Aknasta koža zahteva prav posebno nego saj lahko neprimernim ravnanjem povzročamo nastanek novih mozoljev. Posebej moramo paziti da negujemo našo kožo, če je bolj mastna, hkrati pa je ne smemo preveč izsušiti. Draženje kože prav tako povzroča akne. 

Nega najstniške kože z aknami

Ne redko pravimo aknam tudi najstniška bolezen, to pa za to, ker se ogrci in mozolji večinoma pojavijo prav v tem obdobju, v času odraščanja in divjanja hormonov. Akne dobi okoli 85% vseh mladih ljudi od 13. do 25. leta. 

Akne pri najstnikih niso samo problem fizičnega izgleda bolezni, precej huje lahko vplivajo na samozavest in mnenje o sebi. Svoje dodajo še zbadanja med vrstniki. Akne pa vendar so ozdravljiva bolezen, včasih lahko akne popolnoma eliminiramo, običajno pa vsaj zmanjšamo njihovo pojavnost na minimum in jo vzdržujemo s pravilno nego kože in z zdravili. Rešitve so

Ličila, Make-up in mozolji

Make-up lahko močno vpliva na nastanek aken. Pravzaprav poznamo tudi izraz, s katerim opisujemo akne nastale kot posledica kozmetičnih izdelkov - acne cosmetica. Največkrat se pojavijo na predelu brade in licih ter tudi na čelu. Običajno so to mali beli ogrci, bunkice, razvijejo pa se tudi pustule (mozolji). Ker ličila običajno nosimo celoten dan to zelo vpliva na našo kožo. Akne so v tem primeru zelo vztrajne, še posebej če uporabljamo napačna ličila. Agresiven nanos ličil pa povzroča tudi nepotrebno iritacijo, ki vzpodbuja nastanek aken.

 

Jojoba grm s semeni
"Jojoba" by Kenneth Bosma - Semena na jojobinem grmu. Licensed under CC BY 2.0 via Commons - link 

Jojobino olje je pridobljeno s hladnim stiskanjem iz semen Jojoba drevesa (Simmondsia chinenis), ki raste predvsem v severni in srednji Ameriki ter Argentini. Čisto tehnično gledano produkt ne spada pod olja ampak pod tekoče voske. In prav sestav takega estra je najbolj podoben človeškemu sebumu, loju, ki ga izločajo žleze lojnice v podkožju. Zaradi te podobnosti je nastala domneva, da lahko z uporabo tega olja spodbudmo v koži odziv, ki zazna da je koža dovolj mastna, in tako prepreči prekomerno izločanje sebuma.

Mastna koža

Mastna koža je tesno povezana z nastajanjem aken. Seboreja (lojavica) je strokovni izraz za prekomerno izločanje loja, kar povzroča mastno in svetlečo kožo. Natančen vzrok seboreje ni poolnoma raziskan. Dedni dejavniki in s tem hormonske spremembe so najpomembnejši vzrok. Učinek je neprijeten zaradi videza samega, ter zaradi povečane možnosti nastajanja aken.

Acne mechanica - akne na čelu

Materiali in predmeti, ki dražijo kožo, ter sprožajo nastanek novih aken

Draženje kože izvira iz stika kože z materiali, ki jih nosimo na sebi ali s predmeti, ki jih uporabljamo. Popolne odsotnosti draženja ni mogoče zagotoviti. Vse kar drgne ali je v stalnem stiku s kožo povzroča draženje in naša naloga je da se temu izognemo v največji možni meri. Kjer iritacije ni možno zajeziti lahko uporabimo nekatere lokalne preparate, kot je glikolna kislina.

Če imate akne na obrazu je lahko britje zelo težavno in neprijetno (predvsem ob izrazitih mozoljih). Nepravilno britje pa lahko naredi še dodatno škodo. Draženje kože, ki ga povzroča britje, lahko sproži nastanek novih aken. Priporočljivo se je briti v čim manj presledkih, idealno vsak dan. Ko namreč dlačice zrastejo povzročajo več draženja pri britju, kožo pa bolj vlečemo.

Čeprav je znanost močno napredovala pri zdravljenju aken, pa vseeno ne smemo zanemariti primernega umivanja našega obraza. Umivanje mora biti strogo nežno, da preprečimo draženje kože in nove izbruhe aken.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam