo. Akne so v tem primeru zelo vztrajne, še posebej če uporabljamo napačna ličila. Agresiven nanos ličil pa povzroča tudi nepotrebno iritacijo, ki vzpodbuja nastanek aken.

 

Kako se lahko zaščitimo pred nastajanjem aken kot posledica ličil?

Najboljša obramba je prav odsotnost ličil, vendar pogosto zaradi obveznosti in druženja to ni mogoče. Ličila uporabljamo v tem primeru vsaj zmerno, brez pretiravanja pri debelini nanosa. Vedno kupujte ličila z lahkim, prosojnim nanosom, ki so izdelana na vodni osnovi in ne vsebujejo komedogenih sestavin.

Izbira ličil

Preden boste našli make-up, ki vam bo ustrezal boste morda morali poskusiti več vrst ličil. Vedno pa se zanašajte na produkte kateri obljubljajo, da ne vsebujejo komedogenih sestavin in dodanih dišav. Nanos naj bo prosojen ali zelo tanek. Dodane dišave lahko škodujejo vaši koži tako kot sestavine , ki mašijo pore. Dodane vonjave in izvlečki olj ter rastlin so problematični pri koži, nagnjeni k alergijam, ter pri ekcemih, rozaceji in luskavici. Vedno ko nanesemo tak produkt, ta povzroča reakcijo s kožo in s tem draženje, čeprav to ni mogoče takoj vidno na koži sami. Učinki se lahko pokažejo mnogo let kasneje. Če imate mastno kožo in se pogosto pojavljajo mozolji, lahko poskusite tudi s pudrom oziroma podlago, ki vsebuje salicilno kislino (do 0,5%). Učinek na mozolje ni zanesljiv, ker je koncentracija salicilne kisline v tem primeru zelo majhna. V primeru mastne kože se obnesejo tudi mineralna ličila, če vam le ta ne povzročajo srbenja in posledično praskanja kože.

Navodila za nanos make-upa

Podlaga za obraz (primer)

Nanos podlage naj bo nežen, izdelka ne smemo na silo vtirati oziroma nanašati na kožo.

Barvna podlaga 

Vedno izberite puder s prosojno ali lahko teksturo, narejen na vodni osnovi. Uporabite samo roke. Če uporabljate prah ali mineralno podlago, morate le to nežno in hitro vtreti. Ne kupujte pudrov s polno, težko prekrivnostjo. Uporaba gobic je odsvetovana, saj lahko dražijo kožo. Še posebej se izogibajte podlag na osnovi olj, če imate težave z mastno kožo.

Puder v prahu

Puder nanesite hitro in nežno. Uporabite čisto in suho blazinico za puder

Korektor

Za globlje in večje nepravilnosti, kjer je uporaba nujna, uporabite korektor. Prav tako ga nanesite nežno. Izognite se težkim in mastnim korektorjem.

Rdečilo

Na lahko nanesite rdečilo, izogibajte pa se tekočih rdečil

Bronzer

Nežno ga nanesite na kožo. Poiščite tudi ustrezen bronzer, kateri ne bo povzročal srbenja kože.

Obarvana vlažilna krema

Nanesite jo z golimi rokami in nežnimi potezami. Ne uporabljajte več vrst krem pri enem nanosu.

Kupujte le taka ličila, ki ne vsebujejo dišav, saj lahko dražijo kožo.

Odstranjevanje ličil

Ličila za oči

Nekaj kapljic mineralnega ali jojobino olje nanesite na bombažno vato in obrišite naličene predele oči. Ne posegajte po drugih predelih obraza

Pudri (podlage, rdečila,...)

Pomembno je da uporabljate pri odstranjevanju ličil samo svoje roke. Nikakor ne smete uporabljati brisačk, robčkov in drugih predmetov, ki lahko dražijo kožo. za odstranjevanje ličil uporabite čistilo za obraz v obliki pene ali losjona, in si z njim sperite ličila. postopek opravite čim hitreje. Če ne morete z lahkoto odstraniti make - upa, poskusite z drugimi, bolj lahkimi, prosojnimi make -upi. Za odstranitev si lahko pomagate tudi z vlažilno kremo.


Pred spanjem nujno odstraniti ličila z obraza

Pet razlogov zakaj je čiščenje ličil z obraza pred spanjem tako nujno in pomembno:

  1. Koža mora dihati, njeno normalno delovanje (uravnavanje vlage, izločanje loja) je ob prisotnosti ličil in drugih finih delcev, ki se naberejo čez dan, oteženo. Ravnovesje kože je porušeno
  2. Prisotnost starih ličil in druge umazanije je še bolj dovzetno za razvoj bakterij.
  3. Ker koža ne prejema dovolj potrebnih vitaminov, antioksidantov in ji zmanjkuje vlage je bolj dovzetna za nastanek aken. Pojavi se suha koža, razvijejo pa se ogrci.Tudi gube in madeži na koži so bolj izraziti.
  4. Maskara in ostala ličila povzročajo iritacijo kože in oči. Razvije se lahko konjuktivitis, kot posledica alergije na določeno sestavino. Sama iritacija prav tako povzroča akne.
  5. Za gladek in mladosten videz kože je potrebno odstranjevati ličila ter uporabljati negovalna sredstva.

Nikakor ne hodite v posteljo z ličili na obrazu, redno in ustrezno čistite svojo kožo ter poskrbite za primerno zaščito proti soncu, ki vas bo obvarovala pred posledicami UV sevanja. 

Vedno bodite skrbni pri negi svoje kože, saj je vaša ena in edina. 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam