Nasveti za preprečevanje Mozoljev

Tukaj je 5 zlatih nasvetov, katerih se morate držati, če želite ohranjati vašo kožo brez nečistoč, ogrcev in mozoljev. Vsaka nega kože se začne z redno in pravilno dnevno rutino.

1. Ohranjajte obraz čist 

Če imate ali nimate mozoljev, morate vseeno skrbeti za redno čiščenje obraza. S čiščenjem odstranite nečistoče, odvečen loj, bakterije in odmrle kožne celice. V kolikor tega ne delate, boste tvegali pospešeno mašenje por in razvoj bakterij, zaradi katerih nastane vnetje in mozolji. Čiščenje naj poteka dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer pred spanjem. Obvezno moramo odstraniti tudi ličila. Za čiščenje naj se uporablja topla voda in nežen čistilni gel, primeren za mastno in aknasto kožo. Uporaba grobih čistilnih sredstev ni priporočljiva, saj bo vzpodbudila draženje in izločanje loja. Brisače naj bodo čiste, da ne prenašate bakterij! 


2. Vlažite kožo

Nekatera zdravila ali kreme proti mozoljem vsebujejo sestavine, ki lahko izsušijo kožo, povečajo občutljivost na sonce ali samo odstranijo lipidni sloj kože. Po vsakem čiščenju in kadar je koža suha je potrebno uporabiti vlažilno kremo, najbolje tako z zaščitnim faktorjem vsaj 10 ali SPF15. Vlažilna krema bo preprečila izsušitev, kožo negovala in preprečila razpad celic. Vlažilno kremo izberite glede na vaš tip kože. Poglejte za tako, ki ne vsebuje mineralnih olj, parafinov, ker lahko povzročajo mašenje por. Zelo dobrodošli so antioksidanti kot so vitamin E, vitamin A, likopen...

Več info Preberite si tudi: mastna koža in akne


3. Poskusite s kozmetiko za nego kože nagnjene k aknam

Kozmetika je najbolj primerna za nego kože z blažjimi vrstami aken. Skoraj obvezna je uporaba čistilnega gela za kožo z mozolji, ki vsebuje salicilno kislino in antibakterijske sestavine. Uporaba vseh produktov mora biti redna, saj mozolji ne izginejo čez noč. Mogoče boste na začetku morali poizkusiti več izdelkov, preden boste našli pravega. Nekatera kozmetika za mozolje povzroča rahlo luščenje kože zato je še tako pomembno vlaženje. 

Več info Druge sestavine v kozmetiki, ki preprečujejo razvoj aken in odstranjujejo mozoljčke so še: azelainska kislina, olje čajevca.


4. Make-up le kadar je to nujno

Kožo morate najprej očistiti in navlažiti, nato pa nanesete še make-up. Če uporaba ni nujna, se mu raje izogibajte. Včasih pač ne gre drugače. Puder naj bo lahek, dobro je če je posebej izpostavljen kot primeren za aknasto kožo, vendar vedno preberite tudi sestavine. Če je vaša koža že tako mastna, ne potrebujete še make-upa z olji. Nujno pa je vsakodnevno odstranjevanje ličil pred spanjem. Spanje z ličili povzroča pusto in nabuhlo kožo, ki težje diha.


5. Pazi kaj daješ na lase

Geli in spreji za utrjevanje las vsebujejo ogromno lepljivih snovi, ki lahko mašijo pore če preidejo na obraz ali druge dele telesa. Mozolji na čelu zaradi lasne kozmetike so precej pogosti. Poizkusite z uporabo nežnejših šamponov za lase. Ni potrebno izključevati olj v izdelkih saj so olja dostikrat koristna tako za kožo kot lase. Preprečite pa nanos na obraz. Če imate daljše lasje jih ne pustite viseti čez čelo, ker prav tako dražijo kožo in prenašajo morebitne sestavine, ki mašijo pore. 

 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam