Zobna pasta in mozoljiVerjetno ste že kdaj slišali za nasvet, da lahko pri mozoljih uporabite zobno pasto, ta pa jih bo čez noč izsušila. Res je, da zobne paste vsebujejo antibaktericidne sestavine, vendar prav tako vsebujejo kemikalije, ki lahko dražijo ali poškodujejo vašo kožo.

 

Zobne paste navadno vsebujejo sodo, hidrogen peroksid, alkohol, mentol, triklosan, kemikalije, ki povzročajo izsušitev mozolja. Vendar je potrebno poudariti, da prav nobena od teh sestavin, ni nič boljša od klasičnih zdravljenj aken. Čeprav lahko zobna pasta res izsuši mozolj, pa zaradi drugih sestavin lahko povzroča tudi druge stranske učinke, ki škodujejo koži. 

Zobna pasta ima antibakterijski, belilni, čistilni in vpojni učinek. Zaradi teh lastnosti izgleda na prvi pogled kot primerno sredstvo za zdravljenje mozoljev ali pigmentnih lis. Vendar imejte v mislih, da je zobna pasta mišljena za čiščenje najtršega dela vašega telesa - zobne sklenine. Morate vedeti da je zobna pasta namenjena čiščenju zob, in je zato bolj agresivna, zobje pa so veliko bolj odporni kot koža, predvsem na obrazu.

Uporaba zobne paste bo zato na vaši koži povzročala luščenje in rdečico, saj se bo koža preveč izsušila. Mozolj bo mogoče sčasoma izginil vendar bo koža ostala poškodovana in tako bolj dovzetna za nadaljne razmnoževanje bakterij in izbruhe aken. 

Triklosan je antibaktericidna sestavina, ki se uporablja tudi v milih in šamponih, saj uničuje bakterije in preprečuje njihovo razmnoževanje. Tudi to je razlog zaradi katerega ima zobna pasta določen vpliv na mozolje. Triklosan se uporablja kot konzervans v zdravilih za akne. Po nekaterih razsikavah naj bi po drugi strani bil nevaren v večjih količinah.

Pomembno Nikakor ne uporabljajte zobnih past s posebej izpostavljenim belilnim učinkom. Te vsebujejo agresivna belila, ki lahko kožo opečejo - nastanejo opeklinam podobne lise, mozolje pa še poslabšate. Če imate bolj temno polt kože lahko zaradi več melanina in belila nastanejo kožni madeži.

Za vsa možna zdravljenja mozoljev preberite:
Kako se znebiti mozoljev

Za zdravljenje mozoljev, od majhnih do velikih, imate na voljo druga zdravila, ki so zaneslivejša in hkrati bolj varna. Prosto dostopna zdravila brez recepta odlično odstranjujejo znake te bolezni in hkrati preprečujejo nastanek novih simptomov. Salicilna kislina je najbolj priporočljiva začetna metoda zdravljenja mozoljev in deluje tudi na bele in črne ogrce.

Uporaba zobne paste se  zaradi draženja, rdečice, luščenja in morebitnih kasnejših težav s kožo in aknami odsvetuje!

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam