Poletje je čas veselja, druženja in zabave na soncu, nastavljanja sončnim žarkom na plaži. S toplejšim vremenom pa žal  lahko pride tudi do povečanja mozoljev po telesu in obrazu. Čeprav se akne pogosteje pojavijo poleti, lahko s temi praktičnimi nasveti le te omilimo ali uničimo napredek.

Mozolji se razvijejo v lasnih mešičkih, saj se zamašijo z odmrlimi kožnimi celicami in sebumom, zato se znotraj naredi čep. Prav vsak od nas ima na koži tudi bakterije P. acnes, ki se v tej situaciji prekomerno namnožijo in povzročijo vnetje. 

Zaradi vročine in vlage, v poletnih mesecih telo izloča več sebuma - kožnega loja, saj se takrat običajno bolj potimo, telo pa s tem uravnava telesno temperaturo. Zaradi tega se bolezen za ljudi nagnjene k aknam v poletju lahko poslabša. Še posebej so občutljivi tisti, ki imajo predvsem komedonske akne (ogrce) in imajo mastno kožo ali se potijo.

Ni pa poletje slabo za vse vrste mozoljev, namreč pri vnetnih aknah, lahko toplota celo pomaga izboljšati znake.

Telovadba v vročini in potenje izzove izbruh akne

Izbruh aken povzročajo tudi športna oblačila kot so majice, čeladi, paščki. pod njimi se nabira vlaga, ki spodbuja razmnoževanje bakterij. Kaj storiti?

  • Vedno imejte pripravljena nadomestna, čista športna ali delovna oblačila, da se preoblečete takoj ko je možno
  • Pri sebi imejte nežne čistilne vpojne robčke ali brisačke za brisanje potu, le tega si redno pivnajte

Športniki poskusite z bombažnimi oblačili, ki vpijajo pot in loj. Tako se lahko prepreči nastajanje mozoljev v poletnih mesecih.

Nezdrava prehrana 

Sama prehrana v znanosti ni dokazana kot vplivajoča na izbruhe mozoljev. Določeni podatki pa nakazujejo, da lahko hrana z visokim glikemičnim indeksom povzroča več mozoljev. Poleti (in pozimi) se izogibajte predelani hrani ter sladkorjem v vaši dieti, kar vam bo pomagalo tudi na daljši rok. 

Obvezno uporabljajte zaščitno kremo za sončenje

Vlažilno kremo z UV zaščito uporabljajte vedno in vsak dan ko ste zunaj, tudi samo ob sprehodu ob plaži ali po mestu. Obraz bo tako zaščiten. Obvezno pa uporabljajte zaščitno kremo za sončenje. Svojo kožo morate zavarovati pred nevarnimi UV žarki, ki lahko samo še poslabšajo stanje ali vodijo še v hujše kožne bolezni.

Poglejte za takimi kremami, ki so bolj prosojne, lahke, ne mašijo por ali imajo celo napisano "za kožo nagnjeno k aknam". Nikakor ne uporabljajte krem ki mašijo pore, saj boste dobili le nove mozolje.

Če uporabljate zdravila proti aknam jih nanašajte tudi poleti

Lokalne kreme za akne (salicilna kislina, azelainska kislina) lahko zelo pomagajo vaši koži. Če do zdaj že jemljete taka zdravila, jih nanašajte tudi poleti, prav tako pogosto (običajno dvakrat dnevno). Previdnost velja pri retinoidih, zaradi občutljivosti na sonce

Salicilna kislina je predvsem učinkovita za kožo nagnjeno k potenju in pri odstranjevanju komedonskih aken, ki se rade pojavijo poleti

Če ni nujno poleti ne uporabljajte ličil, ali pa uporabljajte lahek make up. Pri sebi imejte vpojne robčke za odstranjevanje potu.

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam