Če imate akne na obrazu je lahko britje zelo težavno in neprijetno (predvsem ob izrazitih mozoljih). Nepravilno britje pa lahko naredi še dodatno škodo. Draženje kože, ki ga povzroča britje, lahko sproži nastanek novih aken. Priporočljivo se je briti v čim manj presledkih, idealno vsak dan. Ko namreč dlačice zrastejo povzročajo več draženja pri britju, kožo pa bolj vlečemo.

Pomembna je tudi priprava kože pred samim britjem:

Nikoli se ne brijemo na suho! Večina običajnih pen ali gelov za britje vsebuje dražeče ali celo komedogene sestavine. Namesto tega raje uporabite nežen in peneč čistilni tonik za obraz, brez agresivnih in komedogenih sestavin (predvsem brez sodium lauryl sulfate). Učinek bo zelo podoben, vendar brez draženja kože. Če boste uporabljali običajne preparate se prepričajte, da je izdelek označen kot "ni komedogen" ali "za občutljivo kožo".

Vedno se je najbolje briti po koncu tuširanja, ko je naša koža mehka in navlažena, saj s tem povzročamo manj draženja. Na kožo nanesemo dobro mero čistilnega tonika. Pri tem ne varčujemo, saj je bolje več kot premalo. Pena naj ima čim večji volumen, nato pa jo nežno in enakomerno nanesemo na vse poraščene predele obraza.

Izbira britvice

Poiščite britvice primerne za občutljivo kožo. Še najbolje so se izkazale britvice samo z dvemi rezili. Več kot je rezil, več draženja kože proizvajajo. Britvice menjajte največ na mesec dni, saj bodo tako ohranile najboljšo ostrino in boljšo, nežnejšo izkušnjo pri britju.

Postopek britja

Vedno se brijemo v smeri rasti dlak. Z zmernim pritiskom, od zgoraj navzdol, se brijemo po licih, nad ustnicami, po bradi in zgornji polovici vratu. Smer rasti dlak se na spodnjem delu vratu zasuka. Zato se tukaj brijemo od spodaj navzgor. Rast lahko preverimo z nežnim potegom s prstom v obe smeri. V smeri kjer nas manj "vleče", rastejo dlake. Če je možno, vsak predel obraza brijemo samo enkrat. Če smo se površno obrili na nekem predelu, nanesemo nanj še malo pene. Postopek ponovimo. Po britju nežno speremo kožo s toplo vodo.

Dodatna navodila

Ne uporabljamo alkoholnih vodic po britju, saj bo koža postala suha in razdražena. Vsebujejo etanol in potencialno še druge kemikalije, ki lahko poleg aken povzročajo še izpuščaje, ekcem ali dermatitis. Na kožo naj se nanese vlažilna krema za po britju, ki hkrati vsebuje nežne antibakterisjke sestavine. S tem boste preprečili, da bo koža razdražena, zmanjša se možnost rdečice in pojav izpuščajev. 

Uporaba električnih brivnikov je odsvetovana. čeprav se nekateri brivniki oglašujejo kot nežni, pa uporabniki poročajo o močnem draženju kože in nastajajočih aknah.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam