poslabšanje mozoljev, vzroki in napačna nega

Večkrat govorimo o pravilni negi aknaste kože, manjkrat pa o stvareh, ki jih dejansko počnemo, a vendar se prav zaradi njih akne lahko poslabšajo in jih morate takoj prenehati izvajati. Poskrbite da bo vaša koža prejela le najboljšo nego.

1. Preveč pogosto umivanje obraza 

Umivanje obraza več kot enkrat ali največ dvakrat dnevno lahko resno izsuši vašo kožo. Ko je koža suha, začne pospešeno izločati maščobo, kar je njen naravni odziv. Dejansko s tem povzročate še večjo mastnost kože kar vodi do zamašitve por in posledično novih mozoljčkov. Uporabljajte nežen čistilni gel in vodo sobne temperature (nikakor vroče). Tako kot za umivanje velja podobno pri uporabi pilingov.


2. Nepravilno stiskanje mozoljev

Upamo, da se zavedate, da lahko s pogostim in močnim stiskanjem poslabšate tako mozolje, kot tudi pustite posledice na sami koži (lahko tudi trajne v obliki brazgotin). Koža z mozolji je dejansko bakterijska infekcija, ki se lahko razširi ali uplahne. S stiskanjem lahko predrete stene v porah, bakterijo pa se širijo v sosednje tkivo, kjer se lahko naprej razvijajo. Še hujše so lahko posledice na koži, če poškodujete nosilne plasti, ki ohranjajo kožo čvrsto. S tem nastanejo brazgotine, ki so lahko tudi trajne! Za nežno stiskanje uporabite pripomoček za odstranjevanje ogrcev.


3. Uporabljate preveč produktov 

Nega kože z mozolji ne zahteva obilo produktov. Če vaša rutina ne daje rezultatov, uporabljajte samo tri nujne stvari: čistilni gel, kremo proti mozoljem in vlažilno kremo, ki bo kožo zaščitila. Uporaba več izdelkov hkrati, ki izsušijo kožo bo povzročila draženje kože. Držite se ene vrste izdelkov, enega proizvajalca hkrati.


4. Niste konsistentni pri uporabi krem in gelov za aknasto kožo

Veliko izdelkov za mozolje na trgu je dobrih, a to vam ne bo pomagalo, v kolikor jih ne boste uporabljali dosledno, dovolj dolgo in po navodilih proizvajalca. Včasih lahko traja nekaj tednov, da boste videli prve učinke nove kozmetike, zato ne opuščajte nege prehitro in dajte tem izdelkom priložnost da se izkažejo. Ni neobičajno, da se pri nekaterih kremah v prvih dneh stanje aken tudi poslabša, kar je lahko tudi znak da delujejo! Z redno uporabo se stanje normalizira. Vsekakor ne pričakujte, da bodo mozolji izginili drug jutro, potem ko ste uporabili kozmetiko proti mozoljem.

Več info Preberite si tudi: Kreme proti mozoljem


5. Ali izpuščate vlaženje kože in zaščito?

Tudi če je vaša koža mastna, nikoli ne izpuščajte vlaženja kože, s kvalitetno kremo za mastno kožo, ki mora vsebovati tudi zaščitni faktor (SPF, ZF). Zdravljenje aken bo v vsakem primeru vsaj nekoliko povzročilo izgubo vlažnosti kože, saj je potrebno odstraniti odvečno maščobo s kože. Nekatera zdravila so še celo bolj agresivna, zato je zelo pomembno da vsakodnevno uporabljate kremo za mastno kožo, ki je po teksturi lahka, in bo obnovila lipidni sloj vrhnjih slojev kože. Suha koža je bolj nagnjena k poškodbam, je bolj občutljiva in zgleda pusta. 


6. Uporabljate napačne izdelke?

Preden nasedete obljubam o čudežnih izdelkih iz vsemogočih rastlin, preverite nekaj dejstev in informacij o sestavinah in izdelkih, ki dokazano učinkujejo na mozolje in pomagajo pri uravnavi mastne kože. Dober začetek je prav na naši strani mozolji.si. Zapomnite si, vsak izdelek, ki je poceni, je lahko na koncu drag, če vam prav nič ne pomaga. 

Ni pa tudi nujno, da je vsaka rutina in krema dobra za vsakogar. Nekateri se bolje odzovejo na samo močnejša zdravila, pri nekaterih pa zadošča že redna uporaba čistilnega gela s salicilno kislino. Sama izbira izdelkov je odvisna tudi od vzrokov za akne, ki so lahko tudi pretežno hormonski. Priporočamo, da se pred zdravljenjem posvetujete z zdravnikom-dermatologom, ki bo lahko najbolje svetoval ali predpisal zdravila. 

Vodič: nega kože nagnjene k aknam

Vodič: nega kože nagnjene k aknam