Jojoba grm s semeni
"Jojoba" by Kenneth Bosma - Semena na jojobinem grmu. Licensed under CC BY 2.0 via Commons - link 

Jojobino olje je pridobljeno s hladnim stiskanjem iz semen Jojoba drevesa (Simmondsia chinenis), ki raste predvsem v severni in srednji Ameriki ter Argentini. Čisto tehnično gledano produkt ne spada pod olja ampak pod tekoče voske. In prav sestav takega estra je najbolj podoben človeškemu sebumu, loju, ki ga izločajo žleze lojnice v podkožju. Zaradi te podobnosti je nastala domneva, da lahko z uporabo tega olja spodbudmo v koži odziv, ki zazna da je koža dovolj mastna, in tako prepreči prekomerno izločanje sebuma.

Jojobino olje je nekomedogeno in ne sproža alergijskih reakcij, zato je vsestransko uporabno za našo kožo. Jojobino olje spada med najčistejše naravne snovi, ni občutljivo na oksidacijo in visoko temperaturo. Ni mu potrebno dodati konzervansov saj se ne pokvari. Olje je bogato z E vitaminom in deluje kot antioksidant. 

Še najbolje je pogledati za takim oljem, ki je pridelan organsko in brez pesticidov.

Koristi jojobinega olja na akne in kožo 

 • Zagotavlja koži dovolj vlage cel dan - ker ni narejeno na vodni osnovi, olje ne izhlapeva
 • Sestava olja je podobna sebumu in obstaja hipoteza da zaradi tega kožo "prepriča" da je proizvedla dovolj sebuma. Vsekakor je olje uporabno za uravnavanje maščenja kože
 • Ima proti vnetni učinek (vnetne akne)
 • Poleg naštetega se uporablja še za izdelavo mil in balzamov za ustnice
 • Uporablja se tudi za zdravljenje psoriaze
 • Dobro se vpija in porazdeli po koži
 • Organsko jojobino olje ne vsebuje pesticidov ali gensko spremenjenih organizmov (GSO) zato z nanosom na kožo ne prenaša morebitnih rakotvornih snovi v telo


Kje se lahko uporablja jojobino olje

 • Vlažilne kreme in geli
  Organsko jojobino olje lahko vmešate v nekomedogeno vlažilno kremo. Običajni količini kreme dodajte še 5 kapljic jojobinega olja. S tem bo vaša koža manj luskava in lepša, občutek pa bolj gladek in prijeten
 • Odstranjevanje ličil
  Jojobino olje ni alergeno in ne draži oči, zato ga lahko uporabite za odstranitev ličil na katerem koli delu obraza.
 • Balzam za ustnice
  uporablja se za proizvodnjo balzamov za ustnice, lahko pa par kapljic čistega olja nanesete namesto običjanih balzamov, ki velikokrat vsebujejo komedogene sestavine. Prav tako bo dober čisti vazelin.
 • Jojobino olje deluje učinkovito tudi na lasišče pri prhljaju
  (navlaži skalp) pomaga pri izpadanju,suhih in krhkih laseh, preprečuje statično elektriko in cepljenje las. Olje lahko dodamo šamponu ali pa ga uporabljamo za masažo lasišča. Lasje bodo svetleči in zdravi na pogled.
 • Nega kože pred britjem za moške 
  koža je po britju zelo občutljiva in razdražena. Pred samim nanosom pene nanesite 10 kapljic olja na obraz, nato pa šele nekomedogeno peno za britje (ali nežen čistilni gel). Britje bo manj obremenjujoče za kožo in učinkovitejše. Sam občutek bo bolj gladek in prijeten. Akne po britju
 • Masažno olje
  Jojobino olje je z naskokom verjetno najboljše masažno olje. Ne vsebuje komedogenih in dražečih sestavin zato se lahko uporablja po celem telesu
 • Zdravi akne
  ker ima proti vnetni učinek lahko deluje na posamezne mozolje, če ga nanesemo skupaj z oljem čajevca. Zelo učinkovita je tudi jojobina glinena maska
 • Jojobino olje pomaga pri celjenju ran
  in drugih kožnih lezij kot so strije, brazgotine, preprečuje nastanek kožnih gub in omili obstoječe gubice

Pomembno Če nanesemo preveliko količino jojobinega olja na kožo, lahko ta postane svetleča. Vedno vmešajte le priporočljivo številko kapljic, saj več od tega ne bo imelo dodatnih koristi.

Glinena maska za obraz z jojobinim oljem 

Zaradi svoje nekomedogene sestave in proi vnetnega učinka deluje jojobino olje odlično na aknasto kožo. Deluje na komedonske kot tudi na vnetne akne, in uporaba take maske dokazano zmanjša število in širino vseh aken. Dodatno izboljša tudi videz gub in brazgotin.

 1. Zmešajte dve do štiri žličke rhassoul ali zelene z jojobinim oljem, toliko da nastane lepo mazljiva pasta.
 2. Nanesite na kožo po obrazu in pustite učinkovati 15 do 20 minut
 3. Nato z vodo nežno sperite masko z obraza in nanesite vlažilni tonik ali gel (aloe vera), v katerega lahko vmešate 4-5 kapljic jojoba olja.
 4. Masko si naredite 2 do trikrat na teden. Za najboljše rezultate ponavljajte vsaj 6 tednov

 

Viri:
Anti-inflammatory effects of jojoba liquid wax in experimental models, Department of Pharmacology and Toxicology, Ain Shams University, Cairo, Egypt, June 2004. Habashy, Abdel-Naim, Khalifa, & Al-Azizi.
Clay Jojoba Oil Facial Mask for Lesioned Skin and Mild Acne – Results of a Prospective, Observational Pilot Study. Research in Complementary Medicine, Vol. 19, No. 2, 2012. Meier, Stange, Michalsen, & Uehlek.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam